Znanstvena istraživanja koja financiraju velike korporacije ne ulijevaju povjerenje

Korupcija u znanosti
17 komentara

Živimo u vremenu kada velike firme bez kompleksa financiraju znanstvena istraživanja. Možda je to neizbježno, međutim kredibilitet takvih istraživanja je na staklenim nogama.

Zbog nedostatka javnog novca, velike multinacionalne korporacije sve više i više ulažu novac u znanstvena istraživanja. Rezultati istraživanja koje financiraju korporacije iz godine u godinu postaju apsurdna. Ni građani, ni znanstvenici nemaju više povjerenja u rezultate takvih istraživanja.

Istraživači u najnovijoj studiji su tražili od 500-tinjak dobrovoljaca da se izjasne o rezultatima izmišljene studije (utjecaj na zdravlje genetski modificirana hrane), ovisno o partnerima uključenim u istraživanje.

Uz fiktivnu studiju su priložena i četiri fiktivna partnera: univerzitetski istraživači, vladine organizacije, nevladine organizacije i na kraju prehrambena industrija.

Dobrovoljci su davali sud o rezultatima istraživanja, ovisno o partnerima koji su bili uključeni u istraživanje. Uz rezultate istraživanja, dobrovoljci su dobivali i listu partnera koji su bili uključeni u istraživanje. Neki su vidjeli jednog partnera, drugi dva, treća grupa tri, a ostali sva četiri partnera.

Rezultati studije jasno pokazuju da pojavljivanje prehrambene industrije automatski stvara sumnju u rezultate istraživanja i gubitak povjerenja. Čak i uz prisustvo nevladinih organizacija uz industriju, ne povećava povjerenje u rezultate istraživanja.

O čemu se radi? Znanstvena istraživanja financirana od strane industrije favoriziraju one koji ih plaćaju, posebno kada se testira efikasnost lijekova ili kvaliteta hrane.

Primjer. Ako se vrši istraživanje jednog prehrambenog proizvoda, a istraživanje financira privatno poduzeće (sponzor), proizvod ima 8 puta veću šansu da dobije pozitivnu ocjenu.

Ne treba zaboraviti da industrija financira istraživanja koje pomažu tehnološkom razvoju, jer ipak im je profit na prvom mjestu. Tehnološki napredak treba omogućiti sigurne proizvode koji će na tržištu ostati što je duže moguće i stvoriti što veći profit.

Zbog toga, autori studije smatraju da treba postojati kompromis između industrije koju interesira samo profit i građana koji žele konzumirati sigurne proizvode, tako da se poveća transparentnost, te omogući uključivanje vanjskih partnera koji će provjeravati vjerodostojnost dobivenih rezultata.

farmaceutska industrijaIndustrijaprehrambena industrijaznanstvena istraživanja
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bobi
6 godine prije

Ti ces napisati sto cu ti reci jer te ja placam. Toliko o istrazivanjima placenim od strane korporacija, firmi i bogatasa.

Hari1
6 godine prije

Kompromis između industrije i građana već postoji u obliku političara, zakona, propisa, zakonodavaca, regulatornih i standardizacijskih tijela, znanosti i obrazovanja. Koji su opet podložni korupciji. Koje netko treba platiti. Koji rade na temelju onog što su naučili od prethodnih generacija. Koji su rođeni i odgajani u korumpiranom društvu. Problem je u moralno-etičkim normama čovjeka/ljudi/društva. To se očigledno ne može riješiti uspostavom novih regulatornih tijela ili partnera.

Andrej
6 godine prije

Premda se nacelno u nekim stvarima slazem sa iznesenim pogledima, ide se malo predaleko kada se generalizira tvrdnjom da niti znanstvenici ne vjeruju u rezultate istrazivanja. Time se postavlja pitanje vase odgovornosti za napisanu rijec. Premda zasigurno postoje slucajevi u kojima se moze reci da je kapital pobijedio znanost, to jos ne znaci da imate pravo na generalnu ocijenu. To je tendenciozno i neodgovorno.
Igrate se sa prirodjenim ljudskim strahom za vlastito zdravlje, zato jer je lakse napisati nekoliko pausalnih ocijena nego na par stotina stranica provesti analizu koliko su takvi stavovi utemeljeni. Znanstveni pristup bilo cemu ne trpi salabajzere, te bih iskoristio priliku da vas podsjetim na cuvenu Euklidovu izreku da ne postoji siroka cesta, niti precica do znanja (informacije).

bbbb
6 godine prije

Trebamo svi živjeti kao naši bake i djedovi i ne slušati ništa što nam tama uvaljuje u glavu preko sredstava za manipulaciju svijesti……….

Crni žutokljunac
6 godine prije

Je,danas tehnologija omogučava tami manipulaciju po cijelom planetu.Najveće multinacionalne kompanije su jače od mnogih država.Jačaju sve više,a nacionalne države gube značaj.Guše male proizvođače i nameču hiper proizvodnju.Njihov bog je novac,a građani su samo objekti kojima treba uvalit svoje proizvode.

Imenjak
6 godine prije

ja tvrdim za znanost treba biti sekularna od kapitala, isto kao sto crkva treba biti sekularna od drzave.

Tomica
6 godine prije

Naravno da su rezultati studija usklađeni s potrebama i željama onoga koji to financira. Možda su u početku i bile objektivne, pa se jednostavno nisu objavljivali rezultati ako nisu bili pozitivni. Mislim da se danas takve studije uglavnom naručuju sa već zahtijevanim rezultatima. Često neovisna istraživanja pokažu za neki(e) proizvod(e) da nisu ispravni ili su čak opasni i tada se naručuju ispitivanja koja će, kao suprotnim rezultatima, to opovrgnuti. Čitao sam za aferu sa ftalatima. istraživanja smanjenja populacije krokodila je pokazala da nešto utiče na njih faktički kao hormon. Dalja istraživanja su pokazala da ima dosta takvih spojeva i da su redoviti sastojci mase proizvoda od hrane do kozmetike. Nakon toga su plaćene studije “pokazale” da to nije tačno i svi ti naučnici su izvrnuti ruglu. Velikom upornošću, ta ekipa je nastavila istraživanja te dokazala da je stvarna situacija puno gora nego su prva istraživanja pokazala. Naravno sve je to… Čitaj više »

Vlastimir
6 godine prije

Zdravstvena mafija ZARAĐUJE VIŠE PARA NEGO DILERI DROGE.Ovo sve kazuje ako neko ume da čita između redova.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI