Njemci pesimistični u pogledu budućnosti

Njemacka
20 komentara

Poslovna klima u Njemačkoj se značajno pogoršala, a industrije su sve zabrinutije zbog narednih mjeseci, pokazalo je istraživanje njemačkog trusta mozgova objavljeno u ponedjeljak.

“Više cijene energije i prijetnja nestašice plina opterećuju ekonomiju. Njemačka je na pragu recesije”, stoji u saopštenju Ifo instituta.

Ifo indeks poslovne klime pao je sa 92,2 u junu na 88,6 u julu, što je najniža tačka od juna 2020. godine – vrhunca pandemije koronavirusa – i slijedi više od godinu dana oporavka nakon pandemije.

Među sektorima koji se smatraju najpesimističnijim u pogledu budućnosti su proizvodnja, usluge, građevinarstvo i trgovina.

Indeks se zasniva na anketi oko 9.000 menadžera iz cijele njemačke poslovne zajednice i mjeri njihovo povjerenje u trenutnu klimu u poređenju sa referentnom tačkom iz 2015. godine.

„Ogroman pad u anketi Ifo o poslovnoj klimi odražava strah njemačkih kompanija od plinske krize“, rekao je za Reuters Jörg Krämer, glavni ekonomista Commerzbank.

EU je alarmirala zbog isporuka ruskog gasa sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom Von Der Leyen, upozoravajući u ponedjeljak da EU mora biti spremna na potpuno prekid ruskog gasa. Neizvjesnost je pokrenula upozorenja o potencijalnom zatvaranju velikih industrija u Njemačkoj.

BudućnostEkonomijaIndustrijanjemačkaposao
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

I ja sam pesimistican. Kako je krenulo na zimu bice mi puna kuca jugovica koji su dosli da se malo ugriju do proljeca.

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

2032. g.
”Plinska turbina iz Kanade, preko Njemačke, samo što nije stigla… u Finsku.” – Gazprom
.
P.S.
Da je upeklo u Schwarzwaldu…
Lože samo u dnevnom boravku.

Pravednik
1 godina prije

Švabeki, ne žalim vas niti malo jer ste poslušnici bez zrna mozga u glavi.

Emiliano Zapata
1 godina prije

Sankcije Rusiji djeluju!

Alen
1 godina prije

Čekaj dok skontaju gabarite problema a rješenja nema ni na vidiku , neće biti pesimistični …Suza će suzu da stiže..

Radar
1 godina prije

Ajde !?
Slava Ukrajini !!!!!!!

ogo
1 godina prije

Nije Ursula jos pronasla mobitel a kada ga nadje evo plina za izvoz iz EU

Max
1 godina prije

Weinmarska Republika.

404
1 godina prije

Švabama postaje sve više jasno da njihovo pljačkanje Europe polako dolazi svom kraju i da če ioni uskoro spasti na komad krumpira i komad uglja.

Alex
1 godina prije

Kako ste sijali,još i dobro žanjete.

Perun
1 godina prije

EuRopska unija je politicka i ekonomska kloaka , u kojoj su ,,neke ” clanice EuRopske Munije ,,ravnopravnije ” u sistemu odlucivanja i upravljanja resursima ove nadasve perverzne politicke tvorevine Na primjer, ključni ekonomski odjel je de facto pod zajedničkom njemačkom i talijanskom kontrolom, sa sedam njemačkih menadžera – što čini 47 posto – i tri talijanska menadžera – 20 posto ukupnog broja. Monetarna politika je pod čvrstom njemačkom kontrolom – s pet menadžera, ili 63 posto – dok Talijani dominiraju sistemskim i međunarodnim bankama, s osam menadžera, što čini oko 32 posto. Također pod zajedničkom njemačko-talijanskom kontrolom su komunikacije i istraživanja.Neke manje zemlje članice nemaju gotovo niti jednog menadžera na utjecajnim pozicijama….. P.S..Jedno od rješenja je da EuRopska Munija pri zapošljavanju primjenjuje nacionalni sustav kvota, sličan Europskoj komisiji….neke od clanica nisu imale predstavnike u vodecim strukturama EuRopske Munije dugo jako dugo vremena ….EuRopska Munija je koncipirana kao Cetvrti Reich i… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI