Njemački industrijalac – ”Amerikanci zapravo kontroliraju sve u pozadini”

Njemački industrijalac - SAD su krive za sve
51 komentar

Njemački industrijalac Wolfgang Grupp, direktor tekstilnog diva Trigema, ne razumije zašto Nijemci Vladimira Putina odjednom vide kao smrtnog neprijatelja. On smatra da SAD kontrolira sve u pozadini i da su jedini pobjednici ovog rata.

Čelnik proizvođača tekstila zauzeo je stav o ratu u Ukrajini u intervjuu za BW24.de. Grupp je portalu rekao: “Ne razumijem kako možete biti najbolji prijatelji s gospodinom Putinom 20 godina, biti 100 posto ovisni o njemu i u roku od dva mjeseca ste smrtni neprijatelji! To nema smisla.”

Mora da se nešto događa već neko vrijeme, sugerirao je Grupp. Patrijarh tvrtke vjeruje da “Amerikanci kontroliraju sve u pozadini kako bi ona ostala svjetska sila”. SAD su, rekao je, jedini pobjednici u ovom ratu.

Grupp u intervjuu dalje kaže: “Ako isporučimo Ukrajini oružje uz veliku pompu za milijarde i u isto vrijeme kažemo: Nema problema, građani i gospodarstvo to moraju platiti. To su izjave koje ne mogu razumjeti.” Rekao je da nikada nije doživio “da se svađa završi tako da se jednom da veći nož, a drugome veća sjekira”.

Grupp umjesto toga inzistira na pregovorima s Putinom. Inače, rekao je, rat se ne bi mogao završiti. Njegova tvrtka, rekao je poduzetnik, ima veliko financijsko opterećenje zbog rata. Nedavno je u intervjuu za FOCUS online rekao da su mu se troškovi plina u posljednje dvije godine udeseterostručili. Rekao je za BW24.de da je “kažnjen” zbog prelaska na plin.

Nema robovskog rada

Tekstilna industrija zaglibila je u kontroverze jer koristi robovski rad, inozemne pogone i poslovni model “brze mode” koji potiče ogroman otpad i neodrživu potrošnju. Grupp je izbjegao ove probleme kroz dugoročnu predanost proizvodnji tekstila u potpunosti u Njemačkoj – točnije, u Burladingenu, Schwabia, gdje se nalazi njegova tvornica.

Za razliku od velike većine drugih tekstilnih tvrtki i međunarodnih marki odjeće, Trigema ne povjerava nikakvu svoju proizvodnju u inozemstvo i uvozi samo pamuk iz odgovornih izvora. Trigema je u stopostotnom vlasništvu Gruppa više od 50 godina.

Grupp može slobodno izraziti takvo mišljenje jer to što je jedini vlasnik koji koristi 100 posto vlastitog kapitala znači da Grupp nije podložan nikakvom utjecaju banaka ili dioničara. To je najveći njemački proizvođač majica, trenirki i teniske odjeće.

”Stare vrijednosti”

Grupp se smatra čovjekom konzervativnih vrijednosti kao što su odgovornost, poštovanje i pristojnost. On je osobno odgovoran za Trigemu – što je u današnje vrijeme pomalo rijetkost.

Osvrćući se na aktualna korporativistička shvaćanja, patrijarh tvrtke, koji je ove godine napunio 80 godina, objasnio je: “Unovčiti kad stvari idu dobro i ostaviti gubitke poreznim obveznicima u teškim vremenima, to se nikako ne bi smjelo činiti!

“Naš svijet je tako lud. Cijenim stare vrijednosti, tradicionalan sam. Odgovoran sam za sve, garantiram radna mjesta.”

Zeleni donose ”rat i siromaštvo”

Scholzova administracija drži se svojih ideoloških aberacija. U prijedlogu zakona namijenjenom provedbi direktive EU-a, Ministarstvo financija ranije je odobrilo kredit od 66 milijardi za KfW za pružanje potpore energetskim tvrtkama.

KfW je njemačka državna investicijska i razvojna banka sa sjedištem u Frankfurtu. Od 2014. najveća je svjetska nacionalna razvojna banka i treća najveća banka u Njemačkoj po bilanci.

Martin Reichardt, pokrajinski predsjednik AfD-a Saske-Anhalt i član saveznog izvršnog odbora, razotkrio je vladino opravdanje za dodatno kreditno odobrenje kao skandalozno: „Kreditno odobrenje je neophodno kako bi se povećalo povjerenje poslovanja i javnosti u pakete savezne vlade.” Međutim, šteta za građane je ogromna.

“Oni koji glasaju za Zelene biraju rat i siromaštvo,” prema Reichardtu.

Kriza se ubrzava

Pedeset posto trgovačkih društava je ugroženo politikom vlade. Svako drugo poduzeće u Njemačkoj sada se suočava s egzistencijalnim poteškoćama. To je bio rezultat nedavnog istraživanja Njemačke udruge maloprodaje (HDE) među 900 tvrtki u sektoru maloprodaje.

Glavni razlog razvoja su troškovi energije koji su od početka godine u prosjeku porasli za 150 posto. Stefan Genth, generalni direktor HDE-a, objašnjava: “S jedne strane, cijene energije enormno rastu, s druge strane, većina njih ne može jednostavno prenijeti troškove na kupce zbog jake konkurencije.”

Osim toga, tu su i dodatna povećanja troškova zbog sankcija Rusiji – i ona su izravna posljedica politike saveznih vlada.

Samo 14 posto ispitanika može dodati dio ili sve rastuće troškove energije potrošačkim cijenama. Gotovo četvrtina sudionika ankete očekuje da će morati zatvoriti vlastitu tvrtku u sljedećih dvanaest mjeseci. Situacija je posebno napeta među trgovcima biciklima, kućanskim aparatima i potrošačkom elektronikom.

U međuvremenu, prehrambena industrija već upozorava na akutnu opasnost od nestašice hrane. “Postoje značajne praznine u svakodnevnoj opskrbi hranom za ljude u Njemačkoj. Situacija je više nego ozbiljna”, upozorava se u otvorenom pismu industrije koje su inicirali Njemački institut za smrznutu hranu (DTI) i Udruga njemačkih hladnjača i logističkih kompanija (VDKL). Pet drugih industrijskih udruženja potpisalo je pismo koje je bilo naslovljeno na kancelara Scholza, saveznog ministra gospodarstva Habecka i ministra poljoprivrede Özdemira.

Tvrtke sada strahuju da će uskoro doći do zastoja proizvodnih traka i zatvaranja hladnjačkih logističkih centara za distribuciju hrane. “Prehrambena industrija trenutno proživljava najgoru krizu od kraja Drugog svjetskog rata”, nastavlja se. “Situacija je napeta i dostignuta je granica opterećenja, pa tvrtke moraju smanjiti svoje domete u hitnim slučajevima.”

I ovdje se kao razlog katastrofalne situacije navodi dramatično poskupljenje struje i plina zbog sankcija.

IndustrijanjemačkarusijaSADWolfgang Grupp
Pretplatiti se
Obavijesti o
51 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Deindustrijalizacija EU tece predvidjenom dinamikom po planovima RAND korporacije.
Firme iz Njemacke se polako sele u uglavnom Teksas. Plan je da se iduce godine zavrsi preseljenje 8.000 milijardi iz EU u SAD.

Izvor: njemacka stampa.

Sjecate li se kad je Tramp pricao o reindustrijalizaciji SAD? Sleepy Joe odlucio je da provede te planove na najlaksi nacin tako sto ce industriju preseliti iz EU i opljackati saveznike dok nadmeni evropljani misle da je dedica lud i da ne osjeti kad prdne na prijemu.

Jednostavno receno
1 godina prije

Ma nisu, kakvi oni. Naj veći su pobjednici naivci koji su postali invalidi i ostavili svoje uplakane obitelji, pa onda navijači, pa građani koji se boje korane pa oni koji dršću od zime u pola ljeta pa tek ona ti ameri. Udri konja koji vuče onog koji neće možeš ga ubiti on neće………

1 godina prije

Zaista sumanuto vreme: ekonomijom upravljaju političari, zdravstvom upravljaju političari, naukom upravljaju političari… iako se u vrh probijaju prvenstveno oni koji su jedva ili nisu uopšte završili više škole. Što i jeste razumljivo jer se ne može postići ovakvo jednoumlje sa školovanim i odgovornim ljudima. Grupp greši na dva mesta: prvo kad kaže da “sve kontrolišu Amerikanci”. Dobro, mislio je na američke političare ali ni tu nije u pravu – u čiju korist rade ti političari kad stanovništvo živi sve gore dok privreda tone sve dublje? Znači da neko drugi stoji iza (iznad) američkih političara. Na drugom mestu još više greši: to što se samofinansira, što je nezavistan od banaka i investicionih fondova nije garant opstanka! Pošto proizvodi na domaćem tržištu njegova roba jeste kvalitetnija ali i znatno skuplja! Sa jedne strane stanovništvo će biti sve siromašnije pa će polako prelaziti na jefiniju robu ali i postavljajući “nezgodna pitanja” može da… Čitaj više »

kio
1 godina prije

Amerika se urušava iznutra i nema joj spasa.

BordoDNK
1 godina prije

Naravno da kontroliraju sve…to čine još otkako su horde evropskog šljama naselile Ameriku, te je na ˝prigodan način˝ očistile od domicilnog stanovništva. Masonska banda nastoji da ˝instalira demokratiju˝ širom svijeta.Ovaj put su ˝izvođači radova˝ u njihovom sukobu sa Rusijom, naivni Ukrajinci.Za to plaćaju visoku cijenu, a sve zahvaljujući konju zelenku, koji rosnu travu pase, pri tom mlateći ćunom po klaviru…za ˝sitnu˝ naknadu ujka Sema.

Josip
1 godina prije

Američka gamad smrdljiva si je umislila da je EU indijanski teritorij koji će opljačkati i potamaniti kao što su navikli kroz povijest sve dok im netko ne razbije zube..

Zoki
1 godina prije

EU i narodi EU postaju poligon za korporativno elitističko iživljavanje nad stanovnicima smatrajući ih robovima i brojem.

petar schroder
1 godina prije

Covjek je rekao istinu Ovi ZELENI DOLAZE OD KLAUSA SCHWABA I POSTAVLJENI SU DA SVE UNISTE STO SE GRADILO 75 GODINA: Rat vodi Amerika protiv Rusije a njima je svijedno koliko ce Ukrainaca poginuti.Zelenski je samo dobro placen glumac od Amerike i on nece mir. Njemacka industrija je bila ovisna o Ruskom plinu a sada zatvaraju fabrike i sele se u neke druge zemlje gdje je jeftinija energija. Imaju najglupljeg ministra EKONOMIJE koji je studirao filozofiju i koji je postavljen da se dogodi da Njemacka doceka Bozic u mraku.U Njemackoj jos rade 3 NUKLEARKE a on hoce sve tri da iskljuci radi klime.Ako se toliko brine za klimu ZASTO NE ZABRANI GEOINZENJERING NA NEBU KOJI SE ODVIJA SVAKI DAN:Ti avioni koji saraju nebo lete dan i noc i PRAVE CRNE OBLAKE PUNE METALA I OTROVA;Ove godine ni jedan dan nije bilo PLAVO NEBO U NJEMACKOJ ;NEGO CJELI DAN PREKRIVENO CRNIM… Čitaj više »

Гавран
1 godina prije

Naravno da ameri u pozadini vuku konce.
Korak po korak uvlače Ruse u atomski rat. Isprva ih provociraju sa napadima na nuklearnu elektranu. Drugi korak je da primoraju Ruse na upotrebu taktičkog atomskog oružja. A posle trećeg koraka ostaje živa samo zlatna milijarda.

Sardelino
1 godina prije

Ameri nešto više od desetak godina drže pod okupacijom sjeveroistočni dio Sirije bogat naftom i poljima žita. Dakle, osim što su od početka okupacije ukrali Siriji naftu u vrijednosti od 110 milijardi dolara, kradu im i žito. Amerikanci se hvale da je takva rabota u skladu sa zapadnjačkim vrijednostima i njihovom načinu života i da nije u suprotnosti sa njihovim proklamiranim državnim interesima diljem svijeta.
Da bi potkrijepili svoje stajalište u vezi ovog pitanja i dodatno ga ojačali, nedavno su u tom dijelu Sirije ustanovili i treću vojnu bazu.
A vi se Rusi mislite.
Dok svi viču kao na vuka a ono lisica čapa.

tuf
1 godina prije

Gospon Grupp, vi ste kao i svaki tradicionalni pošten i vrijedan Nijemac posvetili svoj život izgradnji i opstanku svojeg poslovanja. Pa vam nije za zamjeriti, baš kao i većini njemačkih građana, što ste se nastavili oslanjati na politiku Bundesregierunga smatrajući da čine sve za vašu dobrobit. Nažalost, taj osnovni princip potpuno je prestao još za vladavine gospođe Merkel. Ono što vama, naivnom i poštenom Nijemcu, “nema smisla” pripremano je godinama u uredima daleko od vaših. Postavljen je cijeli eko-sustav kako bi vas se što više držalo u neznanju i manipulacijama. Zato vam sve ovo sada djeluje zbunjujuće. Jer ste se tek sada probudili.

Valter
1 godina prije

Ne kontrolira “Amerika” sve u pozadini već židovi koji mrze bijelu rasu.
Židovi su osvojili Ameriku i prije prvog svjetskog rata.

Pogledajte dokumentarac “Hollywoodism“. U njemu židovski intelektualci i povijesničari kristalno jasno govore kako i zašto su osvojili Ameriku. Taj dokumentarac kao da su napravili “neo-nacisti”, toliko su židovski štakori sigurni u svojoj globalnoj, parazitskoj, anti-bijelačkoj hegemoniji.

Izbjegavajte židove i platite cijenu.

Tupko Glupko
1 godina prije

Na naslov članka možemo samo sarkastično komentirati – No shit, Sherlock!
Otkrio čovjek toplu vodu.

Tupko Glupko
1 godina prije

“Gotovo četvrtina sudionika ankete očekuje da će morati zatvoriti vlastitu tvrtku u sljedećih dvanaest mjeseci.”

Ako ovo nije dovoljno njemačkom narodu da smijeni ovu šupkouvlakačku vlast izuzetnima, ne znam što je.

1 godina prije

Grand theft dojčland uber ales 3 !

jonbonjovi
1 godina prije

Mislim da niste objavili sve informacije. Grup je jeda obican tiranin, koji je od oca preuzeo firmu kad mu je bilo oko 30. Sada je dobro prebacio 80, a i dalje ne daje nasljednicima firmu. Sina i cerku zove djecom. Sin i cerka su oko 35. a i dalje ih drzi dalje od donosenja odluka. Na zadnjim izborima je birao zelene i pravio im reklamu “Grup wählt grün“. Sada kuka jer je odavno prebacio proizvodnju na jeftini ruski gas. Troskovi su mu ogromni i pitanje je hoce li firma prezivjeti. Radnice su mu uglavnom Turkinje i ostale strankinje. Za mene teski demagog i pametnjakovic. Kad je pobrao kritike za reklamu u kojoj se sugerise mijesanje rasa, svalio je na cerku da je ona to odredila.

Max
1 godina prije

U vrlo malo riječi razotkrio je cijeli plan prošlost i budućnost Njemačke.

Boba Lazarević
1 godina prije

“Inflation Reduction Act” subvencionira premještanje evropske industrije u Ameriku. Americi super, ne mora od nule raditi reindustrijalizaciju.

A Michael Hudson je bio u pravu, kad je još početkom godine rekao da je cijeli ovaj ratni teatar samo paravan za veliku pljačku Evrope od strane SAD-a.

Brkan
1 godina prije

Nista ovo ne znaci! Jos uvijek nije dovljno lose. Znak da je dovoljno lose bit biti ce onda kada vidimo da naoruzani izlaze na ulice i ciste bandu. Tek tada se mozemo nadati boljim danima. Sve dok se stvari rjesavaju u parlamentu i na Twiteru nema srece. Djaba price!

KISIK
1 godina prije

Da su “amerikanci domicilni” -nisu.
Da su u pozadini-nisu.
Da kontroliraju-e tu, tu se i mene nešto pita,koliko toliko.

Brzipuz
1 godina prije

Sve što kaže je točno.

Rimtutituki
1 godina prije

Morganteau Plan iz 1944 dovesti nhemacku u zemljoradnicku i stocarsku zemlju. Ovom situacijim se preliva ustedjevina u eu tamo u usa. Sve je jako jednostavno,samo je strah veliki

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI