„Pharma Bro“ izvršnom direktoru naređeno da plati 64 miliona dolara i zabranjen rad u farmaceutskoj industriji

Martin Shkreli
13 komentara

Kompanija je optužena da je podigla cijenu spasonosnog lijeka koji koriste trudnice i pacijenti oboljeli od raka.

Martinu Shkreliju, koga su mediji prozvali „Pharma Bro“(farmaceutski brat), naređeno je da plati 64,6 miliona dolara profita koji su on i njegova kompanija ostvarili od lijeka protiv parazita Daraprim. Takođe mu je doživotno zabranjen pristup farmaceutskoj industriji.

Shkreli, osnivač i bivši izvršni direktor kompanije Turing Pharmaceuticals, neće još dugo moći da nosi svoj nadimak. Američki okružni sudija Denise Cote donijela je u petak odluku kojom mu se zabranjuje rad, poslije sedmodnevnog suđenja u decembru.

„Moćni ne mogu da donose sopstvena pravila, uprkos tome što Shkreli misli da gotovina vlada svime oko njega“, tvitovala je njujorška državna tužiteljka Letitia James o Shkreliju u tvitu koji slavi presudu. U tužbi iz 2020. navodi se da je Shkreli blokirao konkurenciji vitalne podatke i koristio ugovore o snabdjevanju da manipuliše tržišnom dostupnošću stvarnih sastojaka lijeka.

Shkrelijevo dizanje cijena je prvi put otkriveno 2015. i priča je odmah dospjela u žižu javnosti, a bivši predsjednik Donald Trump i Hillary Clinton su se temom čak pozabavili tokom kampanje 2016, a bivši predsjednik je Shkrelija nazvao „razmaženim derištem“.

Tadašnji izvršni direktor Shkreli našao se na udaru kritika nakon što je njegova kompanija kupila spasonosni lijek Daraprim i podigla cijene preko krova, podižući troškove potrošača u 2015. sa ispod 20 dolara na više od 700 dolara.

On je te akcije opisao jednostavno kao kapitalizam u to vrijeme, što mu nije pomoglo u njegovom posljednjem slučaju, a sudija Cote je rekla da je Shkreli „rizično odigrao“ suočen sa „javnom osudom“.

Shkreli trenutno služi kaznu od sedam godina zbog odvojenih optužbi za prevaru sa hartijama od vrijednosti.

farmaceutska industrijaMartin ShkreliPharma BrataPharma Bro
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lokot
2 godine prije

Porodica iz Albanije. Treba da ga se odreknu.

Don Piškot
2 godine prije

Dijete albanskih i hrvatskih imigranata. A lijepo sam mu govorio da prepusti upravljanje vanguardu i black rocku i tek onda digne cijenu lijeku na 1000$.Ali ne ,on hoće američki san mimo pravila.

Max
2 godine prije

A ovi što truju čitav svijet.

petar schroder
2 godine prije

Farma mafija koja momentalno vlada svijetom

POŠALJI KOMENTAR
2 godine prije

Da je bio royalty nikad ne bi završio u zatvoru.

okošbokoš
2 godine prije

a kad Pfiser odere 2600EUR po dozi za otrov za bubrege onda to nije problem

pero
2 godine prije

Dobro se sjećam gada.

ledeno doba
2 godine prije

ljudi kako ste naivni
pa ovaj relativno nepoznati lik je samo žrtveni jarac.. dok velike ribe iz kabale, nikada neće i ne mogu biti zakonski progonjene..
slično kao i 2008. nakon financijskog sloma… tada su poslane u zatvor samo sitne ribe, bankari i mendažeri iz 3. i 4. lige.. dok je glavna mafija iz FED.a, ostala nedirnuta..
naravno, jer su i država SAD, i cijeli sistem, i cijelo sudstvo, njihovi

Boba Lazarević
2 godine prije

Taj skandal nije toliko funkcija beskrupuloznog investitora, koliko je funkcija patenta kao institucije. Iste stvari rade svi veliki igrači. Ne tako bezobrazno kao on, ali jednako štetno.

Patent u formi kakva je sada je usko grlo dobrobiti čovječanstva. Bio je zamišljen da štiti izumitelja, ali zapravo štiti samo vlasnika patenta, što je vrlo rijetko ista stvar, i omogućava umjetnu monopolizaciju dobara. Po meni, to je temelj postojanja svih groteskno velikih korporacija i smrt za malo poduzetništvo.

grom iz vedra neba
2 godine prije

Pava Big pharma zapravo u ovom slučaju samo uništava konkurenciju.

grom iz vedra neba
2 godine prije

Kako to da odjednom tržište ne formira cijenu?! Zakon ponude potražnje u kojeg se globalisti dosad kleli.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI