fbpx

Velika farmaceutska industrija i velika dobit: tržište vakcina u milijardama dolara

Vakcine-Novac

Posao s vakcinama uskoro će postati glavni izvor dobiti za najveće svjetske farmaceutske korporacije. U saopštenju za štampu (Business Wire, 21. januara 2016.) koje je objavio marketwatch.com kaže se da Technavio, jedna od vodećih svjetskih kompanija za tehnološka istraživanja i savjetodavstva, predviđa da će farmaceutske korporacije koje proizvode vakcine do 2020. godine ostvariti oko 61 milijardu dolara profita.

Danas tržište vakcina vrijedi blizu 24 milijarde dolara. Izvještaj pod nazivom „Globalno tržište ljudskih vakcina 2016-2020“ daje „detaljnu analizu“ mogućih prihoda i „trendova na tržištima u nastajanju“ na globalnom nivou. Prema saopštenju za štampu:

Studija ukazuje da uvođenje novih proizvoda podstiče rast tržišta. Štaviše, očekuje se da će značajno širenje trenutne ponude proizvoda takođe podstaći rast tržišta. Zbog sve veće stope prevalencije različitih zaraznih bolesti poput difterije, gripe, hepatitisa, pneumokoknih bolesti i meningokoknih bolesti, primjetan je porast upotrebe vakcina širom svijeta.

Ono što je zanimljivo u izvještaju je da farmaceutske korporacije ciljaju Latinsku Ameriku i Karibe svojim novim vakcinama koje će se uskoro naći na tržištu. Očekuje se da će Merck & Co, Pfizer i GlakoSmithKline (GSK) dominirati Latinskom Amerikom i Karibima (Portoriko trenutno posluje kao proizvodno čvorište za Merck, Pfizer i Abbott Laboratories):

U pogledu geografije, Amerika je dominirala globalnim tržištem ljudskih vakcina 2015. godine, čineći oko 45 % ukupnog prihoda. SAD su iste godine najviše doprinijele ovom regionu, zauzevši značajan dio globalnog tržišta. Amerike će nastaviti da dominiraju na tržištu ljudskih vakcina tokom predviđenog perioda zbog povećanja prevalencije zaraznih bolesti i karcinoma. Pored toga, očekuje se da će porast strateških saveza sa očekivanim ulaskom novih vakcina podstaći rast tržišta u ovom regionu

Izvještaj takođe kaže da postoje dvije vrste humanih vakcina, terapeutska (rak, metabolički poremećaji, hronične bolesti i zarazne bolesti) i tržišta preventivnih ljudskih vakcina (dječije vakcinacije) za koja se procjenjuje da će dostići 55 milijardi dolara širom svijeta. Časopis Atlantic objavio je 2015. članak pod naslovom „Vakcine su isplative, pa šta?“. Autor Bourree Lam kaže:

Iako je glavna fiksacija grupa protiv vakcina stara, diskreditovana studija koja povezuje vakcinaciju sa autizmom, druga je teorija zavjere koja kruži putem interneta da i ljekari i farmaceutske kompanije mogu finansijski profitirati od vakcinacije – što navodno dovodi do perverznih podsticaja u zalaganju za javno vakcinisanje.

Ali taj argument je istorijski neosnovan. Ne samo da pedijatri i ljekari često gube novac na administraciji vakcina, nije bilo davno da se industrija vakcina borila sa malim profitnim maržama i nestašicom. Ekonomist je napisao da su „decenijama vakcine bile zanemareni kutak u poslovanju sa lijekovima, sa starom tehnologijom, malim ulaganjem i beznačajnom profitnom maržom. Mnoge firme su prodale svoja odjeljenja za vakcine da bi se koncentrisale na profitabilnije lijekove ”

Možda je u nekom trenutku bilo tačno da je proizvodnja vakcina bila neisplativa, ali u današnjem svijetu to je sve profit. Šta je motivisalo farmaceutske korporacije da se usredsrijede na tržište vakcina u posljednjoj deceniji ili nešto više prema The Atlanticu?

Od 2000. godine, Gavi Alliance obezbjedio je vakcinaciju za 500 miliona djece u siromašnim zemljama, sprječavajući procijenjenih 7 miliona smrti. GlakoSmithKline je izvijestio da je 80 procenata doza vakcina koje su proizveli 2013. otišlo u zemlje u razvoju. Pored toga, vakcine koje bi mogle donijeti profit u zemljama sa visokim prihodima – čineći 82 procenta globalne prodaje vakcina u smislu vrijednosti, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji – pojavile su se na tržištu.

Lam je takođe napisao da su se na tržištu pojavile i “dvije blockbuster” vakcine, vakcina protiv pneumokoka protiv meningitisa i drugih bakterijskih infekcija i vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV). Industrija je rasla”.

Merck je jedini farmaceutski gigant koji ima dozvolu za proizvodnju i prodaju vakcine protiv morbila pod nazivom Prodquad i theMMR II (takođe se koristi za morbile, zauške i rubeolu) i Varivax, vakcinu protiv vodenih kozica. Prema Lamu, sve tri vakcine zajedno su donosile više od 1,4 milijarde američkih dolara profita od prodaje kompanije Merck u 2014. godini. Kontroverzna HPV vakcina, Gardasil je takođe Mercku donijela 1,7 milijardi dolara dobiti. „Iako je glasnogovornik Mercka rekao za The Atlantic da su vakcine i dalje jedno od njegovih ključnih područja fokusa – u 2014. godini ostvarile su 5,3 milijarde dolara prodaje – on ​​nije komentarisao profitne marže“, napisao je Lam. Naravno, glasnogovornik Mercka ne bi komentarisao isplativost vakcina jer bi se Merck izložio većim kontroverzama. Analitičari kažu da je profitna marža „između 10 i više od 40 procenata“. Lam takođe kaže da „iako je industrija vakcina sada vjerovatno profitabilnija nego 1970-ih ili 1980-ih, ovo je rezultat globalnih tržišnih snaga“. Lam je zaboravio da napomene da su bračni par milijarder Bill i Melina Gates obećali najmanje 10 milijardi dolara za svjetske programe vakcinacije navodno za borbu protiv dječije paralize i ospica, tu Merck & Co zarađuje. Takođe je dobro poznato da je Bill Gates imenovao bivšeg predsjednika i izvršnog direktora Mercka Raymonda Gilmartina u upravni odbor Microsofta koji je radio više od 11 godina prije nego što je 2012. najavio penzionisanje.

Da li su farmaceutske korporacije motivisane profitom? „Dobit od proizvodnje vakcina nije valjani argument protiv vakcinacije – najvažnije pitanje je da li su vakcine sigurne i efikasne, a odgovor je nedvosmisleno da“, napisao je Lam. 2015. godine, bivša zaposlenica Merck-a i uzbunjivačica Brandy Vaughan izjavila je protiv zakona o mandatu za vakcinaciju države Kalifornija SB277 i rekla:

„SAD daju više vakcina nego bilo koja druga zemlja na svijetu. Naš raspored za djecu mlađu od jedne godine ima dvostruko više vakcina od drugih razvijenih zemalja. Šta još imamo? Najveću stopu smrtnosti novorođenčadi u bilo kojoj razvijenoj naciji. Najniža je u Finskoj. Samo 11 do šeste godine. Misisipi ima najvišu stopu vakcinacije u SAD – najvišu stopu smrtnosti novorođenčadi. Ovi brojevi ne lažu. Ali to nećete čuti u medijima, a to nije ono što će vam reći senator Pan.“

Ono što imamo kod vakcina je farmaceutski lijek sa najvećom maržom na tržištu. Kompanije za lijekove zarađuju više od vakcina nego od bilo kog drugog farmaceutskog lijeka, u smislu profitne marže. Nedostaju rigorozne studije bezbjednosti. A oni nemaju podsticaj da ih rade, jer nemaju nikakvu odgovornost.

Vakcine su jedini proizvodi u SAD koji nemaju odgovornost. Ne možete tužiti za povrede ili smrt. Ali to je samo u SAD. Širom svijeta postoje sudske parnice zbog ozbiljnih povreda i smrti zbog vakcina. U Španiji preko Gardasila. U Japanu preko Gardasila. Vakcina protiv gripa uklonjena je sa tržišta ispod pet godina u Australiji nakon smrti i povreda. Prevnar je zabranjen u Kini. Pfizerov program vakcinacije izbačen je iz zemlje. Francuska je upravo izbacila Rotavirus iz njihovog rasporeda nakon smrti i povreda novorođenčadi.

Uz prognozu od 61 milijarde dolara predviđene prodaje, budite sigurni da će se nove vakcine razviti za gotovo sve. Glumac i komičar Jim Carrey rekao je da „svake godine 150 ljudi umre od udara kokosovim orasima. Ne brinite, proizvođači lijekova razvijaju vakcinu“. Sa 271 vakcinom u proizvodnji, komentari Jima Carreyja, koje su kritikovali glavni mediji, možda ipak neće biti tako čudni.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
35 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ive
Gost
Ive
1 mjesec prije

Drugo ime za kapitalizam je enormna pohlepa
Svima onima koji su zaradili ma i makar jedan jedini cent na PLANDEMIJI Corona
zelim da crknu u kalu vlastita izmeta.

pits
Gost
pits
1 mjesec prije
Reply to  Ive

Država treba osnovati laboratorij koji će se baviti proučavanje genetike, virologije te proizvodnje ativirusnih cijepiva to se ne smije prepustiti privatnnicima niti auslenderima.

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
1 mjesec prije
Reply to  pits

Tražila sam kako farmako- mafija kontrolira am.kongres, ali našla sam ovo, što nisam znala:

“Oligarsi iz Demokratske stranke pljačkali su Klinički centar Srbije, Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodina, Klinički centar Vojvodine, sve opšte bolnice i domove zdravlja, do VMA.

Demokratska stranka je opljačkala donaciju japanske vlade u iznosu od 20 miliona evra, namenjenu rekonstrukciji zgrade Kliničkog centra Srbije, i usmerila je na račune DS-a.

Zbog tog skandala Vlada Japana odbila je da izda agreman Tomici Milosavljeviću, koji je želeo da kao ambasador ode u Tokio. (Taj je bio ministar u to vrijeme).

EU je u izveštaju svoje Komisije saopštila da je srpsko zdravstvo na prvom mestu po korupciji u Evropi!

Služba za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije vodila je istrage oko korupcije u zdravstvu. Policijski službenici su sastavili na desetine izveštaja i krivičnih prijava, koje su ZAUVEK OSTALE U FIJOKAMA.”, webtribune

– RH i Pfizer

– Grčka: ministri, zastupnici, ali i 4500 liječnika, Novartis

Nema više treba ovo, treba ono.
Sad treba samo jednu stvar…

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije
Reply to  Lucija, prva

Lucija nekad je Jugoslavija dominirala u izvozu vakcina. Nesvrstani su se prvo obracali nama po pitanju vakcina. Imali su povjerenje, nije se postavljalo pitanje pouzdanosti nasih vakcina. A profit je bio zanemarljiv, jer su komunjare na zdravlje gledali drugacije, a ne kao danas kad se gleda samo profit.

Gina
Gost
Gina
1 mjesec prije
Reply to  Ive

A što će s tim papirčinama kad nas većinu pobiju, kome će se hvalisati, sa ne stankom nas ode i njihova moć, enormna pohlepa, enormna glupost…. A da si proizvede vakcinu protiv pohlepe,

Picajzl
Gost
Picajzl
1 mjesec prije

U Hrvatskoj vratiti IMUNOLOŠKI, i odjebat bandu, u Srbiji mislim kako Torlak nisu uništili.

Siniša
Member
Siniša
1 mjesec prije
Reply to  Picajzl

Torlak nije šta je bio, dakle uništen je i veoma se uzdaju u proizvodnju ruske vakcine ne bi li to povratilo Torlak.
Generalno mislim da je sve slično Torlaku na našim prostorima je uništeno.

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije
Reply to  Siniša

Pogledaj malo SZO i njihova stara dokumenta. Jugoslovensko zdravstvo je bilo u vrhu uz SAD, SSSR, Britaniju i Francusku. bilo je visko cijenjeno u svijetu, desetinama zemalja smo pomagali u vezi zdravstva, a nije se gledalo na zaradu.
Sad kad nema takvog konkuranta globalnoj faramokomafiji je lako da uvecava profit svake godine, pri cemu se nivo zdravstva spusta svake godine. Zdravlje vise nije bitno, bitan je profit, a nekad je bilo obrnuto. Sad se namece pitanje sta je normalno: novonormalno ili staro normalno.

Mario
Gost
Mario
1 mjesec prije

https://www.24sata.hr/news/smart-kartice-kao-potvrde-o-cijepljenju-razgovaramo-da-se-koriste-i-za-prelazak-granice-749663

Buduci da vidimo sta se sprema, opet zelim ponoviti da trebamo poceti nositi zute trake oko ruke od onoga trenutka kada nam nesto bude zabranjeno jer nismo vakcinisani. To ce biti simbol velikog znacenja i bez ikakve potrebne organizacije. Svi ljudi ovog svijeta kad vide da nosis zutu traku oko ruke shvatiti ce o cemu se radi i moguce da ce je i sami poceti nositi.

Novi kolac
Gost
Novi kolac
1 mjesec prije
Reply to  Mario

Svi vi koji pozivate na takve akcije i nekakve besmislene proteste ste sumnjivi?
Jasno je kao dan da oni koji se ne vakcinisu nece moci ni hljeb u prodavnici kupiti.
Selo,selo i selo.
Sve ostalo je suplja prica.

Mario
Gost
Mario
1 mjesec prije
Reply to  Novi kolac

Sumnjivi u smislu?

rimtu
Gost
rimtu
1 mjesec prije
Reply to  Novi kolac

Nisu svi u mogućnosti otići na selo, iz različitih razloga.

Mario
Gost
Mario
1 mjesec prije
Reply to  rimtu

Pa doci ce oni po tebe i na selo

Siniša
Member
Siniša
1 mjesec prije

“Tvorci ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) zatražili su izvinjenje od predsedavajuće Evropske agencije za lekove, predstavnice Austrijske zdravstvene agencije Kriste Virtumer Hohe koja je uporedila mogućnost hitnog odobrenja vakcine u Austriji sa „ruskim ruletom“.

„Zahtevamo javno izvinjenje od Kriste Virtumer Hohe iz Evropske agencije za lekove zbog njenih negativnih komentara o državama Evropske unije koje direktno odobravaju ‘Sputnjik Ve’ (Sputnik V). Njeni komentari pobuđuju ozbiljna pitanja o mogućem političkom mešanju u proces ekspertize. Evropska agencija za lekove nije iznosila takve tvrdnje ni o jednoj drugoj vakcini. Takvi komentari su neumesni i potkopavaju poverenje u agenciju i sam proces ekspertize. Vakcine i Evropska agencija za lekove treba da budu iznad politike“, navode tvorci ruske vakcine na Tviteru.”

Mario
Gost
Mario
1 mjesec prije
Reply to  Siniša

Ovdje se vise ne zna ko koga…Mozda je to i cilj

Siniša
Member
Siniša
1 mjesec prije
Reply to  Mario

Xahaxa samo da ne bude ruski, jedino se zna to.

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver
1 mjesec prije

Trovaci

Novi kolac
Gost
Novi kolac
1 mjesec prije

Alkohol legalan,trava nelegalna,o cemu vise pricamo?

Bosanac
Gost
Bosanac
1 mjesec prije

Jedno pitanje za redakciju.

Registrirao sam se na stranicu i nakon što sam popunio ona 3 polja koja su potrebna, označio jedan od ona 3 simbola te kliknuo na polje potvrda dobio sam sljedecu poruku:

Hvala vam na poruci. Poslana je.<!– Facebook Pixel Event Code –><script type=’text/javascript’>if( typeof window.pixelLastGeneratedLeadEvent === ‘undefined’ || window.pixelLastGeneratedLeadEvent != ‘23776b6d-62c6-4375-bd0e-89975bc7566d’ ){ window.pixelLastGeneratedLeadEvent = ‘23776b6d-62c6-4375-bd0e-89975bc7566d’; fbq(‘set’, ‘agent’, ‘wordpress-5.6-3.0.4’, ‘540785516559790’); fbq(‘track’, ‘Lead’, { “fb_integration_tracking”: “contact-form-7”}, { “eventID”: “23776b6d-62c6-4375-bd0e-89975bc7566d”});}</script><!– End Facebook Pixel Event Code –>

Na mail mi nije stigla nikakva potvrda, zanima me da li ću dobiti potvrdu o registraciji ili ???

Novi kolac
Gost
Novi kolac
1 mjesec prije

Izvanjavam se za off,slabo citam zadnjih dana,pise li sta komentator LAV,kako gura brat napaceni?

Max
Member
Famed Member
Max
1 mjesec prije
Reply to  Novi kolac

Morali bi Lavu nekako pomoći.

rimtu
Gost
rimtu
1 mjesec prije
Reply to  Novi kolac

Nije sa javljao zadnjih par dana.

Neko ime
Gost
Neko ime
1 mjesec prije

@R.L.
Zašto nije moguća registracija u sustav?

ledeno doba
Gost
ledeno doba
1 mjesec prije

Merck je prije mjesec dana objavio da je obustavio radove na pravljenju vlastitih cjepiva protiv korone. Zato što nisu bili dobri. Cjepiva V590 i V591 su, kažu oni, testirane osobe dobro podnijele, ali nisu bila učinkovita. Odnosno, kako su saopćili: “reakcija imunskog sistema bila je slabija nego u usporedbi sa normalnon infekcijom.” Što znači da su sa ovim saopćenjem priznali da je, ako se netko inficira zdravije i učinkovitije, nego da dobije cjepivo.

Umjesto cjepiva, Merck se koncetrirao na razvoj dvaju lijekova protiv korone

https://www.epochtimes.de/wirtschaft/unternehmen/merck-stellt-entwicklung-zweier-impfstoff-ein-sich-zu-infizieren-und-gesunden-ist-wirkungsvoller-a3437116.html

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
1 mjesec prije
Reply to  ledeno doba

Merck je najpoznatiji proizvođač cjepiva…ali, izjavljuje da mu nije uspjelo. Ali zato onima koji s tim veze nemaju – uspijeva…

Mateja
Gost
Mateja
1 mjesec prije

En Sirec je rekel, da bo Allah ukinil Izraelce. Ali sta Turka iz BioNTecha tudi v Allahovi ekipi?

Mateja
Gost
Mateja
1 mjesec prije
Reply to  Mateja

Glede na to, da so farmacevte zaščitili pred roko pravice, mislim, da so farmacevti imeli dober razlog za to zahtevo. Toda uporabniki so tako neumni, da si je Bill Gates morda izmislil, da neumnih hord sploh ne potrebuje… Zakaj bi neumne horde porabljale omejene dobrine in uničevale planet?

ledeno doba
Gost
ledeno doba
1 mjesec prije

sve farmaceutske firme su u vlasništvu sotonjara.
I nije njima toliko bitna zarada, jer ionako mogu štampati para koliko hoće, i mogu svima oduzeti svu imovinu– to je i planirano–u planu WEF-a, to je preduvjet da bi se onda kasnije uveo temeljni dohodak- crkavica za prezivjele robove
Već je farmaceutska industrija sada postala sredstvo za depopulaciju. Najučinkkovitije sredstvo za genocid nad svjetskim stanovništvom.

Krmak
Gost
Krmak
1 mjesec prije

Sta crkva kaze na ovaj biznis?

Gina
Gost
Gina
1 mjesec prije
Reply to  Krmak

Skini ,, vatikanski ubice” knjigu, napisao Alberto Romero Rivera, možda shvatiš nešto, onako nabrzinu

mislim
Gost
mislim
1 mjesec prije

neki dan je biolo pisno kako je kill bill ” donirao” preko miljardu u cjepiva.
a tržište će da bude 60 miljardi godišnje profita.
je,je donirao je, nije on mislio na lovu, on je filantrop.

mislim
Gost
mislim
1 mjesec prije
Reply to  mislim

jbg, ovako bez minusa i pluseva, neznam dali je iko i pročitao moj komentar.

mislim
Gost
mislim
1 mjesec prije
Reply to  mislim

jbg.

mislim
Gost
mislim
1 mjesec prije
Reply to  mislim

i hvala što si pročitao.

Max
Member
Famed Member
Max
1 mjesec prije

Ekstraprofit ali i novi svijetski poredak.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik