Meteor veličine Zemlje eksplodirao je na Jupiteru 

Jupiter
10 komentara

Događaj je, ako se formalno potvrdi, sedmi uočen udar na Jupiteru nakon glasovitog SL9, odnosno kada je komet Shoemaker-Levy 9, pogodio ovog plinskog titana 1994. godine na sličan način. Reakcije površine planeta kasnije su detaljno proučavali astronomi.

Astronomi i strastveni promatrači svemira nedavno su ugledali nešto zaista zapanjujuće, zabilježili su kratki svijetli bljesak s površine Jupitera, to je izazvalo pravo uzbuđenje zbog mogućeg udara meteora koji se dogodio u srijedu, 7. kolovoza.

Ethan Chappel, iz Teksasa, uspio je uhvatiti bijelu mrlju s donje lijeve strane poznatog plinskog diva Sunčevog sustava, usmjerio je objektiv njegovom teleskopu, u pravo vrijeme i u pravom smjeru, dok je tražio tuš meteora poznat kao Perseidi na noćnom nebu.

Blijesak, kojeg je kasnije potvrdila druga promatračica dr. Heidi B. Hammel, izgleda kao da je veliki asteroid udario u najmasovniji planet u našem Sunčevom sustavu.

“Još jedan udar na Jupiter danas!” planetarna astronomkinja dr. Heidi B. Hammel napisala je na Twitteru. “(meteor je) Bolid i vjerojatno neće ostaviti tamne krhotine kao SL9 prije 25 godina”, astronomkinja je objavila u tweetu, iznoseći dobro dokumentirani komet Shoemaker-Levy 9, obično nazvan SL9, koji je udario u Jupiter 1994. godine, zbog čega je Hammel predvodila tim za proučavanje događaja i reakcije planeta pomoću svemirskog teleskopa Hubble.

Novo-registrirani bljesak svakako je izvanredan prizor zbog svoje veličine jednake veličini planete Zemlje. koja ima samo 1/11 promjera i 1/300 mase Jupitera. U svjetlu prividne ogromne mase eksplozivne energije oslobođene tijekom sudara, to bi napravilo sedmi zabilježeni utjecaj meteora na Jupiter od Shoemaker-Levya.

Vijest dolazi usred nedavnog straha izazvanog izvješćima o hordi mamutskih svemirskih stijena koje putuju u Zemljinu smjeru i potiču znanstveni interes, kao i zabrinutosti zbog takozvanih “potencijalno opasnih” objekata.

NASA-ine snimke Jupitera

Kako bismo vam dočarali ljepotu ovog planeta prenosimo snimku kojeg je nedavno objavila NASA.  Snimka je nastala 27. lipnja 2019., i snimljena je svemirskim teleskopom Hubble. Na snimci je prikazan zaštitni znak divovskog planeta Velika, a to je crvena mrlja, i intenzivnija paleta boja u oblacima u Jupiterovoj atmosferi. Boje i njihove promjene daju važne tragove tekućim procesima u Jupiterovoj atmosferi.

Zavoji se stvaraju razlikama u debljini i visini oblaka amonijaka. Šarene trake, koje teku u suprotnim smjerovima na raznim širinama, proizlaze iz različitih atmosferskih pritisaka. Laganiji se pojasi povećavaju i imaju gušće oblake od tamnih pojaseva.

jupitermeteorNASA
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sardelino
4 godine prije

Meteor veličine zemlje?
Ili je bljesak eksplozije meteora imao veličinu zemlje.

Ti Kej
4 godine prije

Nema Rusa i Putina, nema ni komentara…

goost
4 godine prije

Kakve se to “horde mamutskih svemirskih stijena” spominju. To je neka euforija ili za prav?

Hmmm da
4 godine prije

Premalo novaca ide u proračun NASA-e s obzirom na kvalitetu vijesti, otkrića i video materijala.

Zorule
4 godine prije

Jupiter je poznat kao čistač, samo radi svoj posao.

Ja i moj
4 godine prije

Ajde tko još vjeruje u ovakve gluposti kojima nas hrani NASA i društvo zadnjih 50 godina

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI