Ogromna ”biblioteka iz sjenke” zatvorena

Zlibrary
24 komentara

FBI je u petak zaplijenio više web domena koje pripadaju popularnom besplatnom izvoru e-knjiga ZLibrary nakon što je na biblioteku u sjeni pala istraga američkog trgovinskog predstavnika.

Z-lib.org, b-ok.org, 3lib.net i drugi domeni su isključeni, preusmjeravajući na grafičku najavu da ih je zaplijenio FBI u partnerstvu sa američkim tužiocem za istočni okrug New Yorka. Iako je Darknet domen ZLibrary još uvijek bio dostupan od nedjelje, imao je poruku o grešci iznad trake za pretraživanje.

Stranica je sadržavala oko 220 terabajta vrijednih informacija, od kojih je veći dio zaštićen autorskim pravima i sve im je slobodno pristupiti. U septembru je bilo dostupno oko 11 miliona knjiga i 84 miliona članaka.

Užasnuti korisnici uporedili su zapljenu sa spaljivanjem Aleksandrijske biblioteke – prije nego što su ponudili zamjenske platforme za korištenje, kao što je besplatna biblioteka Libgen. ZLibrary prikuplja sadržaj od 2009. godine, kada je počela kao Libgen ogledalo. Međutim, korisnici su ubrzo počeli da dodaju svoje dokumente, što znači da će veliki dio sadržaja vjerovatno biti nedostupan izvan ZLibrarya – i svakako nedostupan besplatno.

Omiljena od strane studenata, koji rijetko imaju sredstva da kupe skupe udžbenike ili skupe pretplate na akademske časopise, ZLibrary je na kraju stekla privržene sljedbenike na TikToku – na veliko zgražanje Udruženja pisaca, trgovinske grupe pisaca. Guild krivi digitalnu pirateriju za prosječan pad prihoda pisaca od 42 % u posljednjoj deceniji.

Nakon što je Ceh ranije ovog mjeseca pisao američkom trgovinskom predstavniku pozivajući se na TikTok u svojoj molbi da se ZLibrary klasificira kao „ozloglašeno tržište“ za promoviranje piraterije, platforma je blokirala hashtag #ZLibrary.

Oko 200 domena povezanih sa ZLibrary naloženo je da se blokiraju u Francuskoj u septembru nakon tužbe Nacionalne izdavačke unije, a višestrukim indijskim ISP-ovima je ranije naloženo da blokiraju pristup nakon žalbe izdavačke kuće Taxmann.

Međutim, prema Bleeping Computeru, “malo se zna o operaterima platforme i komercijalnom statusu”, što znači da ZLibrary može jednostavno promijeniti domene i ponovo rasti.

Neki od domena su preusmjereni na Njalla, anonimnog hosting provajdera kojeg je osnovao tvorac Pirate Baya, iako nije jasno kako su operateri ZLibraryja mogli povratiti kontrolu nad svojim domenima nakon zapljene.

FBIknjigePiraterijaZlibrary
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Nisam znao za njih. Šteta.

Ico
1 godina prije

Beograd “ sjedeći na dvije stolice “ reskira da ne bude brutalno opljačkan od Brisela!

Ico
1 godina prije

Brisel svojim postupcima provodi istrebljenje Slavena, po uzoru na Adolfa Hitlera i njegovih mentora!

Enigmatik
1 godina prije

To neko moderno “spaljivanje” knjiga? 😉

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Jednu ugase , drugu , mnogo manju no sa tendencijom sirenja – otvore .. Srbijanci – sto je ovo sad —- > srpskaenciklopedija.org/doku.php 😙 ???

tihobl
1 godina prije

FBI je obavio OGRONU istragu i utvrdio da je TOR glavni neprijatelj demokracije jer Rusija, Kina i S. Koreja sire maligni uticaj preko dark interneta odakle ga naivni prenose na socijalne mreze.
Napravili su plan, a koliko vidimo plan je kao kod Hitlera 1933. – spaljivanje knjiga.

ANTIFASISTA
1 godina prije

ZLOCINACKE ORGANIZACIJE CIA – FBI

Isto Ime
1 godina prije

Uskoro Netflix za knjige??

tata mata
1 godina prije

pa zna se da oduvijek da nije lako manipulirati osobama koje su nacitane ,i skolovane ,zato ukratiti znanje korak prema kontroli ,sto me opet upucuje da ovi nasi trolovi jedino imaju zvrsen vjeronauk , a profesor ima diplomu iz mostara uplatom u knin

Emiliano Zapata
1 godina prije

Na ovo je upozoravao Marko F.

Dopizdilomi
1 godina prije

nema badava, ništa. Treba još i brojač staviti tko je koliko slova pročitao.

tuf
1 godina prije

Svi korisnici TOR-a mogu i dalje pristupati z-libu putem adrese: bookszlibb74ugqojhzhg2a63w5i2atv5bqarulgczawnbmsb6s6qead.onion

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI