fbpx

Pentagon postavlja temelje za buduću američku eksperimentalnu svemirsku stanicu

Svemirska stanica

Korporacija Sierra Nevada (SNC) nedavno je dobila ugovor sa Ministarstvom odbrane SAD da transformiše sopstveno NASA transportno vozilo u jezgru strukture buduće bespilotne orbitalne ispostave američke vojske.

Izvještaj u utorak objavljen od strane SNC detaljno je objasnio da će svestranost transportnog vozila Shooting Star biti korisna pošto globalni svemirski prostor i vođa nacionalne bezbjednosti započinju preuređivanje vozila u jezgro buduće autonomne svemirske stanice za logističke demonstracije i eksperimente.

„Uzbuđeni smo zbog multi-misijske prirode Shooting Stara“, rekao je generalni direktor SNC Fatih Ozmen.

„Prvobitno je razvijen za NASA misije ponovnog snabdijevanja na Međunarodnoj svemirskoj stanici i od tada stalno identifikujemo nove mogućnosti i rješenja koja nudi širokom spektru kupaca. Moguće primjene Shooting Stara su zaista beskrajne. “

Dužine 16 stopa, Shooting Star je prvobitno razvijen kao dodatak za obezbjeđivanje dodatnog skladištenja korisnih tereta za svemirski avion Dream Chaser tokom NASA misija Commercial Resupply Services 2. Shooting Star je takođe dizajniran da olakša odlaganje tereta prilikom ulaska vozila u Zemljinu atmosferu.

Međutim, mogućnosti ovog svestranog vozila tu ne prestaju.

„Sadašnji Shooting Star već je dizajniran sa značajnim mogućnostima za orbitalno istureno mjesto i dodavanjem samo nekoliko komponenti bilo bi u stanju da udovolji potrebama Ministarstva odbrane“, objasnio je u saopštenju stariji potpredsjednik odjeljenja za strategiju SNC Space Sistems Steve Lindsey, bivši komandant NASA svemirskog šatla i penzionisani pilot vazduhoplovstva SAD.

„Ponosni smo što nudimo naše transportno vozilo Ministarstvu odbrane kao slobodno leteće mjesto za eksperimentisanje i testiranje, i proširivanje njegovih trenutnih mogućnosti za teretne misije Dream Chaser.“

U izvještaju se tvrdi da praksa zamjene hardvera iz prošlosti nije samo isplativa, već i „smanjuje vrijeme za postizanje minimalnih operativnih sposobnosti“.

Prema utvrđenim planovima Pentagona za bespilotnu orbitalnu ispostavu, autonomna svemirska stanica biće smještena u orbiti niske Zemlje i pružaće „smjernice, navigaciju i kontrolu za kontinuirane operacije slobodnog leta kako bi se skladištili korisni tereti i podržali korisnost prostora, mikrogravitacija, eksperimentiranje, logistika, proizvodnja, obuka, testiranje i procjena“, primijetili su u SNC.

„Buduće stanice mogu se zasnivati u različitim orbitama, uključujući srednju Zemljinu orbitu, visoko eliptičnu orbitu, geosinhronu zemljinu orbitu (GEO), uključujući GEO transferne orbite i cislunarne orbite“, zaključeno je u izvještaju.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
11 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
7 mjeseci prije

Hoće li Rusi opet morati odvesti to “svestrano vozilo” gore u svemir kao što već više godina voze američke astronaute gore-dole (zato jer jadni Ameri više nemaju čime odletjeti u svemir, osim u fantazijama Elona Muska i Davida Griffina)?

Dokurčilomi
Gost
Dokurčilomi
7 mjeseci prije

Nije ni to problem. Problem je što nemaju više u šta umetati ruske motore a Musk kasni.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
7 mjeseci prije

Mogli ste napisat i da betoniraju temelje na marsu ili suncu, jednako bi vjerovao na sto trose novce svojih poreskih obveznika…

Zagor
Gost
Zagor
7 mjeseci prije

Cenzura?

L. R.
Admin
Famed Member
7 mjeseci prije
Reply to  Zagor

Poštovani Zagore,

Recite što nije dobro prevedeno i mi ćemo ispraviti, te vam se zahvaliti.

Ne možete svaki članak “gaditi” s komentarima o prijevodima. Ima li grešaka? Ima. Mogu li se ispraviti? Mogu.

Hvala na razumijevanju.

Redakcija

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
7 mjeseci prije
Reply to  L. R.

Postovana redakcijo, slobodno brisite sve one kojima je forma bitnija od sadrzaja…

Zagor
Gost
Zagor
7 mjeseci prije

E.Z. zašto članak nebi mogao imati i formi i sadržaj?
Pa da ljudi čitaju sa razumijevanjem.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
7 mjeseci prije
Reply to  Zagor

ajd iskreno, sto ne razumijes?

Zagor
Gost
Zagor
7 mjeseci prije
Reply to  L. R.

Poštovana Redakcijo,
žao mi je čuti da ja Vama gadim članak, jer ako ćemo istim riječnikom, i Vi meni gadite svaki članak u kojem dopuštate prijevodne greške Google Translate-a.
Mislim da bi svaki novinar, pogotovo onaj kojega interesira vanjska politika, znanost i tehnologija MORAO znati engleski jezik, jer u današnje vrijeme, većina internetskih objava i članaka se piše na tom jeziku
Što se tiče prijevoda, što znači “svestranost transportnog vozila Shooting Star biti korisna pošto globalni svemirski prostor i vođa nacionalne bezbjednosti započinju preuređivanje vozila”.
Tko su ti “globalni svemirski prostor i vođa nacionalne bezbjednosti”, dali oni imaju neko drugo ime, jesu li to ljudi, kečeri, mračni gospodari, organizacije, super heroji?
I mislim da mogu i imam pravo “svaki članak “gaditi” s komentarima o prijevodima”, dokle god ih Vi objavljujete sa greškama.
ČITAJTE svoje članke prije objave.
Hvala na razumijevanju.

Zagor
Gost
Zagor
7 mjeseci prije
Reply to  Zagor

To da ja svaki članak gadim sa komentarima o prijevodima je bezočna laž.

alex
Gost
alex
7 mjeseci prije

Još jedan pokazatelj orjentacije Amera prema “ratu zvijezda”. No, obzirom da se i Kinezi ubrzano pripremaju za takvu varijantu sukoba, čeka se još samo pravi odgovor Rusa. Možda i Indije…🤔

POVEZANE VIJESTI

Izbornik