Psihologija boja i njihov utjecaj

Boje
7 komentara

Svaki put kada odaberemo boju kojom bismo obojili naš dnevni boravak, uvijek postoji ona osoba koja će se zgroziti tom nijansom, pa na nju dati veto i uvjeriti vas izjavom kako se ta boja koristi u nekim zdravstvenim institucijama. Ostavimo osobna sviđanja po strani i oslonimo se isključivo na psihologiju kao znanost kako bismo odabrali boju koja najviše pruža osjećaj dobrodošlice ili boju koja potiče određene ideje, emocije ili stanja.

Crvena pojačava osjećaj gladi – i zato toliko restorana ima crvene zidove. Osim toga, to je neslužbena boja ljubavi, strasti, romantike… U kombinaciji s crnom označava ljutnju. Stoga izbjegavajte namještaj u kombinaciji ovih dviju boja iako izgleda sjajno ili ju barem ne unosite u spavaću sobu.

Narančasta je slična crvenoj, ali i više prijateljska boja. Narančasta posebno naglašava osjećaj dobrodošlice. To je čini glavnim kandidatom za gostinjsku sobu. Međutim, ova boja otkriva i skrivenu gordost i ambicioznost vlasnika prostora.

Žuta se preporučuje u tamnim hodnicima ili manjim sobama zahvaljujući svojoj svjetlini i veselosti. Također dosta privlači pozornost. Osim toga odašilje dojam da je osoba koja ju je izabrala intelektualac.

Zelena je boja opuštenosti i može je se naći u puno više nijansi nego plavu. Svijetlo zelena je odličan izbor za spavaće sobe, dnevne boravke i bolnice.

Plava je umirujuća i opuštajuća, također odlična za spavaće sobe, a osim toga i boja koja potiskuje tek. Uz to daje naslutiti izuzetan religijski zanos i plemenitost pojedinaca koji je preferiraju.

Ljubičasta, vjerovali ili ne, je boja koju najviše odraslih ljudi ne voli. Ali je ujedno i boja koja odlično pristaje dječjim sobama. Jer prema istraživanjima, to je nijansa koja djeci ne predstavlja smetnju.

Siva je boja koju se često odabire jer je uz sive tonove lako kombinirati ostale dekorativne elemente, međutim prema psihologiji boja, sivu se povezuje s depresijom i strahom.

bojaPsihologija boja
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Iza_horizonta
4 godine prije

Ne utiče svaka boja isto na svakoga. Takođe, kako boje utiču na nekoga može zavisiti i od toga kako je raspoložen.

nime
4 godine prije

prestanite širiti okultnu propagandu rudolfa steinera

Mercury
4 godine prije

Kad malo vremena provedete u bolnici, nikada doma nećete ništa u zeleno obojati…

Zorule
4 godine prije

Iskljucivo bijelu imam i svim prostorijama, reflektira najvise svjetla i nikad mi ne dosadi i uvijek zadrzava nekakvu eleganciju. Prije sam znao imati neke zidove u bojama, i sve su mi brzo dosadile pa sam na kraju prefarbao u bijelo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI