Sablasni telegrami otkrivaju što se činilo siromašnim žrtvama Titanica

Titanic - selekcija pri spašavanju
20 komentara

Brod koji je došao spašavati nesretnike s Titanika nije bio spreman za tako velik broj putnika koji su se gušili nakon potonuća prekooceanskog broda.

Sablasni telegrami otkrivaju što su činili sa siromašnim žrtvama Titanica, koji je iz luke Southampton isplovio 10. travnja 1912.

Zbirka telegrama pokazuje da su spasioci koji su došli pomoći Titanicu bacali u more tijela putnika kako bi osigurali smještaj za žrtve sa skupljim putnim kartama, javlja Daily Mail.

Povjesničar Charles Haas je prikupio komunikaciju između tvrtki koje su poslovale u prekooceanskom prijevozu – CS Mackay-Bennett i White Star Line. Kako prvi brod nije bio osobito velik, kapetan je morao odlučiti koja tijela spasiti, a koja “baciti u more”.

Charles Haas zaključuje da je odluka čelnika tvrtke CS Mackay-Bennett bila da se ukrcaju ljudi koji su se izjasnili kao putnici prvog ili drugog razreda.

U jednom od telegrama je prijavljeno da se provelo “pažljivo i rekordno skupljanje novca i dragocjenosti pronađenih kod mrtvih” i pitao se “bi li bilo bolje” baciti ih u vodu, osim ako njihova porodica ne zahtijeva nešto “konkretno”.

Naknadna komunikacija pojašnjava stres zaposlenika tvrtke White Star Line kada su morali obraditi ostatke putnika na kopnu, a koje su pronalazili svaki dan, skoro mjesec dana nakon potonuća Titanica.

Charles Haas, koji je dobio i restaurirao dokumente 1980. godine, vjeruje da su telegrami poslani “u očekivanju da će ostati tajni”.

Charles HaastelegramiTitanicžrtve
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Srle
6 godine prije

I onda je bilo ko ima ima, a ko nema neka se puši.

PanSlaven
6 godine prije

bacali su tijela, a ne žive ljude? to mi je skroz u redu. Uzimanje dragocjenosti je isto sasvim ljudski, ribe bi se slabo okoristile:( Nego je zanimljivija ona priča da su namjerno navučeni na ukrcaj, a zatim i podavljeni (ili pogušeni, što bi reko tekst) neki tadašnji velikodostojnici, pa je neki baja preuzeo njihov utjecaj… Slično nešto kako su oni vlasnici nekog patenta nedavno nestali sa malezijskim avionom.. tko li se domogao njihovih dragocjenosti? A inače telegram teško može ostati tajan, koliko se razumijem u tehnologiju, skoro ko da očekuješ da sadržaj razglednice bude strogo povjerljiv

Koča Popović
6 godine prije

Samo u jednom sistemu je sirotinja bila tretirana kao ljudi. Samoupravni socijalizam je omogucio besplatno skolovanje i dostojan zivot svakom clanu drustva. Siromak nije kopao po kontejneru i umirao na cesti. Slobode su bile na visokoj razini osim za fasisticke simpatizere. Za razliku od danasnjice.

PanSlaven
6 godine prije

a, ne mogu to prešutit’.. znači- naš jezik je bogat. Novinari bi se trebali potruditi barem da takav i ostane, inače će osiromašiti kao engleski ili tako neki umjetan jezik. .. Ugušiš se uglavnom na kopnu zbog nedostatka kisika, Udaviš ili utopiš se uglavnom u tekućini iz istog razloga. A zadavi, zaguti te netko tako da ti (namjerno) stisne vrat, pa imaš nedostatak kisika

Abu dabi
6 godine prije

Razlika između čoveka i životinje je uve bila mala.Uglavnom su životinje osećajnije i sa vrlinama koje bi trebao da poseduje čovek

fb slo
6 godine prije

pa uvijek je tako,
samo se telegrami rijedko dobije..

Tedi
6 godine prije

A kojim ono bankarima na Titaniku su propale obveznice u zlatu a nalazile se u sefu,pred 1ww?

Ondina
6 godine prije

Autor nije precizirao da li se radi o brodu kojeg slavimo u Rijeci, koja je bila njegova matična luka, a zvao se Carpathia. Da li su zbilja sa tog broda bacali ljude?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI