fbpx

Suvereni ruski internet je postao stvarnost

RuNet

Čak i ako su hakeri, prijenos virusa i zlonamjernih softvera na štetu velikih korporacija, vladinih agencija i mrežnih sustava strateške infrastrukture već raširena i podmukla stvarnost, predodređeno je da virtualna dimenzija dobije sve veći značaj u ratnim poslovima i ratovima budućnosti.

Unapređenje virtualnog oružja u skoroj budućnosti moći će cijele nacije baciti na koljena, odvajajući ih od globalnog interneta ili daljinskim „isključivanjem“ elektrana, ostavljajući cijele gradove u mraku, zbog čega su glavne sile ulažu velika sredstva u razvoj kibernetičkih odjela i za obuku profesionalaca u kibernetičkom ratovanju.

Rusija je, prema zakonu o takozvanom suverenom internetu, dokazala da se vodi pionirskom vizijom koja se temelji na prevenciji, koja se posljednjih dana pokazala izvodivom.

Krajem prosinca je provedeno nekoliko ispitivanja u kojima se RuNet, nacionalna mreža, odvojila od globalnog interneta. Prema vladi, ishod eksperimenata bio je pozitivan. Rezultat je bilo besprijekorno zajedničko sudjelovanje vladinih agencija, lokalnih pružatelja internetskih usluga, tajnih službi i nacionalnih tvrtki koje rade u virtualnom i telekomunikacijskom sustavu.

Naravno, pojedinosti simulacije nisu otkrivene, a ona se sastojala u provjeri preživljavanja i funkcioniranja RuNeta lišenog pristupa globalnom sustavu imenima domena i istovremenog nesmetanog pristupa mreži ruskih korisnika interneta. Cilj je postignut. U eventualnom scenariju heterodirektnih isključenja uzrokovanih velikim kibernetičkim napadima, ruski profesionalci i telekomunikacijski operatori mogli bi brzo reagirati i jamčiti funkcioniranje nacionalne mreže.

U početku su testovi trebali biti provedeni u travnju, ali vlada je odlučila odgoditi datum do kraja godine kako bi svim akterima koji su uključeni u projekt pružila potrebno vrijeme za pripremu i usavršavanje tehnika i taktika razvijenih tijekom vremena. Vrijeme koje su dobili je bilo od temeljne važnosti, jer se izbjegao potencijalni neuspjeh uzrokovan preuranjenim testiranjem, koji bi Kremlj i operatore mogao dovesti do očaja. Ovako je sve prošlo u savršenom redu i pri bilo kakvoj kibernetičkog ugrozi RuNet će savršeno funkcionirati na cijelom teritoriju Ruske Federacije.

Zakon o suverenom internetu

Moskva je godinama razmišljala o tome kako postići takozvanu “IT samodostatnost”, ako neprijateljske sile, jake u kontroli pristupa većine svijeta internetu, odluče “isključiti” zemlju. Ulazak Zapada i Rusije u novi Hladni rat konačno je uvjerio donositelje političkih odluka Kremlja da stvore suvereni internet, prvo kao zakon, a zatim u stvarnosti.

Zakon, koji je službeno stupio na snagu prošlog mjeseca, oporba je kritizirala zbog navodnih „namjera gušenja slobode“ i što vladino tijelo koje upravlja RuNetom, Roskomnadzor, stječe moć da odvoji zemlju od globalnog interneta iz razloga nacionalne sigurnosti. U takvom bi se scenariju sav internetski promet preusmjeravao preko „prigušnih točaka“, takozvanih „choke-point“, kojima upravlja Ministarstvo komunikacija Ruske Federacije.

Oporba koja je kritizirala ovaj zakon očito nema pojma kako se živi u zemlji čiji je, na primjer, elektroenergetski sustav ovisan o globalnom internetu, kao što je slučaj u Venezueli, koja je pretrpjela nekoliko „zamračenja“ uzrokovanih kibernetičkim napadima na elektrane i infrastrukturu za isporuku električne energije potrošačima. Vrijede li te takozvane „slobode“ kaosa u kojeg bi Rusija potonula kada ne bi imala ovakav sustav zaštite, koji bi se aktivirao samo u slučaju da tako odluči Vijeće za nacionalnu sigurnost.

Model prema kojem se sav internetski promet preusmjerava preko „prigušnih točaka“ kojima upravlja Ministarstvo komunikacija Ruske Federacije osporavaju kritičari suverenog interneta, jer se time olakšava kontrola i čitanje protoka podataka, odnosno, za njih je to „sustav masovnog nadzora“ u stilu kineskog “zlatnog štita”, jer prema zakonu telekomunikacijski operatori i pružatelji internetskih usluga od sada počinju koristiti hardver kojeg je posebno dizajnirao Roskomnadzor.

Na suverenom internetu uspješno radi i Iran

Iako je cenzura interneta u Iranu uvelike kritizirana na Zapadu, Teheran nije htio popustiti. Naime, iako prije sedam godina nije uspio stvoriti nije sustav poput ruskoj, odlučio je zamijeniti tražilice poput Googlea, kanala za video uratke poput You Tubea i ostale internetske sadržaje i ponudio svoju verziju istih. SAD su tada optužile Teheran kako „želi podići elektronsku zavjesu i izolirati Irance od cijelog svijeta, te kako je ovo novi val represije protiv iranskih blogera“.

Međutim, razlog ovom potezu iranskih vlasti je zasigurno sasvim druge prirode. Podsjetimo da je u Iranu 2010. Stuxnet virus, kojega su razvile izraelske i američke obavještajne službe, iskorišten za upad u sustav za obogaćivanje urana i prema procjena odgodio iranski program za 18 mjeseci. Stoga je vjerojatnije da je odluka Teherana imala manje veze s cenzurom, a više sa zaštitom iranskog nuklearnog programa.

Iran posljednjih godina puno ulaže u razvoj komunikacijske i inovativne tehnologije. Islamska Republika raspolaže internetom od 1993. Na Bliskom istoku je Iran bio druga zemlja koja se spojila na globalni internet, zato što mu je to davalo velike prednosti u tehnološkom razvoju u odnosu na ostale zemlje u regiji. Međutim, Iran je nakon uvođenja interneta i dalje usavršavao svoju tehnologiju.

Sustav povezivanja u Iranu ima dvije velike mreže. Public Switched Telephone Network (PTSN) i Public Data Network (PDN). Telekomunikacijska iranska kompanija pruža sve vrste usluga koje su potrebne za funkcioniranje ovih dviju mreža, odnosno, povezuje ponuđače internetskih sadržaja i korisnike. Naravno, još prije sedam godina se radilo o brzom i širokopojasnom internetu, koji funkcionira putem Digital Subscriber linija (DSL). Tada su 33 iranska grada imala izravan pristup mreži Azija-Europa, bolje poznatoj kao „Put svile“, budući da povezuje Kinu s Europom.

Onda je Iran pokrenuo svoju verziju You Tubea, a čelni ljudi u zemlji su se odlučili na taj potez zbog brojnih napada koje je Islamska Republika pretrpjela dajući slobodan pristup Gmailu i You Tubeu do 2009., kada je privremeno zabranila njihovo korištenje. Nova internetska stranica je dobila ime „Mehr“ i slična je You Tubeu. Na njoj se dijele sadržaji i iranski glazbeni spotovi, a cilj joj je privući korisnike s perzijskog govornog područja i promicati iransku kulturu.

Bivšu ministar za informatičku tehnologiju i komunikacije, Reza Taqipour, je rekao „kako su razlozi zabrane pristupa Gmailu, koji je poslije ipak otvoren, te You Tubeu, „širenje laži i to što služe interesima jedne ili dvije svjetske zemlje“.

Osim projekta „Mehr“, Teherana je još ranije pokrenuo projekt koji predviđa uspostavljanje svoje internetske mreže, upravo onakve kakav je RuNet u Rusiji. Projekt je zaživio u ožujku 2012. godine, a taj je napor djelomično bio odgovor na zapadnjačke akcije iskorištavanja njegove internetske povezanosti, poput napada Stuxnetom , koji su potakli sumnje u strane tehnologije.

Uspostavom novog sustava se želi pojačati razina sigurnosti u zemlji. Ne treba zaboraviti kako se već godinama vodi pravi „virtualni rat“ protiv Irana, što dokazuje i slučaj s virusom Stuxnet, koji se, kada uđe u računalo, “reproducira” unedogled i pri tom “kontaminira” sve pohranjene datoteke. Prema podacima antivirusne kompanije Symantec je u samo nekoliko dana Stuxnet bio prisutan u 58,85 % računala u Islamskoj Republici.

Budući da je uzrokovao veliki zastoj u nuklearnom programu, sasvim logičan potez je bio stvaranje svoje mreže, koja će u potpunosti biti zaštićena i izolirana na globalnoj razini. Osim iranskog nuklearnog programa, cilj suverenog interneta Irana je bio zaštititi sve tvrtke i gospodarske objekte na teritoriju zemlje, a posebno državne institucije, vojsku i Revolucionarnu gardu.

Kaveh Afrasiabi je, ukazujući na otvoreno neprijateljsko ozračje prema Iranu, rekao: „Uz sankcije, kibernetičko ratovanje, ubojstva iranskih znanstvenika, uklanjanje s liste terorističkih skupina onih grupa koje nasilno žele svrgnuti vlast u Islamskoj Republici i tako dalje, oni razmišljaju i o ratu protiv Irana“.

Osim kritika zbog „cenzure“, Zapad je tada pojačao i sankcije, a razlog je bila odluka o strožem nadzoru interneta koju su donijele iranske vlasti.

Kada bi State Departmentu zaista stalo da „Iranci ne budu odsječeni od ostatka svijeta“, kao što je tada izjavila Victoria Nuland, onda bi našao zajednički jezik s vlastima u Teheranu i odustao od politike „maksimalnog pritiska“.

Iran trenutno ne radi ništa, osim što pokušava odgovoriti na kibernetičke napade u ratu za „virtualnu geostratešku premoć“.

Iran nije biti prva zemlja koja uspješno razvija vlastiti internet. Sjeverna Koreja je 2002. pokrenula projekt „Kwangmyong“, koji sadrži svoje interesne skupine, preglednik, program za elektroničku poštu i tražilicu. Izravan pristup u internetu u Sjevernoj Koreji je uvelike cenzuriran, kao i u Kini koja ima svoj „Big Firewall“. Sada je Rusija otišla korak dalje. U ovom trenutku je internet u Rusiji kao u bilo kojoj drugoj zemlji u svijetu i ne može se uspoređivati s onim u Sjevernoj Koreji, ali su ruski stručnjaci, regulatorna tijela i tvrtke za pružanje usluga uspjeli stvoriti sustav koji zemlji jamči suvereni internet, koji će proraditi u nekoliko trenutaka od unutarnje ili vanjske odluke da se Rusija izolira od globalnog interneta ili pri pokušaju napada na kritične infrastrukture zemlji. Istog trenutka će profunkcionirati RuNet, potpuno autonoman i funkcionalan u svim segmentima i ne cijelom teritoriju Ruske Federacije, što je u modernom svijetu još jedan od uvjeta da se neku zemlju može proglasiti potpuno suverenom.

ZD Net

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
50 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Miki
Gost
Miki
8 mjeseci prije

Koliko vlasti Rusije, Irana i Sj. Koreje to čine radi suverenosti, a koliko radi kontrole svojih građana ? Kad država ima potpunu kontrolu i nadzor nad informatičkom mrežom na svom teritoriju, ima i mogućnost praćenja internetskog prometa svojih građana, a moguće i pristup sadržaju na računalima. Ja ipak mislim da Internet treba pripadati korisnicima (građanima) a ne državama.

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

Loše misliš.

Moreno
Gost
Moreno
8 mjeseci prije

Miki Alo Miki, daj kad ti znaš toliko o mogućnost praćenja odgovori na pitanje ako na primjer u Rusiji ruska obaviještajna služba pušta Rusima šta će doć do njih i ima pristup svim digitalnim zapisima ko onda pušta ono šta ćeš ti vidit i ko ima pristup tvojim digitalnim zapisima . . . nadan se kako pitanje nije teško . . .

Saddam
Gost
Saddam
8 mjeseci prije

Ispravno misliš, ali to je neizvedivo.

Joža
Gost
Joža
8 mjeseci prije

Bolje za Ruse da su pod kontrolom svoje države, nego tuđih. Ne učini li se ništa, ostaju pod kontrolom tuđih, jer Internet ne pripada i neće pripadati građanima svijeta, o čemu ti maštaš.

eks
Gost
eks
8 mjeseci prije

Miki, pitaj Snoudena o suverenosti gradjana USA na internetu .

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

Miki
Ja se slazem sa tobom. Jos da se USA obavjestajne sluzbe i vojska sloze sa nama, sve super. Ali, nekako mi se cini da nece.

Ico
Gost
Ico
8 mjeseci prije

Kontrola građana je itekako potrebna, ako nisi kriv, nemaš se čega bojati, kazao je svojedobno Josipu Reihl Kiru stanoviti Kolega Sova

Radoznali
Gost
Radoznali
8 mjeseci prije

jednom je tamo neka Albrightova izjavila, da nije pravedno da Sibir pripada sa Rusiji. RuNet je i zbog toga jedina prava odluka

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Danas je i zvanično Avangard stavljen u borbeno dežurstvo..
Odvajanje interneta , sve neke pripreme rekli bi..

eslfgvoaewrifvnaewbfiuebwfubwehwef
Gost
eslfgvoaewrifvnaewbfiuebwfubwehwef
8 mjeseci prije

A Kinđalima naoružani Migovi 31-e na sjeveru čuvaju more od uljeza iznadmorskih.

neznalica
Gost
neznalica
8 mjeseci prije

Nitko ne brani nikome da razvija unutarnje zaštićene mreže. Ovdje se radi doslovno o novom “Berlinskom zidu” no za razliku od onog prvog koji je branio odlazak ovaj brani dolazak. Ovo je cenzura i to ona naj goreg tipa. Ukoliko suverenost podrazumijeva odvajanje od svijeta onda smo u pomaknutoj stvarnosti. Znamo da i gov.o miriši ukoliko dolazi sa istoka no ovdje ni tone mirisa ne pomažu.

Moreno
Gost
Moreno
8 mjeseci prije

neznalica A evo i tebi jedno lako pitanje . . . jesi li u mogućmosti u ovome trenutku doć do svega šta je na primjer u zadnjih nekoliko godin objavljeno na facebooku, Youtubeu i oćeš li nać sve šta postoji kad ukucaš u Google . . .

Patetika
Gost
Patetika
8 mjeseci prije

Sto time pjesnik zeli reci?

Moreno
Gost
Moreno
8 mjeseci prije

Patetika Bilo je pitanje, a ne izjava . . . i ako neznalica nezna odgovor, provaj ti odgovorit jer eto čini se kako ti sve znaš . . . i ako ti triba preformulirat pitanje nema problema . . .

Patetika
Gost
Patetika
8 mjeseci prije

Ja cu dati odgovor na pitanje koje mislim da pitas, a ti preformuliraj ako sam promasio.

Naime, ja ni u vlastitom pamcenju ne mogu naci sve ono sto se dogodilo, a kamo li na Google-u ili onim drugima, koji te podatke nikad nisu ni imali.

Svijest – znanje – informacije se radjaju, umiru, uskrsavaju. Entropija vlada tim procesom kao sto vlada i drugim. A da bi se entropiji suprotstavio potreban je napor, za sto je opet potreban interes. Zakon trzista. Vlada nasim sinapsama, vlada internetom.

A za svijest da se sve to moze zloupotrijebiti ne treba ici dalje od ovog portala. (Tumaci kako hoces.)

Moreno
Member
Moreno
8 mjeseci prije

Patetika Moje pitanje je bilo jeli fb i Youtube . . . i ostali uklanjaju, cenzuriraju, sadržaje i /ili račune koji nisu u skladu sa njihovom politikom . . . jeli Google određene stranice i objave promovira, a neke druge supresira . . . ako opet bude tribalo preformulirat pitanje, slobodno javi.

E sad, ako ti sidiš na grani koju pila korporacija, okay, to je tvoj izbor, ja mislin kako je manje zlo bit na grani koju pila država iz jednostavnoga razloga šta je lakše uticat na državu nego na korporaciju . . .

Glavna borba u svim segmentima pa tako i za internet je između država i korporacije jer korporacije žele potpuno preuzet kontrolu nad ljudima . . . i tu se pojavljuje izbor grana na koje se može popet . . .

Da se nebi krivo razumili, ni ja baš puno ne virujen kako građani izborima puno toga mogu napravit, ali ipak mogu uticat na političare, na predsjednike uprava korporacija ni blizu . . .

Patetika
Gost
Patetika
8 mjeseci prije

Sad smo skroz u sasu, ali: ta cjelokupna teorija da je glavna borba – borba izmedju drzava i korporacije je, najblaze receno, cudna i u srazu sa povjesnim iskustvom.

Drzava je represivni aparat. Korporacije se ne zele rijesiti tog aparata nego ga zele iskoristiti za vlastite, uglavnom (ali ne iskljucivo) monopolisticke svrhe, i ne biraju sredstva da bi to i ostvarile. S druge strane, politicari (koji bi trebali predstavljati interese biraca ali u praksi predstavljaju vlastite interese) isto tako koriste korporacije za vlastite ciljeve. I tu se trampi usluga za uslugu.

No, da se vratimo temi: neki uklanjaju, neki ne uklanjaju. Neki koji uklanjaju to rade radi vlastite politike a neki radi toga sto se prilagodjavaju nekoj politickoj stvarnosti u kojoj se nalaze. I sto? Kad Logicno brise nepocudne komentare ne vidim da bas marsiras sa transparentima. I to je okej. Kao sto je okej ukazati na licemjerstvo onih koji su licemjeri. Sto rade privatni interesi u vlastitom dvoristu se ne moze poistovjetiti sa narusavanjem prava drugih da u vlastitom dvoristu imaju drukcija mjerila.

Korporacije su amoralne. Svaki privid moralnosti je pod pritiskom toga sto od njih ocekuje trziste. Kad brisu, vjerovatno brisu pod krinkom drustvene odgovornosti. Kad ne brisu, isto tako. Tako da na korporacije mozda imas i vise utjecaja nego na politicare.

Moreno
Member
Moreno
8 mjeseci prije

Patetika Neznan šta ti je čudno . . . korporacije preuzimaju poslove države . . . za sad se služe državnim aparatom to je točno, ali ne u potpunosti. Konkretno internet je pod kontrolom korporacija od providera do platformi, i država je donila zakone koje su korporacije naručile.
Stvar je kontrole . . . konkretno cenzuru na internetu odrađuju direktno korporacije, a ne država i ja samo oću reć kako je ograničenija kontrola kad to radi država.

Nije točno kako neki uklanjaju, a neki ne. Svi koje san naveja uklanjaju . . . odnosno to bez iznimke rade sve giga korporacije koje su pod nadzorom velikih banaka i glavnih tajnih službi . . .
Pa i na primjeru Logičnog mogu ti ponudit dokaz kako ni cenzori (ili ti ga grane na kojima stojimo) nisu isti.
L.R. na Logično mi je izbrisala masu komentara, ali mi nisu tražili DNK ka uvjet. Tražili su mi DNK samo ako oću da mi puštaju komentare po defaultu, ja to nisan tija. Na kraju kad pitan od L.R. dobijen i nekakvo objašnjenje cenzure, premda se ne slažen sa objašnjenjem, ali pišen dalje.
Za razliku od Logično facebook me je ugasija sa standardnim ”This comment goes against our Community Standards” i kad san iša napravit novi račun tražili su mi email, telefon, biometriju . . . a da na facebooku nisan pisa ništa drugačije nego šta sad pišen i šta ti pišeš . . .
Tako da to nije isto . . . i kad mogu birat jasno je kako ću birat granu na koju ću stat . . .

shumadinac
Member
8 mjeseci prije

@Patetika
Evo šta je hteo Moreno da kaže:
sačuvao sam link urbale legende “nosač aviona protiv svetionika” ali kada sam ga kasnije otvorio videa nije bilo. Utrošio sam dosta vremena da ga ponovo nađem kada sam hteo da ga pokažem prijatelju jer se sistematski briše. Sada sam se setio da proverim – pogodi…
A Facebook je još gori od “Tube”.

Patetika
Gost
Patetika
8 mjeseci prije

Pa sto nisi “skinuo” na vlastiti disk?

No… i taj disk ima ograniceni kapacitet, i ograniceni rok trajanja. Tko medju nama nije pohranio puno dragocjenije slike ili video (recimo, nase djece) pa kasnije nije mogao naci. A mi opsluzujemo same sebe, dok ove organizacije (nominalno) opsluzuju – svijet.

Koliko se u svakoj sekundi potrosi struje na rad diskova koji uglavnom sadrze informacije za koje nitko ne pita? Tko to placa? Koliko to uzroci zagadjenja i vece potraznje za energentima, a time i cijene koje placamo mi?

I tvoj vlastiti mozak zamjenjuje pohranjene informacije koje nisu u zadnje vrijeme koristene, nekim novijima. A tvoje sveukupno iskustvo umire s tobom.

Svakako te organizacije imaju i druge kriterije od efikasnosti, no nitko ne sprecava druge da sami bastine ono do cega im je stalo. Kriviti internet je smijesno.

X60
Gost
X60
8 mjeseci prije

Ti, izgleda, i dalje praviš sam sebe ludim, i kao ne shvaćaš što ti se govori, da i zapadni IT moguli također cenzuriraju.

Patetika
Gost
Patetika
8 mjeseci prije

Posljednji paragraf u postu na koji odgovaras:

“Svakako te organizacije imaju i druge kriterije od efikasnosti, no nitko ne sprecava druge da sami bastine ono do cega im je stalo. Kriviti internet je smijesno.”

Tko se ono pravi ludim?

X60
Gost
X60
8 mjeseci prije

Šteta to malo vremena izgubljenog na tebe.

Patetika
Gost
Patetika
8 mjeseci prije

Koristiti ce se IP familija protokola razvijenih u… Rusiji?… sa Linux operativnim sistemima razvijenim u… Rusiji?… zasnovanim na Unix operativnom sistemu koji je… ruski?… na vecinski Intel x86 kompatibilnom hardwareu opet razvijenom u… Rusiji?… ukoliko nije ARM arhitektura koja je opet… ruska?

Mda, zvuci suvereno!

Braniti se prvenstveno treba od unutarnje prijetnje, a to su oni kojima nije dosta da im netko kaze da je Rusija “stronk” nego zele nesto vise od zivota. Zato je potrebno imati ruku na prekidacu da se svjetlo moze ugasiti kad treba nekog “…bati svu noc”, kao sto smo vidjeli u Iranu i Iraku.

Suvereni internet nije internet.

Svijet ide naprijed a ima nekih koje je strah plivati pa bi se lakse baskarili u nekoj blatnoj kaljuzici u drustvu pijavica.

Moreno
Gost
Moreno
8 mjeseci prije

Patetika Okay, suvereni internet nije internet, a sad ti lipo nama objasni šta je internet . . .

Patetika
Gost
Patetika
8 mjeseci prije

Predoci si drevno granato drvo. Na nekima od tih grana sjede budale koje mahnito pilaju. U trenutku kad prepile granu i skupa se s njom strmopizde u zaborav, ta grana vise nije dio drveta, ali drvo je jos uvijek drvo.

Eto, to je internet.

Moreno
Gost
Moreno
8 mjeseci prije

Patetika Je, to je za tebe internet . . . a za mene je bolje sam pilat granu nego da mi je drugi otpila. U prvome slučaju mogu izabrat granu i ne penjat se visoko, a i znan kad ću se srušit dok u drugome slučaju mogu se popet na najvišu granu i nemat pojma šta se dogodilo kad tresnen o pod.

Patetika
Gost
Patetika
8 mjeseci prije

Ta ideja da sam mozes izabrati granu je iluzorna.

Moreno
Member
Moreno
8 mjeseci prije

Patetika E sad neka svak za sebe sam procjeni ko živi u iluziji . . . a to procjenit mogu i drugi, također sami za sebe . . . grane si prvi spomenija ti, a i očito je kako ti i ja ne stojimo na istoj grani šta znači kako ipak možemo birat granu na koju ćemo stat . . . okay, možda nemožemo birat stablo, ali vjerojatno se ni tu nebi složili jerbo bi ti mislija kako sam pilaš stablo, a ja bi mislija kako stablo pila ipak neko drugi . . .

Segota
Gost
Segota
8 mjeseci prije

NEZNALICA…
Pa tvoj nick sve kazuje…

Ico
Gost
Ico
8 mjeseci prije

neznalica – budalica

Moreno
Gost
Moreno
8 mjeseci prije

Svit se minja. Postoje stvarnost i njezina inverzija. U stvarnosti svit se minja sa određenim gradijentom promjene, dok za one koji žive u invertiranoj stvarnosti svit se minja velikom brzinom šta nije stvarnost nego samo dojam stvarnosti jer je stvarnost ta da ljudi na zemlji žive velikom sporošću drugačije rečeno nesvijesnošću. Najveći za*eb je linearno vrime koje afektira percepciju kretanja svega u okolini, a linearno vrime je samo po sebi konvencija determinirana okretanjem zemlje.
Puno toga neznamo, od samoga postanka pa dalje, tako neznamo i jeli se sve već dogodilo, a mi sad to samo proživljavamo.

E sad se možemo vratit na kontemplaciju o pravima i slobodama interneta i šta je to pravo i šta je to sloboda.

Sarmat
Gost
Sarmat
8 mjeseci prije

Bravo Rusi, bravo Iranci. Pokažite anglocionističkoj mafiji da možete i bez njih. Mi (Hrvatska), nažalost ne možemo, jer smo premali, a i u vazalnom smo odnosu zahvaljujući našim nesposobnim politikantima i dupeuvlakačima.

Moreno
Gost
Moreno
8 mjeseci prije

Sarmat Širiš defetizam ☺

Nome
Gost
Nome
8 mjeseci prije

Bravo Rusi, bravo Iranci. Pokažite da i vi možete cenzurirati Internet kao anglocionistička mafija.

Miki
Gost
Miki
8 mjeseci prije

Postoje neke civilizacijske tekovine. Jedna od njih se zove ljudska prava. Među ljudskim pravima između ostalog imamo: Pravo na pristup informacijama, Pravo na slobodu govora, Pravo na privatnost itd. Uplitanjem države u dostupnost interneta, pojedinih sadržaja, cenzura slobode govora na Internetu, špijuniranje putem Interneta, krše se i spomenuta ljudska prava. Ja to tako vidim, a vidim da ima i mazohista koji vole da im se ugrožavaju ljudska prava … e pa sretno im bilo.

shumadinac
Member
8 mjeseci prije

Postoje dve mogućnosti Miki:
– ili si tek došao na ovaj portal pa nisi dovoljno informisam što nije preveliki problem jer se materijal gomila tolikom brzinom da ga jedva “apsorbujemo”
– ili je problem mnogo dublji…

Miki
Gost
Miki
8 mjeseci prije

Ja nigdje ne vidim problem koji ti spominješ. Ako ti vidiš problem onda je to tvoj problem a ne moj. Ja sam svoje mišljenje jasno napisao, a ti se ne moraš slagati s time. Sve 5.

Ico
Gost
Ico
8 mjeseci prije

Ne seri, pa smrad Henry Kissinger je lijepo jasno kazao:” Ljudska prava su priče za malu djecu”! Zašto su Ameri odbacili prijedlog da u set o ljudskim pravima uđe i pravo na rad? Pametnom dosta

Nome
Gost
Nome
8 mjeseci prije

”Ljudska prava su priče za malu djecu”
Pa ako je tako, onda ajmo svi opasat revolvere i ako te neko ružno pogleda sprašiš mu kuglu među oči i ideš dalje … i tako sve dok neko tebi ne spraši kuglu. Hebeš zakone, hebeš moral, hebeš ljudska prava …

shumadinac
Member
8 mjeseci prije

Nisi razumeo Nome – Ico ne kaže da ljudska prava nisu potrebna, on kaže da je za američke vlasti (bez obzira na njihovu priču) to samo sretstvo uticaja koga koriste onako kako im odgovara. I apsolutno je u pravu.
Meni nije jasno kako ga ljudi ne razumeju – i još kaže “pa smrad Henry Kissinger…” 🙂

radoznali
Gost
radoznali
8 mjeseci prije

informacija je i Fake news, koji dezinformira. to je danas največi problem

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

Lupetaš gluposti miki. Kad budu uveli neka konkretna prava( na liječničku njegu, obrazovanje, smještaj, prehranu) može se popričati o tome. A ova njasra s kojima možeš obrisati stražnjicu slobodno zadrži.

Miki
Gost
Miki
8 mjeseci prije

Za ta njasra su kroz povijest ginuli mnogi da bi došli do ovog što danas imamo u pogledu ljudskih prava. Tako da naš Ivo može lipo doma iz tople fotelje nekažnjeno pljucati po drugima, i da ima krov nad glavom, tekuću toplu vodu i grijanje i svaki dan šta za pojest i kad izađe na ulicu da ga niko neće zaskočit, opljačkat i prerezat mu vrat …
Slažem se i da može bolje naravno. E za to se treba borit, ka ovi prije nas, pa će jednoga dana i liječnička njega, obrazovanje, smještaj i prehrana ući u osnovna ljudska prava.
Jedino s čime se nemogu složit je logika: Ako ovi na Zapadu krše ljudska prava (na internetu .. špijunaža, cenzura itd) onda je u redu ako to čine i Rusi Iranci i Sj. Koreja. Nije u redu da to itko čini.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
8 mjeseci prije

Samo majmun može internet uporediti sa drvetom….

Nome
Gost
Nome
8 mjeseci prije

Samo loša osoba može uvrijediti nekoga tko mu nije ništa napravio.

Moreno
Member
Moreno
8 mjeseci prije

nije bitno tko Nebi triba spominjat majmune, javit će ti se oni šta zaštičuju beštije i optužit će te za vriđanje beštija odnosno kako kršiš njihova prava 🙂

Saddam
Gost
Saddam
8 mjeseci prije

Postrojenja u Iranu nisu bila spojena Internet, Stuxnet je došao na zaraženim USB stickovima koje je donijelo tehničko osoblje iz Teherana s računala koje je haknula NSA i Mossad. Iskreno, nisam baš siguran da Rusi mogu začepiti svaku rupu. Šta ako se običnim roamingom spojim na mrežu u Litvi, a na routeru imam ulaz prema Runetu i prema svom LAN-u onda mogu pristupiti prema obje mreže. Runet će ograničiti sve IP adrese koje nije dodjelio njihov server, ali me ne može zaustaviti ako surfam u roamingu bez aktivnog ometanja. Što sa satelitskim pristupom “vanjskom” Internetu? Mislim da su Rusi jednostavno preusmjerili sav promet prema njihovim serverima radi kontrole prometa, ali opet ostaje pitanje što s VPN-om na koji se spajam, kako će provjeriti kriptiran promet?

Patetika
Gost
Patetika
8 mjeseci prije

Za ono sto se ne moze sprijeciti tehnickim mjerama postoje drakonski zakoni.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
50
0
()
x