fbpx

Rusija će se u slučaju napada moći isključiti s interneta i prebaciti na Runet

HDMI USB kablo modem

U slučaju kibernetičkog rata, ograničenog ili kao dijela općeg napada na Rusiju, zemlja bi se isključila s globalnog interneta, piše ruski RBK.

Dio pripreme za ovu mjeru je planirano probno isključenje kako se osiguralo da će se prijenos podataka između građana i ruskih organizacija moći provoditi u zemlji, umjesto da se sve informacije, što je slučaj u trenutnom sustavu, šalju u inozemstvo. Plan isključenja su zajedno dizajnirale vlasti i glavni ruski pružatelji internetskih usluga. Različiti sudionici se trebaju složiti da nakratko prekinu vezu s internetom kako bi prikupile informacije i dali komentare i amandmane na nacrt zakona koji je u ruskom parlamentu predstavljen u prosincu prošle godine, navodi medijska grupa RosBiznesKonsalting (RBK).

Prošle godine je ruski parlament usvojio zakon kojim se od ruskih pružatelja internetskih usluga zahtijeva da jamče neovisnost ruskog internetskog prostora,  Runeta, kako bi se zemlja u slučaju inozemne agresije mogla odvojiti od ostatka interneta. Kao dio ovih važnih tehničkih promjena, ruske telekomunikacijske tvrtke trebaju steći “tehnička sredstva” za preusmjeravanje ruskog internetskog prometa na mjesta razmjene koje je odobrila ili kojima upravlja ruska organizacija za telekomunikacije, Roskomnadzor, koji bi bio odgovoran za pregled prometa kako bi se blokirao zabranjeni sadržaj i osiguralo da promet između ruskih korisnika ostane u zemlji i ne bude usmjeren na inozemne poslužitelje. Sav promet prema inozemstvu bi se presreo.

U prosincu 2018. su senatori Andrej Klišas i Ljudmila Bokova, kao i europski zastupnik Andrej Lugovoj, Državnoj Dumi Ruske Federacije predstavili zakon o uspostavi mjera sigurnosti na internetu u Rusiji.

internet ahchive, arhiva, internet

Rusija je, poput Irana i Sjeverne Koreje, godinama optuživana za kibernetičke napade protiv država i organizacija. Moskva je optužena za uplitanje u predsjedničke izbore u Americi 2016. godine, kada je kibernetički napad u lipnju 2016. pogodio američki Nacionalni demokratski odbor (DNC). Napad je provela hakerska skupina poznata kao “Fancy Bear”, za koju američke obavještajne službe uporno tvrde da pripada ruskoj vojnoj obavještajnoj službi GRU.

Rusija je kasnije optužena i za hakerski napad na sjedište Međunarodnog odbora za kontrolu kemijskog oružja (OPCW), kojeg, navodno, uz britansku pomoć osujetila nizozemska vojna obavještajna služba. U siječnju 2018. godine je engleski ministar obrane Gavin Williamson alarmantnim govorom optužio je Rusiju da špijunira kritičnu infrastrukturu njegove zemlje kao dio plana za stvaranje “totalnog kaosa koji može uzrokovati tisuće i tisuće smrti”. Ranije je, u prosincu 2017., The Guardian izvijestio da su ruski brodovi redovito viđani u blizini podmorskih kabela u Atlantiku koji služe za komunikacije između Europe i Sjedinjenih Država i drugih dijelova svijeta.

Na temelju informacija o brodskoj plovidbi, Stuart Peach, čelnik britanskog vojnog osoblja i član Vojnog odbora NATO pakta, osudio je postupke Rusije kao ozbiljnu prijetnju Ujedinjenom Kraljevstvu, Ujedinjenim narodima i NATO-u. Stuart Peach je u to vrijeme pozvao NATO da uzme u obzir te akcije i poduzme potrebne korake kako bi se riješila prijetnja modernizacije ruske flote, za koju smatra da je nastavila “usavršavati svoj arsenal za nekonvencionalno ratovanje”. Uz sve ove, naravno, ničim dokazane optužbe, može se dodati cijeli niz drugih, manje opasnih, a sve prijetnje dolaze iz Rusije, svemoćne mitske nepobjedive sile, koja u nekoliko minuta Zapad može vratiti u kameno doba.

Moskva je sve to primila na znanje i vjerojatno shvatila da sve svjetske sile rade na tome da kibernetičkim ratovanjem onemoguće bilo kakvu aktivnost hipotetskog neprijatelja.

Stoga je usvojena mjera probnog isključenja s interneta, kao dio je sporazuma postignutog krajem siječnja na sjednici radne skupine o informacijskoj sigurnosti i nacrta koji se zove Nacionalni program digitalne ekonomije.

Radnom skupinom, koja uključuje velike ruske telekomunikacijske tvrtke kao što su MegaFon, Beeline, MTS, RosTelecom i druge, predsjeda Natalja Kasperski, direktorica ruske tvrtke InfoWatch za informacijsku sigurnost i suosnivačica tvrtke Kaspersky Lab.

Planirano isključenje će radnoj skupini pružiti podatke o tome kako će mreže reagirati u slučaju mogućih napada na ruski internet. RBK prenosi da su se svi ruski pružatelji internetskih usluga složili s ciljevima zakona, ali se nisu složili oko tehničke provedbe, što bi po njihovom mišljenju moglo prouzrokovati ozbiljan poremećaj ruskog internetskog prometa. Međutim, lokalne internetske usluge Mail.ru i Yandex.ru su pristale na probno isključenje.

Mjere u okviru nacionalnog programa za digitalno gospodarstvo

Zaštita internet komunikacije

Ruska vlada je pristala pokriti sve troškove izmjene infrastrukture i instaliranja novih servera za preusmjeravanje prometa na točke razmjene koje je odobrio Roskomnadzor. U početku je proračun projekta za informacijsku sigurnost procijenjen na 27,9 milijardi rubalja, prema trenutnom tečaju oko 372 milijuna eura.

Zapravo je riječ o projektu kojim bi se odgovorilo na NATO prijetnje Rusiji, na kojem vlada već godinama radi, a potvrđen je od strane predsjednika Vladimira Putina i trebao bi biti usvojen. U tijeku su pregovori o pronalaženju odgovarajućih tehničkih metoda za odvajanje Rusije s interneta uz minimalne zastoje za korisnike i vladine agencije.

Među mjerama predviđenim zakonom, Rusija gradi vlastitu verziju sustava mrežnih adresa, poznatu kao DNS, kako bi funkcionirala ako veze s poslužiteljima smještenim u inozemstvu budu prekinute.

U 2017. godini su ruske vlasti odredile da lokalni internetski promet do 2020. čini 95%. Vladini stručnjaci i timovi su čak izgradili lokalnu sigurnosnu kopiju sustava domene, testiranu prvi put 2014. i zatim 2018., što će biti važna komponenta u Runetu kada će internet zemlje isključi od ostatka svijeta.

Ovaj projekt je dio ruskih nastojanja da zemlja postigne autonomiju u internetu, jer su trenutno od 12 organizacija koje nadziru DNS poslužitelje samo neke u Rusiji, navodi BBC News.

Protivnici ove mjere nacionalne sigurnosti tvrde da je projekt koji zahtijeva prijenos svih komunikacija građana i organizacija na punktove koje je odobrila vlada za cilj ima uspostavu sustava cenzure sličan onome u Kini, gdje se nastoji ukloniti zabranjeni promet.

Međutim, usprkos kritikama, zbog mogućnosti velikog kibernetičkog napada ili rata, vlasti su odlučile da zemlja u bilo kojem trenutku može i mora biti spremna isključiti se od globalnog interneta, a da to ne ugrozi komunikaciju među građanima, organizacijama i državnim agencijama i tijelima uprave.

Datum probnog isključenja još nije objavljen, ali bi se trebao održati prije 1. travnja, što je krajnji rok za podnošenje izmjena i dopuna zakona poznatog kao Nacionalni program o digitalnoj ekonomiji.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
30 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Pajo
Gost
Pajo
1 godina prije

Zbog radi prvenstveno Kineza koji su jedini prirodni neprijatelji Rusiji. Amerikanci su nam braca i ratovat cemo skupa sa njima protiv Kineza.

Ratoborna gljiva
Gost
Ratoborna gljiva
1 godina prije

Evo trcimo amerima da dokazemo da smo im braca, a svrsajemo da ratujemo protiv kineza….. Koja si ti sirovina zemljo draga sta I ti drzis…….

brico
Gost
brico
1 godina prije

Ovaj “Pajo” sisao mleko majmunice đo…bolesno koje sve sirovine nose ove nase male jebine.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Zapamti, Amerima je jedini istinski neprijatelj Rusija. Razlog je jednostavan Rusija je jedina zemlja na svijetu koja vojno može parirati SAD-u, a ekonomski nije toliko naslonjena na isti taj SAD.

MiLo
Gost
MiLo
1 godina prije

Jedini razlog zasto im je Rusija neprijatelj jesu resursi . A ovi samo probaju runet trebaju odmah da se iskljuce sa globalne mreze i tacka.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Nije problem samo u resursima. Rusija ima jaku vojsku, utjecajna je, ima resurse, ekonomski nije ovisna, ne sluša ono što joj se kaže itd. Ima još dosta toga.

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
1 godina prije

Ja bih to drukčije rekao: hazarski bankaroidi R+R koji vladaju amerima (i ostalim anglosaksoncima i protestantima) istinski su neprijatelji Rusije. Pokušavali su da pokore Rusiju više puta preko svojih domaćih igrača (npr. Trocki i hazarska boljševička banda prije 100 godina, pa Bjerezovski i Hodorkovski u novije vrijeme), ali nisu uspjeli… To ih jako boli i nikako to ne mogu da prebole, a hvala Bogu žderat će ih što dalje, sve više…

Bruno
Gost
Bruno
1 godina prije

Da, kao u onom vicu gdje se Crnogorci spremaju za rat sa Kinom. Tako ćeš i ti ratovati.

Serjoza
Gost
Serjoza
1 godina prije

Sve ozbiljne drzave bi trebale ovo uraditi jer je internet izgubio ulogu globalne vrednosti, vec je postao mesto za lazne vesti i prikupljanje podataka…

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Dočekah savršen članak..nisam želeo da pravim off..
“Znate li koje su se europske zemlje i nacije borile protiv Sovjetskog Saveza?

Čak i ako znate, ili možete pretpostaviti, većina zemalja koje su bile na Hitlerovoj strani – sve je mnogo ružnije i gore nego što možete pretpostaviti. Ovdje su samo neki podaci koje je prikupio ruski povjesničar i pisac Alexander Shirokorad.

27. lipnja 1941. Mađarska je zajedno s Njemačkom objavila rat SSSR-a. Onda su to učinili – Finska, Slovačka, Hrvatska i Italija.

Početkom 1942. na istočnom frontu vodilo se šest mađarskih brigada i nekoliko manjih jedinica s ukupno 40.000 vojnika i časnika.

Sredinom 1942. godine, mađarska vojska sa 206.000 vojnika stigla je u Vermaht. Čak su ih i Nijemci smatrali sadističkim.

U siječnju 1943., Mađarska i Osma talijanska vojska, sa svoje četiri divizije, uništene su u čuvenoj operaciji Crvene armije Ostrogozy-Rososan.

U toj operaciji Mađari i Talijani imali su 52.00 mrtvih i 71.000 zatvorenika, dok je samo Crvena armija. 4,500 mrtvih.

Zapad samo Hitler i njegovi smatraju se “lošim momcima”, a svi europski režimi koji su se borili na njemačkoj strani protiv SSSR-a od 1941. do 1945. – bijeli i dobri. Čak je i nemoguće reći: braniti se od “sovjetske agresije”. Unatoč činjenici da je SSSR 1941. godine – i da je na neki način želio – nije mogao ugroziti ni Slovačku, ni Mađarsku, ni Hrvatsku ni Italiju.
Hrvatski korpus” borio se oko Azovskog mora i ispod Staljingrada.

Od kolovoza 1942. do kolovoza 1943. na Krimu je bilo više rumunjskih nego njemačkih vojnika.

Finci su držali polovicu prstena u kojem je Lenjingrad bio u Drugom svjetskom ratu.

Stari ruski grad Novgorod okupirali su Španjolci i Nijemci. Do kolovoza 1942. grad je uglavnom bio pod kontrolom Španjolske plave divizije. Od 2400 zgrada u Novgorodu ostalo je samo 40.

Španjolci su u cijelosti opljačkali desetak pravoslavnih crkava u New Orleansu i gradski muzej iz kojeg su zauzeli cijelu njegovu knjižnicu.

Jedan španjolski časnik počeo je tražiti novac od ‘gradonačelnika’ Novgoroda, kojeg su postavili Nijemci. Znajući tko ga je postavio, udario je Španca u stražnjicu, a ovaj je izvukao pištolj i ispraznio cijev. Nijemci su sve promatrali u tišini.

Spomenuta španjolska plava divizija imala je 18.693 vojnika u srpnju 1941. godine. I na istočnom frontu, borilo se više od 50.000 Španjolaca.

Već u jesen 1941. u Finskoj – za borbu protiv SSSR-a – došlo je 12.000 Šveđana. Došli su čak i na Kavkaz.

I ako nije bilo dobrovoljaca, činjenica da ih je 7. listopada 1941. posjetio švedski princ Prestolonasljednik Gustav-Adolf.

Švedska željezna ruka i oprema isporučena Njemačkoj u takvim količinama da su postojale procjene da bi Hitler, bez njih i francuske isporuke, držao korak do polovice 1942. godine.

Osim toga, u srpnju 1941. više od 13.000 francuskih dobrovoljaca zatražilo je odlazak na Istočnu frontu. U roku od nekoliko tjedana već ih je bilo na desetke tisuća.

Hitler nije dopustio svima da idu pod Vermahtovom zapovijedi u ratu protiv Rusa i SSSR-a. Nije želio ‘Francusku vojsku’ – čak ni pod njegovim zapovjedništvom.

Ne slučajno, ovi Francuzi su se borili na polju Borodino u listopadu 1941. godine.

Francuzi su se, zapravo, borili i kao francuska legija, sastavljeni od desetaka čistih njemačkih i francuskih jedinica pod zapovjedništvom Hitlerovih maršala i generala
Francuska podjela “Charlemagne” izvršila je strašne zločine na području današnje Bjelorusije, a 1944.

Francuzi su imali posljednju bitku u svibnju 1945. – u neposrednoj blizini Hitlerovog berlinskog Reichschule.

Hitler je primio iz Francuske u 1940-ih 5000 tenkova, 3000 zrakoplova, 5.000 parnih vlakova, 4.000 zrakoplova, 52.000 kamiona, 10.000 zrakoplovnih motora …

Francuski tenk “Somua” stigao je u Moskvu, u Sevastopol i u Brest.

U Drugom svjetskom ratu Crvena armija zarobila je 23.000 Francuza koji su bili dio Wormacka.

Ništa nije bilo bolje od Poljske, koja se još uvijek prodaje za jednu od najvećih žrtava Drugog svjetskog rata.

Do 600.000 Poljaka borilo se na Hitlerovoj strani. Mnogi od njih su dio SS-a! Među njima su i Josip Tusk, djed sadašnjeg predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska.

Varšava tvrdi da su Nijemci od Poljaka prisiljeni da se bore za njih, ali povijesnu istinu primili su isključivo dobrovoljci u jedinicama SS-a.

Crvena armija se borila protiv Crvene armije (300-350 tisuća vojnika).

Grci traže 300 milijardi eura od njemačke ratne naknade. Slijedeći njihov primjer, Rusija bi imala puno pravo tražiti reparacije iz Francuske, Poljske, Hrvatske, Italije, Švedske i Slovačke. Jer, Grci nisu imali svoj Staljingrad, Novgorod, niti Sevastopol …”

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Ima malih lapsusa, konvertovao sam sa ćirilice na Hrvatski..treba biti “Crvena armija se borila protiv Armije Krajeva (300-350 tisuća vojnika).

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Hahah…. baš sam se pitao što je s ovim člankom. Francuzi sravnali sa zemljom desetak pravoslavnih crkvi u New Orleansu…? Legendarno..)

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

??? e to se zove lapsus!!!

Laki, neki drugi
Gost
Laki, neki drugi
1 godina prije

Švedska željezna ruka i oprema is… Francuza koji su bili dio Wormacka.
pa bolje da si ostavo na ćirilici

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Imaš na webu Факти.

Aurora
Gost
Aurora
1 godina prije

Siniša svakom se može desiti da napravi lapsus. Pritisni tamo na Promjeni i uredi tekst ako smatraš neophodnim
Od mene imaš veliki +. Pozdrav!

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Neće nesreća, nema to promijeni….zna se i to desiti!!!

Aurora
Gost
Aurora
1 godina prije

Ponekad moraš malo pričekati.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Xahaxa čitav dan bolan čekam!

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik
1 godina prije

Aj’ nam objasni: zasto si konvertovao ?

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Hm…da privuče više pažnje, odličan je članak te je šteta da ljudi odustanu od čitanja.

nijemilako
Gost
nijemilako
1 godina prije

ne znam ćirilicu

Aurora
Gost
Aurora
1 godina prije

Sve što neškodi može da koristi.

jonbonjovi
Gost
jonbonjovi
1 godina prije

Ima mnogo prljavstine vezane za II sv. rat koja se jednostavno presucuje. Kako je mogla onolika vojna masinerija, da bude snabdijevana gorivom. Njemacka nije imala svoje izvore, a Bl. Istok je bio blokiran. Ko im je redovito dostavljao gorivo i kako. Negdje sam procitao je je to bio Rokfelerov Standard Oil. Ocito je da ima mnogo vise Hitlerovih saveznika nego sto bi to nekom bilo drago da se sazna. Mislim da su najprljavije odigrale SAD.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Mene interesuje šta bi se desilo kada bi neko moćan napisao istoriju kakva se zbilja desila, recimo da Rusija revidira svoje istorijske knjige i udžbenike te ih ozvaniče kroz školu i nauku;pa recimo jasno predstavi ulogu svih u istoriji Rusije pa kažu “Englezi ubili ste nam Cara”…itd,itd.

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

Siniša@sukobi se dobivaju propagandom u svojim rukama.To je nužda i o tome se u trenucima”ugroze” uopće nema što raspravljati..
A da je povijest totalno izokrenuta interesima onih koji je pišu…Naravno da jest..
Dovoljno je “baciti oko” na youtube video O stvaranju NOVOG SVJETSKOG PORETKA (Benjamin Freedman, govor iz 1961. god.),pa na Ivona Živković politički nekorektno” STVARNI RAZLOG IZBIJANJA PRVOG SVETSKOG RATA (2),TAJNA PRUGE BERLIN – BAGDAD (Drugi deo)” i odmah je jasno da sve ono što se događa danas je na dlaku isto onome što se događalo u prošlosti.
Svaki rat je vođen ekonomskim interesima,započinju ih hazarske “elite” falce flag operacijama u kojima se služe korisnim idiotima,mijenjaju strane ovisno o trenutačnoj koristi,izvlače profit od svih sukobljenih strana,imali su svoje špije na svakom dvoru, u svakoj vladi(današnji ngo,cia etc..),služe se “humanitarcima”- crvenim križem(nekad) za svinjarije(kao i danas usaid-om i bijelim kacigama),navlače tuđe uniforme na masakrirane vojnike ,rade fotografije namještenih zločina i distribuiraju ih širom svijeta(kao danas novičok,kemijsko oružje,gladna djeca …etc..)i optužuju za masakre “beba,žena,itd” one na koje treba nahuškati naivne gojime u svijetu …
Svi su uzroci,mehanizmi ratovanja POTPUNO ISTI do dana današnjeg…
Čak su i korisni idioti gotovo uvijek isti,nerijetko iz naših krajeva…Otrijezniti nas,može definitivno samo poznavanje prave(bliže i dalje) povijesti..

Ботовање
Gost
Ботовање
1 godina prije

10+ Синиша !

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Rusija kao velika i ozbiljna zemlja ne može i ne smije sebi dopustiti da internet u Rusiji ovisi o dobroj volji igrača sa strane. Budući da svakog mjeseca stižu nove sankcije sa Zapada prema Rusiji, tko zna kad će na redi doći i isključenje Rusije s interneta.
To je dobra strana.
Loša je Roskomnadzor. Zove li se tako ruski Veliki Brat, Što će sve cenzurirati, što će puštati, hoće li od Rusa napraviti zatvorenike u cyber prostoru – sve to su još otvorena pitanja.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

U svakom slučaju će biti u svom zatvorenom prostoru ali ne zato što hoće;već sada imaš tvrdnje da je Rusija tamnica svog naroda i da je pod diktaturom, ne smatram da je tamnica ali da je pod diktaturom u svakom slučaju jeste ali bih dodao da je pod poželjnom diktaturom jednog državnika….EU,USA,NATO su prevazišle diktaturu i svijet vraćaju u eru robovlasništva. Čitam danas članak o nekoj životinji koja je uradil nemoguće te se reevoluirala, prvo je jaj legla pa je evoluirala te rađala žive potomke a sada opet leže jaja….tako sav demokratski Zapad vrši nemoguću stvar,vraća nas u robovlasništvo.

Savchenko For President !
Gost
Savchenko For President !
1 godina prije

jeli pristup čirilicom ?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik