NATO hvali sporazum o Ukrajini nakon masovnog sajber napada

NATO
11 komentara

Blok nudi dodatnu podršku Kijevu nakon što je vlada navodno pretrpjela veliki udarac u sajber prostoru.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg osudio je pokušaj hakovanja Ukrajine za koji se navodi da je poremetio nekoliko vladinih veb-sajtova. On je najavio da će alijansa za nekoliko dana potpisati sporazum o sajber bezbjednosti sa Kijevom.

Stoltenberg je osudio sajber-napad preko noći na portale ukrajinskih vladinih agencija u kratkom saopštenju u petak.

„Snažno osuđujem sajber napade na ukrajinsku vladu“, rekao je on, dodajući da je alijansa „blisko sarađivala sa Ukrajinom godinama kako bi pomogla u jačanju njene sajber odbrane“ i da je spremna da proširi ovu saradnju.

Zvaničnik je rekao da su stručnjaci bloka za sajber bezbjednost blisko sarađivali sa svojim ukrajinskim kolegama kako bi ublažili posljedice napada preko noći.

„Sajber eksperti NATO u Briselu razmjenjuju informacije sa svojim ukrajinskim kolegama o trenutnim zlonamjernim sajber-aktivnostima. Saveznički stručnjaci u zemlji takođe podržavaju ukrajinske vlasti na terenu“, rekao je Stoltenberg.

„U narednim danima“ NATO treba da potpiše „sporazum o poboljšanoj sajber saradnji“ sa Kijevom, otkrio je Stoltenberg, insistirajući da će se „nastaviti snažna politička i praktična podrška NATO Ukrajini“.

Nepoznati hakeri su preko noći bili na meti veb sajtova više ukrajinskih vladinih agencija, uključujući one Ministarstva spoljnih poslova, poljoprivrede, obrazovanja, energetike i sporta. Njihov zvanični sadržaj zamijenjen je porukom na jednoj stranici na ukrajinskom, ruskom i poljskom.

U poruci se naizgled upozoravaju Ukrajinci da su svi njihovi lični podaci „postali javni“ i pozivaju ih da se „plaše i očekuju najgore“. Međutim, ukrajinska služba bezbjednosti tvrdi da lični podaci nisu procurjeli.

Iako Kijev nije nikome zvanično pripisao krivicu za napad, neki od visokih zvaničnika zemlje već su uperili prst u Moskvu. Portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko izjavio je da je u prošlosti „zabilježen veliki broj ruskih sajber napada na Ukrajinu“.

hakerski napadiNATOsajber napadiukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
2 godine prije

Slijedeća će dva tjedna biti kritična…

Dokurčilomi
2 godine prije

I baš sada bio napad kada je EU imala vježbu od cynernapada. Previše slično 9/11

Krle
2 godine prije

Uh jadni, moraće sad rasporediti NATO infrastrukturu i svoje stručnjake protiv “ruske agresije”, barem u početku (prvih 10-tak godina). Ameri kažu da imaju informacije da Rusija sprema agresiju na Ukrajinu. Ako nisu informacije onda imaju čvrste indicije i odmah im je sve jasno.

Alen
2 godine prije

Jens mani se priče , imaš selidbu za odraditi , znaš gdje su granice nato bile ’97 , ima posla tu , ne gubi vrijeme …
Za oar sedmica nećeš se sjećati ni gdje je ukrajina..

Čudan lik
2 godine prije

NATO brani Ukrajinske granice iako Ukrajina nije članica NATO-a a za to vrijeme desetci milijuna Afrikanaca ulaze u EU bez ikakvih problema???
Zašto se ne čuvaju granice članica NATO-a???

Jere
2 godine prije

Interesantno je pisanje zapadnih novina u kojima prednjacu americka i engleska stampa, po njihovim clancima NATO pakt nema problem s Rusijom nego s Putinom.

Max
2 godine prije

A sve izgleda namješteno kao neka sapunica.

apa khabar
2 godine prije

I firmly believe that the concept of cybersecurity will soon become obsolete, and cyberimmunity will take its place.Eugene Kasperskye,kad mi sljedbenici Njonje ovo objasne, dat ću im +2.

radoznalo_mače
2 godine prije

Nepoznati hakeri su preko noći bili na meti veb sajtova više ukrajinskih vladinih agencija…

Kakav je ovo prijevod?!? Ispada da su sajtovi vladinih agencija napali hakere. 🙂

pirat sa kariba
2 godine prije

banda najavila vjezbe ciber napada i odbrane u narednih 4 sedmice i sad ukraina napadnuta od rusa ,,,a jel ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI