Rusija kaznila američke tehnološke divove Facebook, Twitter i WhatsApp s gotovo pola milijuna dolara zbog nastavka slanja informacija korisnika u inozemstvo

Facebook i Whatsapp
21 komentar

Tri najveće svjetske internetske tvrtke suočene su s visokim novčanim kaznama nakon što je ruski sud donio odluku da su prekršile pravila prema kojima su morali obrađivati privatne podatke korisnika isključivo u zemlji.

U četvrtak je medijski nadzornik Roskomnadzor izdao priopćenje u kojem je potvrdio da je Taganski sud u Moskvi izrekao velike kazne na tri američke društvene platforme, web mjestu za mikro-bloggiranje Twitter, servis za razmjenu poruka WhatsApp i njegovu matičnu tvrtku Facebook.

“Sudskim nalogom WhatsApp je kažnjen s 4 milijuna rubalja (54.000 dolara)”, rekli su dužnosnici. “Facebook s 15 milijuna rubalja (oko 200.000 dolara), Twitter sa 17 milijuna rubalja. (230.000 USD) za ponovljena kršenja uvjeta za lokalizaciju osobnih podataka”, stoji u priopćenju.

Prema pravilima, utvrđenim 2015., tehnički divovi moraju obrađivati podatke ruskih korisnika na poslužiteljima unutar zemlje, umjesto da ih prvo šalju u inozemstvo. Regulatori inzistiraju na tome da se time jača privatnost i zaštita, dok kritičari mjere osuđuju kao prijetnju anonimnosti na mreži. Tvrtke također moraju osnovati lokalne urede, osiguravajući da postoje predstavnici koji će odgovarati prema zakonu.

Prema Roskomnadzoru, tri američke tvrtke neprestano su odbijale poštovati pravila, a i Twitter i Facebook prethodno su bili kažnjeni zbog kršenja, dok prva navodno nije platila prethodnu kaznu. “Do danas je pohranu osobnih podataka ruskih korisnika lokaliziralo oko 600 predstavništava stranih tvrtki u Ruskoj Federaciji, uključujući Apple, Microsoft, LG, Samsung, PayPal, Booking.com i druga”, tvrde dužnosnici.

Regulator je početkom ove godine počeo usporavati pristup poslužiteljima Twittera u zemlji zbog tvrdnji da nije uspio ukloniti zabranjeni sadržaj, poput dječje pornografije i postova koji potiču maloljetnike na samoubojstvo, te gura sudjelovanje u neovlaštenim prosvjedima tijekom Covid-19. Iako je tvrtka sa sjedištem u San Franciscu u početku kritizirala ovaj potez kao prijetnju slobodi govora, shvaća se da sada radi s dužnosnicima na ispunjavanju zahtjeva za uklanjanje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije je rekao da tehnološke tvrtke posluju bez odgovornosti i donose dalekosežne odluke samo u svom najboljem interesu. “Ove su platforme, naravno, prvenstveno tvrtke i što je primarna briga poduzeća? Ostvariti profit”, rekao je u veljači.

“Nije ih briga hoće li ovaj ili onaj sadržaj nanijeti štetu ljudima na koje je upućen”, rekao je. “Uostalom, ove moderne IT tvrtke sve više počinju kontrolirati svijest ljudi.”

RoskomnadzorWhatsApp
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
crodaemon1
2 godine prije

Ne to nisu velike kazne

Astvarno
2 godine prije

Kazne su simbolicne u odnosu na stetu koju nanose.

Sven
2 godine prije

Ne ulazim u polemiku jesu li te kazne opravdane ili ne. Ali napisati da su te kazne visoke nema logike. Sta je nekoj od tih mreza 54 000 dolara ? Isto kao i vlasniku jahte kazna za prolazak ferarijem kroz crveno od 1 lipe.

Siniša
2 godine prije

Smiješno…
Rusi nikako da prestanu lizati dupe zapadno.

piždro
2 godine prije

Od kad se Putin sreo sa Bidonom, Rusija se sve više i viš sama blamira

2 godine prije

“… “Uostalom, ove moderne IT tvrtke sve više počinju kontrolirati svijest ljudi.”…”

Kao i obicni, Nosferatu sa vremena na vrijeme izbaci i poneku istinutu… (ma “pravi covjek iz naroda” 🤣 )

Isto kao da je na otvaranju Snersonovog mauzoleja – javno priznao da su tzv “rusku oktobarsku revoluciju” – u stvari vodili lazni “zidovi”… (skoro 90% komandnog kadra “revolucionara” je bilo iz redova satanisticke sekte)…

Tako i ovdje – ove tzv “IT giganti” – jesu obican kance ljudskog drustva, u potpunoj sluzbi Rotschildovoj satanistickoj kamatarskoj Sekti…
A “kazne” ovoj satanistickoj IT bandi – jesu vise nego smijesne…

gigi pinna
2 godine prije

Putinove pizdarije – i jeben i pošten. LOL!

qpieurbfiuwerfuwerfb
2 godine prije

Da je Rusija suverena, kao što nije jer je upravljana istim gušterima kao i ostatak planeta, nebi dozvolila ni jednoj ovoj špijunskoj organizaciji baziranoj na binarnom kodu djelovanje na svom teritoriju. Imala bi samo svoje slične platforme i imala bi zatvoren internet nešto kao Kina. Koristila bi samo svoje operativne sustave za mobilne i fiksne uređaje, nebi koristila strane procesore, hard diskove ni u jednom mobitelu, lapiću, računalu u Rusiji.

Jomla
2 godine prije

A kazni i go(v)ana…

Siniša
2 godine prije

Hajde da se i slažem sa tobom ali kakve veze čuvanje ličnih podatak i mogućnost manipulacija sa njima ima to šta si rekao pogotovo sa alobodom misli!!??

Mrgud
2 godine prije

Stvarno su ih ojadili. Moj komšija ima kuću od pola miliona eura.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI