Elon Musk izdaje sigurnosno upozorenje za WhatsApp

Elon Musk
4 komentara

Elon Musk, vlasnik X (bivši Twitter), ponovo je napao WhatsApp zbog njegovog rukovanja ličnim podacima.

U subotu je Musk komentirao objavu na X; jedan od korisnika je upitao: „Ako su WhatsApp poruke šifrirane od kraja do kraja, zašto vidimo oglase povezane sa stvarima o kojima smo razgovarali u našim četovima?“

Preduzetnik je kratko odgovorio na pitanje, rekavši: „WhatsApp uopšte nije bezbedan“.

Musk je ovog maja već bio u internetskoj prepirci sa WhatsApp-om, koji je u vlasništvu Meta konglomerata Marka Zuckerberga. Tada je odgovorio na drugu objavu na X-u, u kojoj se tvrdilo da “WhatsApp svake noći izvozi korisničke podatke, koji se analiziraju i koriste za ciljano oglašavanje, čineći korisnike proizvodom, a ne kupcem.”

“WhatsApp svake večeri izvozi vaše korisničke podatke. Neki ljudi i dalje misle da je to sigurno”, rekao je izvršni direktor Tesle i SpaceX-a, misleći na dugogodišnju zabrinutost oko razmjene podataka između WhatsAppa i druge Metine platforme, Facebooka.

Razmjenu je primijetio šef WhatsAppa, Will Cathcart, koji je pokušao odbraniti ponašanje svoje platforme. “Mnogi su to već rekli, ali vrijedi ponoviti: ovo nije tačno. Ozbiljno shvaćamo sigurnost i zato šifriramo vaše poruke od kraja do kraja. One nam se ne šalju svake noći niti izvoze u nas”, Cathcart rekao je u svom postu na X.

Međutim, sigurnosni istraživač Tommy Mysk, koji se također pridružio debati, pojasnio je da, iako poruke na WhatsApp-u mogu biti šifrirane od kraja do kraja, “korisnički podaci nisu samo poruke”.

“Metapodaci kao što su lokacija korisnika, s kojim kontakti korisnici komuniciraju, obrasci kada je korisnik na mreži, itd. Ovi metapodaci u skladu s vašom politikom privatnosti zaista se koriste za ciljane oglase na svim Meta servisima,” rekao je.

„Dakle, Elon Musk je u pravu“, napisao je Mysk, koji je ranije otkrio ranjivost podataka u TikTok-u, Facebooku i Appleovim proizvodima.

Godine 2022., kada je još bio u procesu kupovine Twittera, Musk je tvrdio da Zuckerberg ima previše kontrole nad društvenim medijima zbog toga što je Meta posjedovao Facebook, Instagram i WhatsApp. On je Metinog izvršnog direktora nazvao “Markom Zuckerbergom XIV” u odnosu na francuskog “Kralja Sunca” Luja XIV, koji je apokrifno tvrdio da je sama država i bio je poznat po svom bogatstvu i autoritarnoj moći.

Godine 2023., dva tehnološka milijardera bila su na ivici da održe meč u kavezu jedan protiv drugog, ali do okršaja nikada nije došlo. Odnosi između Muska i Zuckerberga su se dodatno pogoršali nakon što je Meta prošlog ljeta pokrenula Threads, a platforma, koja nudi prostor za onlajn razgovore u realnom vremenu, smatrana je direktan konkurent Twitteru. Threads je prikupio 100 miliona korisnika u prvim danima nakon lansiranja, ali je interesovanje javnosti za aplikaciju brzo splasnulo.

elon muskSADWhatsApp
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
5 dana prije

Pošteno.

Schwarze Hunderte
5 dana prije

Pa sigurno da ni 😁 . Ima samo TRI app , potpuno emcryptovane , kako u tekstualnoj , tako i video komunikaciji a koju , masovno koriste , gotovo svi članovi kako Senate tako i Congress a koji se aktivno opiru Biden Administration . Testirao 😉 … 🍹

ime
5 dana prije

vuk: ofce dođite u moj tor

Lucija, prva
4 dana prije

Kakve su ovo provale? 😶

Zna se od početka / pojave aplikacije da služi u te svrhe.

A i oni koji to nisu znali, mogli su zaključiti.
Po onome: Ne postoji besplatni ručak.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI