Rusija blokira Google News

Google News
12 komentara

Roskomnadzor je optužio Google News za širenje „lažnih vijesti“ o vojnoj ofanzivi Moskve u Ukrajini.

Ruski medijski regulator Roskomnadzor blokirao je pristup internet servisu Google News, rekavši da je omogućio pristup materijalima koji sadrže „nepouzdane“ informacije o vojnim akcijama Moskve u Ukrajini.

Google News su najnoviji na rastućoj listi medijskih servisa koji su blokirani u Rusiji od 24. februara, kada je Moskva pokrenula svoju „specijalnu vojnu operaciju“ u Ukrajini. Prema saopštenju Roskomnadzora, pristup Google News je ograničen odlukom Glavnog tužilaštva.

Regulator je naveo da je „američki onlajn izvor vijesti omogućio pristup brojnim publikacijama i materijalima koji sadrže nepouzdane društveno značajne informacije o toku specijalne vojne operacije na teritoriji Ukrajine“.

Roskomnadzor je u svom saopštenju naveo da je, prema novom ruskom zakonu, javno širenje „svjesno lažnih“ informacija o akcijama ruske vojske krivično djelo.

Prije nekoliko dana, Roskomnadzor je video servis Youtube u vlasništvu Gugla označio kao „oružje u antiruskom informacionom ratu“ i pozvao kompaniju „da odmah prekine bilo kakva ograničenja“ protiv ruskih medija koja su nametnuta na platformi.

Od pokretanja ruske vojne ofanzive na Ukrajinu, i Moskva i Kijev su se potrudili u svom krstaškom ratu protiv „lažnih vijesti“.

Novi ruski zakon, na koji se poziva Roskomnadzor, mogao bi da osudi one koji su proglašeni krivima za širenje „svjesno lažnih“ informacija o vojnoj operaciji Moskve na 15 godina zatvora.

Ranije je Roskomnadzor blokirao pristup do nekoliko stranih medija, kao i domaćih medija kao što su radio Echo Moskvy i TV kanal Dozhd.

Ukrajinska vlada je u međuvremenu stavila van zakona 11 političkih partija, uključujući i drugu po veličini u parlamentu, Opozicionu platformu – Za život, zbog njenih navodnih „veza“ sa Rusijom. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je i zakon kojim se uvodi „jedinstvena informativna politika“ koja omogućava spajanje svih nacionalnih informativnih TV kanala u jedinstven „24-satni informativni maraton“.

Rusija i Ukrajina dosljedno jedna drugu krive za širenje dezinformacija usred sukoba koji je u toku.

Rusija je napala Ukrajinu krajem februara, nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspjeha Kijeva da primjeni uslove sporazuma iz Minska i ruskog priznanja republika Donbasa sa prestonicama u Donjecku i Lugansku. Protokoli uz posredovanje Njemačke i Francuske bili su osmišljeni da regulišu status tih regiona u okviru ukrajinske države.

Rusija je zahtijevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana, poričući tvrdnje da je planirao da silom povrati Donbas republike.

Google NewsLažne vijestiRoskomnadzorrusijaZabrana
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Očekivano.

abc
2 godine prije

Klin se klinom izbija.

Weteran
2 godine prije

Specijalan rat na svakom polju!

Siske
2 godine prije

Razgovor predsednika Putina sa nobelovcem Solženjicinom:
Putin: ‘Zapad je imperija laži’.
Solženjicin: ‘Mi znamo da oni lažu; oni znaju da oni lažu; oni znaju da mi znamo da oni lažu; mi znamo da oni znaju da mi znamo da oni lažu, ali oni i dalje lažu’.

tihobl
2 godine prije

Rusi nisu agresori vec ispunjavaju sporazum iz Budimpeste sa 8 godina zakasnjenja. I ne vode rat vec specijalnu akciju izbacivanja agresora koji je desuverenizovao Ukrajinu.
Kakva je to drzava u kojoj Viktorija Nuland stavi jednog homica za premijera, jednu medicinsku sestru iz Kanzasa za ministra zdravlja (kvalifikacije su joj sto je unuka banderovca i udata za lika iz KKK), pa Sakasvilija za guvernera jedne regije …
Putin oslobadja ukrajinu od kriminalaca, trgovaca organima, ubicama koji su u Donjecku napravili Aleju andjela (nazvanu po ubitoj djeci) i proizvodjaca bioloskog oruzja. Narod mu je zahvalan za to, ali zamjera mu sto je 8 godina pustio da se pate.

tihobl
2 godine prije

Putin pokusava da prikrije da je izgubio 20.000 tenkova i 2 miliona vojnika, ali svi na zapadu znaju za njegove gubitke.

cipiripi
2 godine prije

danima čitam da je bitchute počeo cenzurirati i sad naletim na Channel Restricted/Contains Incitement to Hatred >blokiran povijesni video o Velikoj Hazariji…

Skythe
2 godine prije

A ni spomena silnim zločinima Amerike, od Iraka, Sirije, podrška Izraelu za maltretiranje Palestinaca. Daj ne budi licemjer Davore.

Skythe
2 godine prije

I još uz to Ukrajinsko maltretiranje Ruskog naroda u Donjetsku i Lugansku. Čovječe na tebi cjepivo 100% djeluje. Cijepljen protiv istine.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI