Washington – Rusija i Kina su nas hakirali, međutim vladamo situacijom

Kina i Rusija protiv SAD
23 komentara

Prošli su tjedan američki dužnosnici potvrdili da je softverska tvrtka koja pruža podršku za nadzor mreže i sustava za američke savezne agencije, kao i stotine korporacija pretrpjela hakerski napad. Ubrzo nakon toga, Washington je izdao proturječne izjave sugerirajući da su umiješani ili Rusija ili Kina. Oboje su porekli bilo kakvu umiješanost.

Hakiranje Solar Windsa, usmjeren prema američkoj Riznici utjecao je na ne klasificirane sustave agencije, ali oni klasificirani sustavi i dalje su sigurni, rekao je ministar financija Steve Mnuchin.

“U ovom trenutku ne vidimo nikakvu provalu u naše klasificirane sustave. Pristup je ostvaren našim neklasificiranim sustavima,” rekao je Mnuchin razgovarajući za CNBC u ponedjeljak.

“Uvjeravam vas da u potpunosti vladamo situacijom”, dodao je Mnuchin, misleći na novonastalu situaciju.

Američki dužnosnici izdali su proturječne izjave u vezi s ozbiljnošću hakiranja, koje je navodno bilo usmjereno na softver Orion tvrtke Solar Winds i koji je omogućio cyber kriminalcima pristup podacima državnih i korporativnih klijenata, uključujući Riznicu, odjele za nacionalnu sigurnost, državu, zdravstvo i različite usluge energetike, obrane, trgovine i poljoprivrede, kao i državne i lokalne samouprave, Cisco Systems, Equifax, Microsoft i neimenovani trust mozgova.

Američka igra okrivljavanja

Državni tajnik Mike Pompeo optužio je Rusiju za napad, rekavši kako postoje znakovi koji ukazuju na to da je Rusija “prilično očito” odgovorna, iako nije iznio nikakve dokaze. U međuvremenu se čini da je predsjednik Donald Trump krivio Kinu i odbacio naraciju “Rusija, Rusija, Rusija” kao “prioritetnu pjesmu kad se bilo što dogodi, jer je već duže vremena ”u modi” okrivljavati Kinu.

Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov odbacio je u ponedjeljak optužbe za hakiranje, optužujući američke dužnosnike koji Moskvu krive za nastavak “one vrste slijepe rusofobije kojoj se pribjegava nakon bilo kakvog incidenta.” Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin reagirao je na sličan način optuživši SAD za “politiziranje” cyber sigurnosti i za blaćenjePekinga, u pokušaju ocrnjivanja imidža Kine.”

Hakerski napad dodatno je dobio na složenosti zbog glasina da je ovim hakiranjem također hakiran i Dominion Voting Systems, odnosno tvrtka za glasačke strojeve koju je Trumpova kampanja optužila za odgovornost u velikoj prijevari birača i krađu predsjedničkih izbora. Glasine su potaknule tvrtku na objavu izjave u kojoj se tvrdi da ona ne koristi platformu Solar Winds Orion. No tvrtka ipak koristi FTP softver tvrtke Solar Winds, što znači da je povezana s njom.

U kolovozu je kriptograf i zviždač NSA-e Bill Binney u intervjuu za Sputnjik rekao da američke obavještajne agencije imaju tehničku sposobnost lažiranja hakerskih napada, kako bi izgledali kao da dolaze iz Rusije, Kine i niza drugih zemalja.

hakerski napadiSolar Winds
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shumadinac
3 godine prije

Bitno je neprestano podsećati na “ruske hakere” – za šta je bitno tek ćemo da vidimo.

Posebno mi se ne sviđa što malo-malo pa “podsete” da su “ruski hakeri” potencijalno u stanju da upadnu u kontrolu niklearnog arsenala…

nekoime
3 godine prije

Jesu li otrovali SolarWindse novičokom?

3 godine prije

Meni se sve vise cini da je sve ovo neka perfidna igra… Naime – upravo sam danas dobio ovu analizu, koja izuzetno dobro nacinje – mozda i najvazniju temu za cjelokupnu ljudsku populaciju Svijeta: https://pravda.rs/2020/12/21/sokantna-analiza-cetvrti-stub-rusije-nije-u-njenoj-vlasti-ko-upravlja-ruskim-bankama/ Ovdje analiticar detaljnije razglaba tzv “cetvrti stub moci” u Rusiji. Centralnu Banku Rusije. Mislim da je mnogima ovdje na diskusijama jasno vec odavno – kolika moc lezi u “mogucnosti proizvodnje tzv novca” (iz niceg, tj “duga”)… Prakticno bi se moglo reci da je taj “cetvrti stub moci” – i najvazniji stub sveukupne Vlasti u nekoj tzv “drzavi”… Naprosto i ona preostala 3 stuba kao i cijela tzv “drzava” – rade za taj “novac” koji ovi printaju – bukvalno iz zraka… Analiticar daje i prost i direktan odgovor na pitanje: “Kome odgovara taj “cetvrti stub moci” u Rusiji…? Predsjedniku….?………… NE. Vladi i parlamentu…? ……NE. Sudskoj vlasti…? …………NE. Prakticno – taj ocito najmocniji stub vlasti u Rusiji… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Žx
Varod
3 godine prije

mhm.. i Jupiter vas je hakirao isto

Uno
3 godine prije

Naslovna slika je odlicna, H҉A҉C҉K҉E҉R҉,Владメメ西起蒙妥  … 🙂

bauštelac
3 godine prije

amerika u svima vidi neprijetlja a ne vide da su oni svima neprijatelj

Bosanac
3 godine prije

Demokrate kažu Rusija, republikanci kažu Kina, koncenzus kaže Rusija i Kina.
(Ovo je naravno za široke narodne mase. U stvarnosti par likova iz sjene drže konce ovih lutaka u svojim rukama).

3 godine prije zadnji put uredio Bosanac
Max
3 godine prije

Tipični uzorak Američke propagande . Za sve su krivi Rusija Kina ili Iran. Ovaj put Rusija i Kina udruženo.

FATIH
3 godine prije

NAKON HAKIRANJA SLIJEDI KLISTIRANJE.

Alex
3 godine prije

Sredit će njih Bruce Willis 💪

cro crv
3 godine prije

MISLIM DA JE CJELI ZAPAD U DEBELOJ KRIZI CIM OPTUZUJE RUSE I KINEZE ZA HAKIRANJE JER EJ TAJ ISTI ZAPAD IMA VRLIH HAKERA RAZNORAZNIH PROFILA NO LAKO JE PLASITI IONAKO VEC STVARNO PREPLASENU JAVNOST IZNURENU TE IZMORENU RAZNORAZNIM DEZINFORMACIJAMA KOJE SE PLASIRAJU SVAKE MIKROSEKUNDE NARAVNO LJUDI UMIRU A PA STA NEKO PRE NEKO POSLE ZAO MI JE SAMO NEVINE MALE DJECICE ZASTO BOZE ONA

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI