fbpx

U izvješću Sjedinjenih Država piše kako je Iran koristio američke servere u napadima na izraelska vodena postrojenja

Iran i hakerski napadi

Fox News tvrdi da je Iran identificiran kao krivac za travanjski cyber-napad na izraelsku vodnu infrastrukturu i da je navodno koristio američke servere prilikom neuspjelog napada na izraelske zapovjedne i kontrolne sustava voda.

Strani dopisnik Fox News, Trey Yingst, objavio je u četvrtak kako su “izvori” Iranu pripisali odgovornost za cyber-napad, koji se dogodio od 24. do 25. travnja i koji je za cilj imao nekoliko izraelskih postrojenja vodovoda i kanalizacije. Za napad su navodno korišteni američki serveri. Napad je kasnije potvrđen u zajedničkoj izjavi izraelske Nacionalne uprave za cyber poslove i Uprave za vode, u kojoj je incident opisan kao “pokušaj cyber napada na sustave za kontrolu i reguliranje voda”.

„Pokušaj napada odradile su službe nadležne za kontrolu vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda te Nacionalno cyber sjedište. Treba naglasiti kako nije bilo štete po opskrbu i odvodnju vode te kako ovi sustavi rade i nastavljaju raditi normalno, bez prekidanja“, stoji u izvješću agencije, što je kasnije izvijestio i vjesnik Times of Izrael.

Usprkos povijesti optužba za cyber terorizam, koje je Tel Aviv iznio protiv Teherana, navodna otkrića Fox News-a nisu potvrdili ni američki ili drugi izraelski dužnosnici. Visoki dužnosnik američkog Ministarstva energetike odbio je komentirati to pitanje, kad ga je kontaktirao Yingst, napominjući kako neće dati detalje o „istrazi koja je u tijeku“.

Izraelski ministar energetike, Yuval Steinitz rekao je sudionicima izraelske konferencije Cybertech Global Tel Aviv 2020 krajem siječnja, da je vlada “otkrila i neutralizirala” sofisticirani cyber-napad, koji se dogodio prošle godine. Dotična “ozbiljna” prijetnja, prema navodima ministra, odnosila se na energetski sektor zemlje, čiji je cilj bio “paraliziranje jednog od glavnih energetskih sektora”. Steinitz je napomenuo da takvi cyber napadi, koje je Iran izveo mogu nanijeti veliku štetu Izraelu i oštetiti vitalne infrastrukture, poput prijevoza i zdravstvenog sustava.

„Ako bi netko uspio paralizirati nacionalni energetski sektor i lanac opskrbe vodom, to bi bila totalna katastrofa“, izjavio je on tijekom konferencije, što je kasnije prenosi Times of Israel.

Yiftah Ron-Tal, predsjednik Izraelske električne korporacije (IEC), tvrdio je ranije ove godine da je “IEC vjerojatno jedna od organizacija koja je najviše sklona cyber napadima, no istovremeno i jedna od najzaštićenijih”, s obzirom na to da  je ta organizacija pretrpjela u prosjeku 11.000 “događaja koji su bili cyber sumnjive prirode” u sekundi, samo u 2019. godini.

Izvještaj Fox Newsa stiže, dok su izraelske snage navodno izvodile pojačane zračne napade u Siriji. Dok su sirijski opskrbni lanci pripisivali odgovornost za napade Tel Avivu, Izrael je na to sve ostao nijem.

Međutim, u utorak je objavljeno da će izraelska vojska nastaviti s operacijama u Siriji, sve dok Iran ne pristane napustiti zemlju. “Iran nema što raditi u Siriji”, rekao je izraelski ministar obrane Naftali Bennett. Prema izraelskoj obavještajnoj službi koju je ministar naveo, Iran svoju dominaciju “pokušava uspostaviti na granici s Izraelom, kako bi zaprijetio Tel Avivu, Jeruzalemu i Haifi”. Iran tvrdi kako je njegova prisutnost u Siriji stigla na poziv Damaska te da su uključeno vojno osoblje koje se ondje nalazi, samo savjetnici i promatrači.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
13 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
komentar
Gost
komentar
4 mjeseci prije

Kultura stara tisućama godina ne radi takve stvari to je uradio netko drugi, recimo Feničani ili Sumerani, možda aboridžini.

Odisea
Gost
Odisea
4 mjeseci prije

Nije to zapadna kultura,koja je vršila i izvršila GENOCID nad plemenima Američkog kontinenta od 16st pa do danas.Evropa civilizirana i miroljubiva ka što su njeni potomci USA

komentar
Gost
komentar
4 mjeseci prije

Odisea
Nije to azijska kultura koja je svojevremeno pobila 11% svjetskog pučanstva sa Džingis kanom na čelu. Azijati su to imaju masovnu kulturu ubijanja staru tisućljećima, azija je sada miroljubiva sada su sa noža prešli na viruse.

Odisea
Gost
Odisea
4 mjeseci prije

Koliko znam K.Zid je za odbranu a stariji je od kurve evrope

Odisea
Gost
Odisea
4 mjeseci prije

Preuzeli taktiku evropljana iz 17.18…st.Evropa je taj način ubijanja smislila prije 5 st. .a Azija tek sad.stvarno Evropa je daleko ispred Azije

guzičetinica
Gost
guzičetinica
4 mjeseci prije

komentar,
ljubitelj si službene povijesti? Pogledaj kako se u realnom vremenu “piše zvanična povijest”. Baci oko na Siriju, Irak, Jemen, globalno zatupljenje….jadniče.

komentar
Gost
komentar
4 mjeseci prije

guzičetinica
“globalno zatupljenje….jadniče.”

Daj svoje viđenje ovoga što si nabrojila:
Siriju, Irak, Jemen, žuti virus, globalno zatupljenje, ….ljepotice.

Neko ime
Gost
Neko ime
4 mjeseci prije

Samo zloceste zemlje se koriste takvim stvarima, kao sto je zlonamjerni hardver i softver…npr. stuxnet…

Marko
Gost
Marko
4 mjeseci prije

Netko je napao Izrael? I to cyber napad? Napasti svijetsku najveću plaćeničku cyber vojsku… Hrabrost ili ludost? A to što su navodno korišteni Američki serveri ništa ne znači.

Odisea
Gost
Odisea
4 mjeseci prije

Kad kriminalcima ponestane žrtava oni se međusobno pljačkaju poubijaju, Izrael će isto tako u nedostatku žrtava sam sebe uništiti,pravilo je pravilo

guzičetinica
Gost
guzičetinica
4 mjeseci prije

…Farsa… i to u troje….Iran je Izraelska prčija oduvjek.

Max
Member
Max
4 mjeseci prije

Moguća neokon Izraelska podvala.

alex
Gost
alex
4 mjeseci prije

A di će štakori, nego u kanalizaciju…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
13
0
()
x