Tehnološki gigant predviđa ”malware” haos

Apple - Malware haos
7 komentara

Apple kaže da bi ga predloženi antimonopolski zakoni natjerali da dozvoli „bočno učitavanje“ na iPhone uređajima.

Učitavanje aplikacija sa strane predstavljalo bi bezbjednosni rizik za korisnike iPhone-a, upozorio je Apple dok su rivali i zakonodavci podsticali antimonopolske mjere

„Zakoni su doveli potrošače u opasnost zbog stvarnog rizika od narušavanja privatnosti i bezbjednosti“, napisao je Appleov viši direktor vladinih poslova Timothy Powderly u pismu Senatskom odboru za pravosuđe, prenosi CNBC. Ako je Apple primoran da omoguči „bočno učitavanje“. Powderly je dodao: „Milioni Amerikanaca će vjerovatno pretrpjeti malware napade na svoje telefone koji bi inače bili zaustavljeni.

Trenutno se samo programi koje je odobrio Apple mogu instalirati na iPhone i iPad uređaje preko App Store. Dva zakona koja se trenutno razmatraju u komitetu mogla bi da stave van zakona praksu za koju Apple kaže da „povećava dobrobit potrošača“ i koju treba zadržati.

Američki zakon o inovacijama i izboru na mreži nastoji da zabrani platformama da favorizuju sopstvene proizvode u odnosu na proizvode rivala. Uveli su ga senatori Amy Klobuchar (D-Minnesota) i Chuck Grassley (R-Iowa). Zakon o otvorenim tržištima aplikacija fokusira se posebno na prodavnice aplikacija, a takođe nastoji da spriječi „dominantne“ platforme da daju prednost sopstvenim proizvodima. Senatori Richard Blumenthal (D-Connecticut) i Marsha Blabkburn (R-Tennessee) su njeni sponzori.

Google Android mobilni operativni sistem već dozvoljava bočno učitavanje, iako stalno upozorava korisnike na rizike od toga.

Apple se borio da zadrži potpunu kontrolu nad softverom koji korisnici mogu instalirati, tvrdeći da to osigurava dodatnu sigurnost i privatnost. Međutim, samo prošle sedmice, usluga detekcije prevara je označila ranjivost u Appleovoj podrazumijevanoj aplikaciji veb pretraživača Safari, omogućavajući zlonamjernim sajtovima da pristupe ličnim podacima.

Regulatori i zakonodavci su takođe istakli da Apple dobija smanjenje od 15-30 % od svih transakcija izvršenih putem iPhone aplikacija. Blumenthal-Blackburn zakon bi zabranio platformama da uslovljavaju prodaju upotrebom sistema plaćanja proizvođača u aplikaciji.

U utorak je više od trideset kompanija poslalo svoje pismo Senatu, podržavajući prijedlog zakona Klobuchar-Grassley i rekavši da „status čuvara vrata” dominantnih platformi „sprječava kompanije poput nas da se takmiče po zaslugama”. Među potpisnicima su bili tvorac aplikacija Basecamp, pretraživači Duck Duck Go i Neeva, medijska kompanija Genius usredsređena na tekstove pjesama i servis za recenzije Yelp.

Applehakerski napadiiPhonetehnologija
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Гавран
2 godine prije

Demokratija pobeđuje. Monipol na špijuniranju korisnika je razbijen!

apa khabar
2 godine prije

ako se to poveže sa ovom informacijom : “IRS Will Soon Require Selfies for Online Access” sa jedne specijalizirane stranice , možda sve skupa postaje zanimljivije.

čajnik
2 godine prije

Koga briga što Apple ne testira i provjerava potencijal toksičnosti appova u svom Apple Storeu? To samo znači da ne žele uložiti u QA i QC, prebacujući odgovornost na korisnika. Da sandboxaju third-party appove, osvoje koncepte poput flatkpaka i snapa, a inženjeri im budu dosljedni kao Debianovi volonteri, ne bi imali takvih problema.

Samo informatički neinformirani još uvijek misle kako su iOS i Googleova verzija Androida pristojni operativni sustavi. Kao i u segmentu dektopa, argument “ako većina *to* koristi, mora da je dobro”, se iznova pokazuje kao dobar indikator informatičke (ne)pismenosti.

Nostradurus
2 godine prije

Pegasus se ne računa?

sokre
1 godina prije

TURN OFF ALL

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI