Britanski tinejdžer ne voli američki politiku i hakirao je CIA-u, NSA i Obaminu upravu

Haker
9 komentara

Mladi Britanac Kane Gamble je uspio prodrijeti datoteke s tajnim planovima Sjedinjenih Država na Bliskom istoku. On se iz svog doma u Leicestershireu, gdje živi s majkom predstavio kao postavši kao bivši direktor CIA-e John Brennan, piše The Daily Telegraph. Među žrtvama školarca, koji nije krio svoju ljutnju prema američkoj vladi, bilo je i drugih visokih dužnosnika iz uprave Baracka Obame.

Pretvarajući se da je čelnik CIA-e, britanski tinejdžer Kane Gamble je uspio pristupiti tajnim planovima američke obavještajne agencije u Afganistanu i Iranu, sa sudskog ročišta izvještava The Daily Telegraph.

Kane Gamble je također pokušao hakirati računala drugih visokih dužnosnika u upravi Baracka Obame. Među njegovim žrtvama bio je direktor nacionalne obavještajne agencije James Clapper, te viša savjetnica bivšeg predsjednika za znanost i tehnologiju Avril Haines.

Gamble je uspio prodrijeti u računalo tadašnjeg direktora CIA-e, Johna Brennana, koristeći “socijalni inženjering”. Da bi to uspio, pristup računu Brennana je dobio na internetskoj stranici operatera telekomunikacijskog sustava Verizon, predstavljajući se kao zaposlenik tvrtke.

Tada se mladi haker pretvarao da je Brennan osobno. Međutim, tada nije uspio dobiti pristup računalu bivšeg čelnika CIA-e, jer nije mogao odgovoriti na pitanje o nadimku prvog kućnog ljubimca Johna Brennana. Međutim, Kane Gamble je uvjerio pružatelja usluga da promijeni kod i pitanja kontrole.

“On je pristupio nekim iznimno osjetljivim dokumentima koji se, između ostalog, odnose na vojne i obavještajne operacije u Afganistanu i Iranu”, rekao je na sudu državni odvjetnik John Lloyd-Jones.

Kako piše The Daily Telegraph, Gamble se izrugivao svojim žrtvama, objavio je njihove osobne podatke, napadao pozive i poruke. Osim toga, prenio je i porno filmove na računala američkih dužnosnika, kontrolirao njihove tablete i televizore.

“Sve je počelo tako da me sve više i više iritirala korumpirana i hladnokrvna američka vlada. Zato sam odlučio nešto učiniti”, priznao je mladi Britanac.

Mladi Kane Gamble je uspijevao u svom radu punih  osam mjeseci, ali je u veljači 2016. njegovom “kraljevstvu kaosa ” došao kraj. U to vrijeme je nekoliko dana zaredom pokušavao pristupiti američkom Ministarstvu pravosuđa i doći do osobnih datoteka 20 tisuća ljudi, od koji mnogi rade za FBI, te nekih sudskih materijala, uključujući one koji se odnose na izlijevanje nafte u Meksičkom zaljevu.

FBI i američke obavještajne službe su bile izrazito uznemirene zbog njegovih aktivnosti i pristupu ovim dokumentima od strane “neovlaštene osobe”. Odmah su zvali britansku policiju, nakon čega je tinejdžer uhićen u svojoj kući u Leicestershireu.

Kane Gamble, koji je tek sada navršio 18 godina, izjasnio se krivim za deset računa. Između ostalog, priznao je “kako je pokušavao dobiti neovlašteni pristup podacima” i kako je “neovlašteno mijenjao računalne materijale”, napominje The Daily Telegraph.

O propustima američke Središnje obavještajne agencije (CIA), Nacionalne sigurnosne agencije (NSA), američkih dužnosnika i teleoperatera koji su nesvjesno Kaneu Gambleu omogućili pristup računu Johna Brennana britanski list ne piše ništa.

 

CIAhakerski napadiKane Gamblensa
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
6 godine prije

Trebalo bi “detetu” poslati džeparac. Zaslužio je.

issa
6 godine prije

“Demokracija” će sve to riješiti!

dron
6 godine prije

nada covjecanstva je upravo u ovakvim ljudima da ce netko od nas sposoban za to plasirati unistavajuci virus koji ce im onemoguciti da uspostave kontrolu nad covjecanstvom

Piretis
6 godine prije

Ako je ovo uspjelo klincu što li sve mogu profesionalci koji rade za vlade?
Toliko o sigurnosti na mreži.

tošo
6 godine prije

Momak če dobiti job kod onih koje je nasamario…

Abe
6 godine prije

Izjasnio se krivim po 10 točaka.A e

Mikojan
6 godine prije

Novinari mogu svašta napisati, pamtim početke interneta kad su klinci ušli na web stranice nasa, cia i slično a novinari ih nazvali hakerima koji su ušli u tajna računala, e svašta.
Danas bi isti taj novinar da naleti na npr. cryptome.org pisao kako su hakeri napravili ovo ili ono a zapravo ništa.

tedi
6 godine prije

Na djeci ostaje svijet.Nove tehnologije za novi vijek,nece valjda starci kao vladari svijeta nadmudriti mlade koji samaraju igrice na drustvenim mrezama po vazdan,pa im igrice postale dosadne i ajmo malo sarati po ostalim satro zasticenim sistemima vlada.
Za 21 v. kazu”sve stoje bilo tajno postati ce javno”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI