fbpx

U Rusiji se razvija novo sigurno skladište vodika

Vodik

Znanstvenici s Nacionalnog istraživačkog nuklearnog sveučilišta MEPhI stvorili su pilot-postrojenje za razvoj naprednog skladišta vodika. Prema njegovim tvorcima, sustav nema analoge u svijetu i poboljšat će tehnologiju za proizvodnju najsigurnijih i najučinkovitijih spremnika za skladištenje vodika u čvrstom stanju, izvijestila je sveučilišna press-služba.

Prema istraživačima s Nacionalnog istraživačkog nuklearnog sveučilišta MEPhI, vodik je gotovo neiscrpan izvor energije, koji služi kao jedan od temelja alternativne energije. Najsigurniji format za njegovo čuvanje je skladištenje vodika u krutom stanju, gdje se ne pohranjuje kao eksplozivni plin, već kao čvrsta tvar u obliku metalnog hidrida.

Većina modernih spremnika u čvrstom stanju koristi lagano raspršeni metalni prah, no stručnjaci MEPhI optimistični su u pogledu obećavajućeg rješenja. Oni vjeruju da je rješenje problema u traci koja se sastoji od metalnog filma, tankog kao britva. Kako bi istražio ove materijale i stvorio tehnologiju potrebnu za njihovu proizvodnju, MEPhI tim razvio je vrlo inovativno multifunkcionalno elektro-fizičko postrojenje.

“Čvrsta skladišta općenito, a posebno skladištenje poput traka, novi su smjer koji se aktivno razvija. Naše postrojenje omogućuje nam cjelovito proučavanje ponašanja vodika u metalnim filmovima, uključujući karakteristike njegove toplinske desorpcije, kao i ispitivanja filmova različitih sastava te analizu ovisnosti njihovih svojstava o parametrima proizvodnog procesa. Za razliku od svojih analoga, naš sustav omogućuje nam potpunu kontrolu nad svim uvjetima postupka, što će nam pomoći u odabiru najboljih materijala i uvjeta obrade,” rekao je Aleksandar Pisarev, profesor na MEPhI-ovom Institutu La Plas.

Oslobađanje vodika unutar spremnika postiže se toplinskom desorpcijom, tj. zagrijavanjem hidrida. Znanstvenici su objasnili da se, za razliku od metalnog praha, koji ima malu toplinsku vodljivost, tanki metalni film može brzo zagrijati prolaznom strujom. To skladištenje traka je puno praktičnije od skladištenja u prahu i povećava učinkovitost generatora vodika.

Znanstvenici iz MEPhI objasnili su da su u većini metoda proizvodnja filmova i njihovo “punjenje” vodikom provodi u dvije različite faze. Međutim, rekli su da će novo postrojenje pomoći u istraživanju mogućnosti istodobnog taloženja metala i plina, što bi omogućilo ozbiljne uštede u smislu resursa i vremena.

“Obično prvo prskamo filmove na podlogu, a zatim ih zasićujemo vodikom u plinu pod visokim tlakom. Vjerujemo da se filmovi zasićeni vodikom mogu uzgajati raspršivanjem vodikovog, aktivnog metala u atmosferi vodika, što rezultira neposrednim proizvodom, koji je spreman za ugradnju u spremnik za gorivo. Naše će nam postrojenje pomoći u shvaćanju tih procesa, kao i niza drugih problema koji mogu nastati u istraživanju sustava za skladištenje vodika na bazi trake”, objasnio je Aleksandar Pisarev.

Proces istraživanja provodi se uz aktivno sudjelovanje studenata i mladih stručnjaka iz MEPhI.

4.3 26 votes
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
25 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
26 dana prije

Robocapi i terminatori nemoraju da brinu, energija ih ceka…

Dist
Gost
Dist
26 dana prije

Naj jednostavnije , najpristupačnije,najjeftinije skladištenje vodika je u ugljikovodicima tj. u nafti.
Sve ostalo je rasipanje vremena, novca ostalih resursa.

medo1
Gost
medo1
26 dana prije

Amerika i njeni sateliti moraju jos jace stegnuti Rusiju.
Usprkos svim kocnicama sto zapad primjenjuje na Rusiju ona je jos ziva i cak raste, cak postaje jaca.
Nesto nije u redu s politikom Natovaca.

bauštelac
Gost
bauštelac
26 dana prije
Reply to  medo1

pa rusi vode amere u svemir sa sobom jer ovi nemaju s čim

ze.b
Gost
ze.b
26 dana prije

Saša, boga ti od kada je to BRITVA postala mjerna jedinica i koliko je to? I kakve veze ima skladište Li-ion baterija (naslovna slika) s proizvodnjom s skladištenjem vodika?

samo
Gost
samo
26 dana prije
Reply to  ze.b

bas cjepidlačiš
poanta je u naslovu “U RUSIJI…..”

ze.b
Gost
ze.b
26 dana prije
Reply to  samo

Nemam je ništa protiv rusa, ali ako je i od novinara previše je. Stalno pišu nekakve gluposti.

samo
Gost
samo
26 dana prije

vodik NIJE izvor energije, ne raste na drvetu
dobiva ce većinom od nafte ili plina, skupo i neekološki

vutra
Gost
vutra
26 dana prije
Reply to  samo

vodik može biti gorivo budućnosti ali ima nekoliko problema

glavni je skladištenje, zamisli metan glavni izvor energije danas, zemni plin, pa samo atom ugljika je 6x veći i od molekule vodika, tako da trenutno ne postoji materijal koji može dugotrajno čuvati vodik pod tlakom, a čuvanje ukapljenog vodika na niskim temperaturama je jako skupo

Max
Member
Famed Member
Max
26 dana prije

Znatan napredak.

vutra
Gost
vutra
26 dana prije

majkemi pročitao sam skladište vodke

vutra
Gost
vutra
26 dana prije

koliko se sjećam platina može “vezati” jako puno vodika

shumadinac
Gost
shumadinac
26 dana prije
Reply to  vutra

Paladijum

Stara kuka
Gost
Stara kuka
26 dana prije

Ne znam zašto, ali kad sam prvi puta vidio ovaj naslovo pročitao sam ga ovako:

U Rusiji se razvija novo sigurno skladište vodke.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik