Vozilo budućnosti: kamion na vodonični pogon

Nikola One - kamion
0
0

Kompanija Nikola Motor predstavila je novi kamion na vodonični pogon koji, kako navode, može prevaliti preko 1930 km sa samo jednim punjenjem.

Kamion nazvan Nikola One će ići na hidrogen koji će napajati njegov pogonski sistem.

Startup kompanija je saopštila da će njeni kamioni imati preko 1000 konjskih snaga i preko 2700 Nm obrtnog momenta.

Kamioni će biti opremljeni kamerama visoke rezolucije koje će omogućavati pregled u punom krugu (360 stepeni) te monitore osjetljive na dodir prečnika 38,1 cm (15 inča), a koji će omogućavati vozačima pogled iz zraka. To će, kažu u Nikola Motoru, ukloniti nesigurnost vezanu za pitanje mrtvog ugla.

Kompanija već prihvata narudžbe, a saopšteno je da su primili rezervacije u vrijednosti od oko 3 milijarde američkih dolara.

Nikola One - kabina
Nikola One – kabina

Nikola Motor radi i na izgradnji infrastrukture potrebne za distribuciju energije za kamione preko solarnog panela jačine 100 megavata. Ova energija biće korištena za dobijanje vodonika iz vode u hemijskom procesu elektrolize.

Cilj je izgradnja 364 stanice za dopunjavanje i 800 servisnih službi diljem zemlje. Vodonično gorivo će biti transportovano do stanica Nikola kamionima, a iz kompanije tvrde da će imati „nulti nivo emisije štetnih gasova od proizvodnje do potrošnje“.

Kompanija planira da klijentima pokloni vodonično gorivo za prvih 1,6 miliona km za bilo koji Nikola One kamion u njihovom lizing programu.

Kamioni se mogu rezervisati za 1500 dolara, a vrijeme potrebno za isporuku je 3 do 4 mjeseca.

elektrolizahidrogennikola motornikola onevodik
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI