Hyundaijev kamion s ćelijama koje pokreće vodik, prijevoz tereta čini “zelenijim i glamuroznijim”

Hyundai HDC-6 Neptun
12 komentara

Lako je pogledati automobil u svom dvorištu i brinuti se o njegovom utjecaju na okoliš, ali što je s hranom u vašem hladnjaku? Većina stvari koje kupimo u trgovini, tamo se doprema komercijalnim kamionima, a ti kamioni stvaraju veliku količinu emisija ugljika. Hyundai vjeruje da bi rješenje za taj problem mogla biti prilagodba pogonskog pogona s vodikovim gorivnim ćelijama koji se koristi u njegovom Nexo crossoveru kako bi napajali kamioni.

Koncept Hyundai HDC-6 Neptun pokazuje kako bi mogao izgledati budući kamion s gorivnim ćelijama. Čak je i njegova hladnjača s prikolicom dizajnirana kako bi se emisija ugljika svela na minimum.

Hyundai je vodikovu tehnologiju zamotao u retro futuristički dizajn. Inspiracija je došla od pojednostavljenih vlakova, posebno onih koje je dizajnirao Henry Dreyfuss za njujoršku središnju željeznicu u 1930-ima, navodi se u priopćenju Hyundaija.

Ovaj zanimljiv dizajn pružio je željeznicama dodatni sjaj jer se suočio sa sve većom konkurencijom automobila i zračnih putovanja. Hyundai je želio unijeti nešto sličnog stila u ono što je obično utilitarno vozilo koje u većini slučajeva i ne primjećujete (barem dok vas jedan ne pretekne na autocesti).

„Pogonski sklop gorivnih ćelija pružio nam je priliku da redefiniramo klasičnu tipologiju i arhitekturu kamiona“, rekao je Luc Donckerwolke, glavni dizajnerski direktor Hyundai Motor Group.

Donckerwolke, koji je radio u Lamborghiniju i Bentleyu prije dolaska u Hyundai, i njegov tim nisu morali pakirati glomazni dizelski motor što im je ostavilo prostora za kreativnost. Hyundai tvrdi kako cjelokupni oblik kamiona također nudi bolju ergonomiju od klasičnog dizajna.

HDC-6 Neptun ne vuče baš svaku staru prikolicu. Konceptna prikolica HT Nitro Thermo Tech dizajnirana je tako da svoj teret ohladi učinkovitije od klasičnih hladnjača, navodi Hyundai. Pojačana toplinska učinkovitost omogućava precizniju kontrolu temperature, što znači da rashlađeni prostor ne utječe na vanjske temperature, tvrdi Hyundai.

Rashladna jedinica također radi kada je kamion isključen i gotovo je tiha, što je glavna prednost za noćnu dostavu u gradskim područjima, navodi Hyundai.

Hyundai je predstavio HDC-6 Neptun na sajmu komercijalnih vozila u Sjevernoj Americi u Atlanti, jer razmišlja o ulasku na sjevernoameričko tržište komercijalnih vozila. Hyundai već prodaje komercijalne kamione na drugim tržištima, a planira rasporediti 1.600 kamiona s gorivnim ćelijama u Švicarskoj (koristeći konvencionalniji dizajn) do 2023. godine.

Iako je Hyundai Sjedinjene Države nazvao “važnom sljedećom fazom” svojih planova za gorivne ćelije, kompanija nije raspravljala o konkretnim planovima prodaje kamiona s gorivnim ćelijama. Hyundai trenutno prodaje svoj crossover Nexo u Kaliforniji.

Hyundai nije jedina tvrtka koja, uz putničke automobile, želi izgraditi kamione na vodik. Toyota trenutno testira prototipove kamiona s gorivnim ćelijama u Kaliforniji, iako se nije obvezala na proizvodnju koja će biti veća od početne serije od 10 testnih vozila. Kamioni su modificirani Kenworthovi modeli. Toyota također radi na autobusima s gorivnim ćelijama i nedavno je predstavila redizajn svoje Mirai limuzine.

Sva vozila na gorivne ćelije suočavaju se s ograničenom opskrbom vodika i nedostatkom benzinskih postaja. Međutim, to može biti manje zapreka za komercijalna vozila nego što je za osobna vozila. Mnogi kamioni rade na postavljenim rutama između označenih terminala, tako da ne trebaju široku mrežu stanica. Kamioni s teretom koji voze na duže rute, udaljeniji su dalje od tih terminala i mogli predstavljati problem za vodikove zagovarače kao što su Hyundaij i Toyota.

HyundaiHyundai HDC-6 Neptunvodik
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dopizdilomi
4 godine prije

Nakon BUM-a s automobilima jurišaju dalje. Svaka čast.

Ante
4 godine prije

Sama planeta zemlja proizvodi dovoljno eklektične energije da bi cijeli svijet imao dovoljno struje za sve. Kada je Nikola Tesla napravio prvu antenu da prikupi tu energiju došli su ovi koji tvrde da proizvode zelene proizvode pa su srušili tu antenu. Sada predstavljaju zelene kamione koji će opet prevoziti tone robe omotane u plastiku koja će opet završavati ili u prirodi ili će se izvoziti u Afriku na deponije. Ne mogu nikako pozitivno gledati na te tvz zelene proizvode kada to oni nisu.

nessy
4 godine prije

Nedavno citam da Kina odustaje od razvoja el. vozila. Prelaze na razvoj vozila na gorive celije vodika. Ako su Kinezi odlucili da je ovo buducnost, mozemo biti sigurni da u tome ima nesto. Takve odluke, za industriju strateske i presudne, ne donose se na brzinu, nego nakon temeljite i dubinske procjene.

aha
4 godine prije

što su to “ćelije koje pokreće vodik” ???
kako se dobiva vodik u velikim količinama????

B.A.N.
4 godine prije

Ne sviđaju mi se ova okretna sjedala, trebaš naglo smotati pa umjesto volana okreneš sebe, odeš u quratz skupa sa kamionom i teretom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI