Sajam automobila u Frankfurtu 2019: BMW i Hydrogen Next moguća alternativa električnim automobilima

BMW - Hydrogen Next - Automobil na vodik
12 komentara

BMW je na svim frontovima započeo šestogodišnji zajednički rad s Toyotom, predstavljajući model s gorivnom ćelijom na temelju svog X5. Za sada, prodaja još nije na vidiku, ali nećemo dugo čekati.

Aktivan na tržištu električnih vozila, BMW je također predvodi istraživanja automobila na vodik. Sajam automobila u Frankfurtu bio je prilika da  predstavi svoj prototip Hydrogen Next, SUV X5 kojeg pokreću gorive ćelije.

Novi prezentirani model automobila na vodik je rezultat dugogodišnjeg rada započetog s Toyotom još od 2013. BMW je prošle godine vrlo “sramežljivo” objasnio da su troškovi previsoki, a vodikova infrastruktura previše rijetka da bi omogućila masovni prodor automobila na tržište. Jasno je da će BMW raditi, ali pričekati dok ne dođe najbolji moment za komercijalizaciju. Ne smije se zaboraviti da izjave za medije nekada nisu iskrene i često kriju stvarne namjere. Konkurencija je jaka i vrlo reaktivna.

Ono što možemo reći i što smo doznali iz izvješća i medija, automobil na vodik marke BMW neće biti komercijaliziran do 2025. godine. Postaje za vodik već postoje u većim gradovima, ali to još nije dovoljno za masovnu prodaju sličnih automobila.

Ne previše opremljen, model predstavljen u Frankfurtu zamjenjuje auspuh s prednjim ulazima zraka koji dovode kisik u gorivu ćeliju. Nisu još objavljeni detalji o energetskim mogućnostima i autonomiji. Čak je nemoguće pristupiti unutarnjem dijelu automobila niti vidjeti detalje kroz zatamnjena stakla prototipa. Doista se radi o jednoj vrsti “državne tajne”.

No, BMW namjerava nastaviti razvijati svog modela i lansirati prvu malu seriju 2022. godine temeljenu na modelu X5. Proizvođač planira dugoročnu prodaju za širu javnost od 2025. godine, pod uvjetom da je evoluirala infrastruktura potrebna za punjenje takvih vozila.

Električna energija je dobila stvarnu konkurenciju, jer sve do sada što smo vidjeli ne može konkurirati automobilima na klasična gorima koja i dalje dominiraju.

BMW - Hydrogen Next - Automobil na vodik - Goriva ćelija
BMW – Hydrogen Next – Goriva ćelija

Kako se dobiva vodik (komentar i objašnjenje našeg posjetitelja)

Danas postoji nekoliko načina za proizvodnju vodika.

1) Industrija koristi organske spojeve koji se uglavnom sastoje od vodika i ugljika, kao što su prirodni plin, ugljen ili biomasa. Trenutno se na nju odnosi više od 90% proizvodnje vodika. Bio masa je fantastična stvar, jer je sirovina dostupna svima i nalazi se svuda oko nas.

2) Drugi način proizvodnje vodika je razgradnja vode. Govorimo o elektrolizi gdje kemijska reakcija “razbija” molekule vode da bi se dobio vodik i na drugoj strani kisik.

3) Treći način je korištenje sunčeve svjetlosti. Pomoću mikroskopskih algi ili bakterija uz sunčevu svjetlost, dobivamo vodik.

Izvor: BMW Press


Povezani članci:

Kina prekida financiranje električnih automobila i želi automobile na vodik

Spektal za oči – 24 sata Le Mansa 2019 – Svjetska premijera za automobile s vodikom (Video)

 

alternativaAutomobil na vodikBMWHydrogen Nextvodik
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
4 godine prije

Fenomenalan video iz 1969., isti sajam….
https://youtu.be/NrJlyPoc3Ls

Neko iz mase
4 godine prije

Mislim da sam bas ovdje na logicno.com citao, kako Kinezi nece proizvoditi niti razvijati elektro aute, nego odmah idu na razvoj pogona na vodik i da se ocekuje veliki bum u cijelom tom procesu. Zivi bili pa vidjeli

Stanislav
4 godine prije

1. Auti na vodik nikada neće zamijeniti Aute na klasični pogon. 2. Auti na baterije poput Teslinih ili VW ID3 ili Hyundai Kona će zamijeniti aute na klasični pogon. 3. Namjerno sam rekao auti na baterije jer vidim da većina ljudi (uključujući i autora članka) ne shvaća da su i auti na vodik električni auti! Tako se u tekstu spominje: “Električna energija je dobila stvarnu konkurenciju, jer sve do sada što smo vidjeli ne može konkurirati automobilima na klasična gorima koja i dalje dominiraju.” Električna energija ne može dobiti konkurenciju u autima na vodik jer aute na vodik pogoni električna energija! Toga naravno nema u članku kao ni onoga pod točkom sljedećim točkama. 4. Zbog zakona fizike auti na vodik ne mogu biti efikasniji od auta na baterije! 5. Zbog dobivanja željenih performansi, mogućnosti korištenja regenerativnog kočenja itd. poželjno je u aute na vodik dodati i baterije. 6. Nekoliko auta… Čitaj više »

Tabasco
4 godine prije

Elektricno vozilo je dobra ideja. Ne treba mjenjac, ne treba mijenjati motorno ulje, elektricni motor je jednostavniji u proizvodnji i odrzavanju od modernih sa unutrasnjim sagorijevanjem. Sve je na strani elektricnog. Prvi problem nastaje u bateriji, odnosno kapacitetu baterija. U odnosu na gabarite je jednostavno premali ili nerazumno skup. Drugi problem je izvor napajanja svih baterija ako se recimo odlucimo elektrificirati sve aute 27.07.2021. Kako proizvesti toliko elektricne energije, da ne pricamo o skladistenju, vrsnoj uporabi i rasprostranjenosti punionica. Dakle, auto industrija naravno ima strategiju i planira desetljecima unaprijed. Krenuli su sa elektro autima, u nadi da ce se kapacitet baterija rijesiti kroz 5-10 godina. Proizvodnja elektricne energije nije u domeni autoindustija vec u domeni drzava i odabranih korporacija. Dok se to ne rijesi, nafta je majka. U svemu tome nema nista pozitivnog za vozace. Elektroauti ce biti skuplji, struja ce porastom potraznje znatno poskupiti, imati osobno vozilo ce biti… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI