Zbog straha od američkih sankcija Kina razvija zamjenu za Windows i Android

Huawei vs Microsoft
35 komentara

Kineska tvrtka Huawei trenutno je usavršila svoj vlastiti operacijski sustav koji bi trebao zamijeniti Android i Windows. Kineski div Huawei nastavlja poboljšavati vlastiti operacijski sustav koji bi mogao zamijeniti Android i Windows, u slučaju da Sjedinjene Države uvedu sankcije protiv Huaweia, piše South China Morning Post.

Prema medijima, koji se pozivaju na izvore unutar Huaweia, operacijski sustav koji je razvila tvrtka manje je napredan od Androida. Stoga tvrtka ne namjerava ugraditi ga ako može nastaviti koristiti američke tehnologije.

Huawei je započeo s razvojem svog operacijskog sustava 2012., nakon što su Sjedinjene Države uvele sankcije protiv druge kineske tvrtke ZTE, piše South China Morning Post. Dakle, Huawei je želio predvidjeti slične mjere koje bi mogle poduzeti protiv nje američke vlasti.

“Rat” između Sjedinjenih Država i Kine nastavlja se na području trgovine. Washington je odlučio primijeniti povećane tarife na 1300 kineskih dobara, uključujući televizore i tehnološke proizvode. Na odgovor iz Pekinga nije se dugo čekalo: “Na soju, automobile i američke zrakoplove bit će naplaćen porez od 25% prilikom ulaska u Kinu”.

Treba napomenuti da je i Rusija pokušala stvoriti svoj operacijski sustav koji bi zamijenio aktualne sustave stvorene u Americi. Trenutno Ministarstvo obrane Rusije prelazi na operacijski sustav temeljen na Linuxu po nazivom Astra Linux, a kojeg je razvila ruska tvrtka. Interesantno je znati da i danas voska Rusije često koristi Windows operacijski sustav.

Sjedinjene Države uvođenjem sankcija i odobravanjem deponiranja patenata za programska rješenje same sebi stvaraju probleme. Pitanje je momenta, kada će se pojaviti europski operacijski sustav. Bilo je pokušaja da se takav sustav realizira, ali su ti pokušaji propali.

alternativaHuaweioperacijski sustav
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
taKi
6 godine prije

Opet kopija

Renato
6 godine prije

Napokon je netko dosao k pameti… Svaka cast.

Kajzer Soze
6 godine prije

Jebo Windows 🙂 šta ste se ljudi primili na windows i pravite neke kopije a toliko besplatnih Linuxa ima kojima windows nije ni do koljena !

davor
6 godine prije

Ono što je SAD-u bilo tehnološki dostupno i moguće desetljećima danas je dostupno sve većem broju zemalja a djelomično je i razlog tome američka stagnacija jer su se uglavnom bazirali na održavanju hegemonije a ne na daljnjem razvoju. Fascinantno je Ameri nisu išli na Mjesec otkad su zadnji put navodno “bili” a dok se primjerice u stoljetnom razvoju aeronautike na Zemlji proporcionalno razvijala tehnologija i nije nedostajalo pionira i pokusa (naprotiv bilo ih je sve više do dan danas i taj broj neprekidno raste). Danas bi primjerice Nikola Tesla imao izbor raditi u nekoliko tehnoloških centara svijeta, vjerovatno bi se šeikovi trgali za njega, kao i Japanci ili Europska Unija.

hohoho
6 godine prije

nikad mi nije bilo jasno zasto nitko nije razvio kvalitetan operativni sistem osim amera, pa to traje vec 40g, ovi su vec cetvrta generacija a Europa, Kina ili Rusija se tek sad bude kad su Ameri poceli prijetiti…a sta reci o Indiji sa najvecim brojem nakvalitetnijih IT mozgova, pa gdje je indijski “windows”?

PPP
6 godine prije

Ako netko napravi OS u Europi, to će zasigurno biti Švabe. Jedino oni imaju tu čvrstoću u disciplinu.

nekoime
6 godine prije

Zar je netko mislio kako su ranjivosti operacijskih sustava slučajne?

bbbb
6 godine prije

Još ranije ste trebali prijeći na vlastite operativne sustave jer sa ovim postojećim tama zna sve o vama-nama.

Zorule
6 godine prije

Europa je imala svoj OS za mobilne uredjaje, Symbian, koji je americkom infiltracijom u Nokiju polako unisten. Mi kao korisnici izvana smo to vidjeli kao nevjerovatnu lijenost i uspavanost razvojnog tima Nokie, koja je nova rijesenja (Anna, Belle) izbacila bar nekoliko godina prekasno. Nakon toga je Microsoft usao u Nokiu i uništio je do kraja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI