Udružena borba tehnoloških giganata protiv terorizma na internetu

Drustevene mreže i blokiranje nedozvoljenog sadržaj
1 komentar

Facebook se udružio sa Twitterom, YouTubeom i Microsoftom kako bi se zajedno borili protiv širenja terorističkih sadržaja na internetu. Tehnološki giganti će napraviti zajedničku bazu za označavanje (hashtags) nasilnih terorističkih objava, video-poruka s pozivima za regrutaciju terorista i slika koje su ranije uklonjene s ovih platformi.

Zajedničke oznake će biti korištene u identifikaciji mogućih terorističkih sadržaja na ovim mrežama. Oznake će se odnositi na sadržaje koji krše propise o objavljivanju sadržaja svih navedenih kompanija.

„Svaka kompanija koja je dio ovog sporazuma ima svoje posebne defincije, prakse i procese koje vlade moraju ispoštovati kada traže određene korisničke podatke i uklanjanje sadržaja“, objašnjava predstavnica YouTubea Stephanie Shih. „Bilo koji takav zahtjev za informacijama biće preusmjeren na pojedinačne kompanije kako bi se one odnosile prema njemu shodno svojim pravilima i procedurama.“

Informacije koje bi se mogle koristiti za identifikaciju pojedinaca neće biti dijeljene. Neće biti ni automatskog skidanja sadržaja koji se povezuje s terorizmom. Svaka kompanija će se i dalje pridržavati svojih politika po pitanju pritužbi i zahtjeva za uklanjanje takvog sadržaja.

Islamska Država je, koristeći se prednostima interneta, ostvarila veliki uticaj širenjem sopstvene ideologije i regrutovanjem novih pristalica, saopšteno je prošle godine iz Anti-terorističke komisije pri UN-ovom Vijeću sigurnosti. Oni su tako privukli 30 hiljada boraca iz preko 100 zemalja svijeta.

Sve četiri kompanije koje su se udružile u ovoj inicijativi već su pokrenule odvojene napore za borbu protiv terorističkih aktivnosti na internetu.

„Naši postojeći napori u borbi protiv ekstremizma i terorističkih sadržaja će biti nastavljeni“, saopšteno je iz Facebooka. „Ovaj sporazum znači da ćemo postići viši nivo operativne efikasnosti u pokušajima da zaustavimo širenje terorističkog sadržaja između platformi.“

antiteroristička komisija unpropisi o objavljivanju sadržajaterorizam na internetu
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
subaru
7 godine prije

Oni koji stoje iza tih firmi su i kreacionisti tih protiv kojih se kao fol bore sada. To je sve usmjereno da sutra ne bude nitko smio komentirati i pljuvati vladare.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI