fbpx

Riječi su nasilje. Glasanje je terorizam. Sloboda govora je prijetnja. Tamo gdje medijski establišment ne može da pobjedi, redefinisaće sve.

Sloboda govora

Odlučan da u svim oblicima ukloni „pogrešno mišljenje“, medijski establišment objavio je sveti rat protiv slobode govora. Nekada osnova američkog društva, suočava se sa redefinicijom u nešto pogodnije – ili u zaborav.

Ako je svima dozvoljeno da slobodno govore, njihovo obrazloženje prolazi, životi ljudi će biti ugroženi. Onima čija se mišljenja razilaze sa glavnim tokom ne bi trebalo dozvoliti da iznose ta mišljenja, da njihove riječi ne bi povrijedile ljude – ne samo osjećanja ljudi. Ipak, istovremeno kada ovo samozvano Ministarstvo istine poziva da se sloboda govora pomete na smetlište istorije, insistira na tome da sloboda govora njegovih žrtava uopšte nije na udaru.

U posljednjih nekoliko nedjelja, mediji od New York Timesa preko NBC do Independenta izdali su pozive da se sama ideja „slobode govora“ preispita – ili još bolje, ukine – jer više nije u skladu sa modernim društvom. Ovo je prećutno priznanje da sopstvena mišljenja medijske ustanove ne mogu da se nadmeću na tržištu ideja i da, uprkos svim naporima, ne mogu cenzurisati svoj izlaz.

Vapaji ove ustanove za većom, boljom rupom u pamćenju ne zaustavljaju se na hvaljenju cenzure na društvenim mrežama, iako toga ima na pretek – odluka Twittera i Facebooka da suspenduju naloge američkog predsjednika Donalda Trumpa univerzalno su hvaljeni u novinama.

Amazonova odluka da izbaci cijelu aplikaciju za društvene medije Parler sa svojih servera ima sličnosti sa iskrcavanjem na plaže Normandije u borbi protiv fašizma, prema tim medijima. Otišli su dalje zahtijevajući od dobavljača kablovske televizije da konzervativne mreže poput OANN i Newsmax potisnu, a alternativne platforme poput Telegram i Minds sada su im na meti.

Ali istovremeno dok insistiraju da ovo ponašanje ne umanjuje slobodu govora desetina hiljada korisnika društvenih mreža koji su blokirani u proteklih nekoliko mjeseci, oni su pozvali na samu ideju da sloboda govora treba biti penzionisana, jer joj navodno nije mjesto u 21. vijeku.

Medijski establišment krivi “slobodu govora” za prepad na Kapitol ranije ovog mjeseca, s tim što je Hill razapeo platforme društvenih medija zbog toga što su svoju zavisnost od “klikova i ocjena” stavili iznad neke vrste viših poziva – iako je zavisnost same medijske ustanove od klikova i ocjena primorala brojne izdavače da se spoje, smanje ili čak zatvore kancelarije dok Facebook i Google gutaju sve pred sobom. Još apsurdnije, NBC je tvrdio da bi FBI upozorio na raciju, da nisu bili zabrinuti zbog Prvog amandmana – kao da FBI u nekom trenutku nije gotovo svakog Amerikanca označio kao domaću terorističku prijetnju.

Čitav argument govori o nečemu pripremljenom u posljednjem trenutku da bi se opravdao dugo željeni kraj, i sigurno je da su mediji već dugo frustrirani gledajući sajtove alt-media i youtubere u njihovim spavaćim sobama koji proizvode kvalitetan sadržaj koji takođe – u nekim slučajevima, barem – ima dodatnu vrijednost da pomalo liči na svijet u kojem živi njihova publika. Pokušaj da se deplatformiraju najpopularniji kreatori sadržaja, dok se pretvaraju da podržavaju Fourth Estate (snaga novinarstva i izvještavanja), nikada nije bio lagan balans, i mnogim osobama iz establišmenta mora biti olakšanje da se konačno odreknu pretvaranja da prihvataju slobodu govora.

Iako se svi u medijskom establišmentu ne uklapaju u ovaj novi pravac, mnogi od onih koji se protive previše se plaše da se izjasne, da ne bi izgubili posao ili da ih kolege izbjegavaju. Ali ova vrsta kukavičkog ponašanja je ono što je establišment pretvorilo u takvo čudovište. Za manje od jedne decenije, američki liberalizam okupiran je od strane malog dijela vrištećih nezadovoljnika koji su izbezumljeno insistirali da su „riječi nasilje“ i snažna mišljenja s kojima se nisu slagali doslovni ekvivalent potlačenih manjina koje gaze.

Jer, „tiha većina“ (koja, suprotno onome što je postalo preovladavajuća doktrina, nisu svi bili bijeli muškarci), nije bila voljna da krene u rat sa neskrivenim varvarima koji su se pojavili pred njihovim vratima, „riječi kojima ne vjerujem i ne volim su nasilje “postala je zvanična doktrina akademije. Većina onih kojima se to nije svidjelo, samo su stisnuli zube, držali jezik za zubima i nasamo se raspravljali o ekscesima svojih kultnih kolega, dok su te kolege indoktrinirale klasu za klasom impresivnih mladih ljudi. Njihova dogma sada dominira medijskim establišmentom do te mjere da se novinarske nagrade ne dodjeljuju za revolucionarno izvještavanje, već za demonstracije ideološke vjernosti – i zaista, istina samo stoji na putu. Nije ni čudo što je velik dio njihove publike pobjegao na YouTube i Twitter zbog vijesti.

Koliko god njihov rad bio nesklon stvarnosti, ovi ziloti su itekako svjesni da njihova zatvorena publika prezire laganje, demonizaciju i govore da najnormalnija ponašanja – od proučavanja klasika preko glasanja do okupljanja sa voljenima u njihovim domovima – predstavljaju rasizam, nacizam i pokušaj genocida. Ne postoji način da se spakuju tako nečuvene klevete koje će ubijediti tako ponižene da ih progutaju.

Dakle, jedina opcija je zabraniti argumente sa „druge strane“.

Više nije pitanje „ako ne možete da ih pobjedite, pridružite im se“ – establišment je izdao presudu, a oni čija mišljenja ne spadaju u sve uže granice glavne struje proglašeni su anatemom. Jedini problem sa kojim se narativni menadžeri sada suočavaju je ubjeđivanje svojih ciljeva da nemaju prednost većine. Stoga, ako ne možete da ih pobijedite, zabranite ih. Kakva je poenta da u suprotnom imamo apsolutnu vlast nad medijima?

Neuspjeh da trijumfuje na tržištu ideja – po vrtoglavoj logici Riječi su nasilje – samo znači da su tržištu potrebne strože regulative. Ako dva plus dva nije moguće napraviti da je jednako pet, to je samo zato što je matematika rasistička.

Određujući slobodu govora – nekada temelj američkog društva – kao prijetnju demokratiji, misaona policija koja vodi medijski establišment u suštini je završila posao uništavanja svega što je nekad zemlju činilo uspješnom. Preostaje samo pitanje da li će Amerikanci na ovakav način vrijeđanja pristati.

Izvor: RT

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
50 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Realno
Gost
Realno
3 mjeseci prije

Trla baba lan da joj prođe dan, a gojimi kmeče. Njih 1%, a nas 99…gdje je nestao čovjek…gdje se skrivao.

Noman
Gost
Noman
3 mjeseci prije
Reply to  Realno

Orwell, jučer, danas i sutra.

jablan u žitu
Gost
jablan u žitu
3 mjeseci prije
Reply to  Noman

A prekosutra je narodu dop… i završili su sa Orwelom.

Realno
Gost
Realno
3 mjeseci prije
Reply to  jablan u žitu

Napravit ce oni novi hollywoodski film o tome. Na kraju filma ce svi biti sretni i zlo pobjedjeno. Ups…vec su ga napravili, 100njak takvih, al gojimima nista i dalje nije jasno. Najdrazi im je matrix.

jablan u žitu
Gost
jablan u žitu
3 mjeseci prije
Reply to  Realno

Argumenti?

Jole
Gost
Jole
3 mjeseci prije
Reply to  jablan u žitu

To ni ja ne razumijem. To licemjerje. Kritizirati druge za nešto, a sam činiti to isto, još i gore !? Gore od toga je jedino licemjerje ostalih komentatora koji takvu praksu podržavaju jer im ide u prilog. I onda još misle da su na strani dobra, a opravdavaju i podržavaju… Pročitaj više »

rimtu
Gost
rimtu
3 mjeseci prije
Reply to  Jole

A što to tebi toliko brišu?

Jole
Gost
Jole
3 mjeseci prije
Reply to  rimtu

Komentare

rimtu
Gost
rimtu
3 mjeseci prije
Reply to  Jole

Pa nije teško pretpostavit da se radi o komentarima.
Ajd budi malo precizniji, da bi te se moglo shvatit ozbiljno.

Slonica
Gost
Slonica
3 mjeseci prije
Reply to  Jole

Mnogi su se vodili tom tezom, malo ih je uspjelo.
Nije to baš lako za razumijeti.

KISIK
Gost
KISIK
3 mjeseci prije
Reply to  jablan u žitu

Uranio !
Odgovor glamočaka na pitanje o povećanoj koncentraciji…ne misli,radijacije u regionu.

Isprtraknaživanje
Gost
Isprtraknaživanje
3 mjeseci prije
Reply to  Realno

Pozzor.Upravoo ti jkuma čimpr.Dobra je. Prudruzi se u novoj normali smo

Praetorian
Gost
Praetorian
3 mjeseci prije
Reply to  Realno

Na kraju se sve svodi na to da se mirnim putem nista nece rijesiti. Kao uvijek dosada u ljudskoj povijesti9

Martin M
Gost
Martin M
3 mjeseci prije

malo vis’e. bibliotecapleyades.net weekly news

nekoime
Gost
nekoime
3 mjeseci prije

Jedini je problem masovnih medija što žive od MASE, odnosno većine, koja se s gađenjem odmiče od njih. Završiće sa članstvom sastavljenim od zadrtih marksista i njima sličnih niškorisnih.

Arkaj
Gost
Arkaj
3 mjeseci prije
Reply to  nekoime

Nekoime, ti si živi dokaz kako masovni mediji ispiru mozak i ljude od mislećih bića pretvaraju u obične papige. Povezivati američke masovne medije ili teknološke kompanije iz internetske industrije s marksizmom je apsolutno nemoguće. To su posve suprotstavljene stvari, nešto kao vatra i voda. Pokušaj se informirati o pojmovima koje… Pročitaj više »

nekoime
Gost
nekoime
3 mjeseci prije
Reply to  Arkaj

Pokušaj se informirati o pojmovima kao što su Frankfurtska škola, marš kroz institucije, stvaranje novog čovjeka, pa mi javi rezultat. Ako ne znaš čitati, sigurno postoji neko video o tome.

Korso
Gost
Korso
3 mjeseci prije
Reply to  nekoime

Pojednostavljeno da pitam, ti si kroz Marksove radove zaključio da mu je cilj porobljavanje čovjeka?

Isprtraknaživanje
Gost
Isprtraknaživanje
3 mjeseci prije
Reply to  Arkaj

Ti si glup i to ne dokazuje nista osim da si glup.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 mjeseci prije
Reply to  Arkaj

E moj Arkaj – vidiš li kojom brzinom tonemo?
Možeš li da zamisliš kako će biti kad novija generacija zameni ovu?

Ico
Gost
Ico
3 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Novim generacijama će ugraditi softver koji će im pokretati mozak po principu pužnog vijka

jablan u žitu
Gost
jablan u žitu
3 mjeseci prije
Reply to  nekoime

Nije bitno gde će završiti već kako. Doći će dan kad će ljudi početi masovno da brišu svoje “Facebook” profile, za početak, više ne veruju u masovne medije, ne čitaju novine i to vlastodršcima ni najmanje ne odgovara, njihova više nije zadnja, ovo je početak njihovog kraja. Baš me interesuje… Pročitaj više »

Lui
Gost
Lui
3 mjeseci prije
Reply to  jablan u žitu

Vjerojatno na smetlištu povijesti ili na sudu što vi bila bolja varijanta

Stara kuka
Gost
Stara kuka
3 mjeseci prije
Reply to  nekoime

Odjebi

shumadinac
Gost
shumadinac
3 mjeseci prije

“U posljednjih nekoliko nedjelja, mediji od New York Timesa preko NBC do Independenta izdali su pozive da se sama ideja „slobode govora“ preispita – ili još bolje, ukine” Mogu da nas vuku za nos samo zato što ne tražimo suštinu već se zadovoljavamo ponuđenim odgovorom. Ono što sada gledamo je… Pročitaj više »

jablan u žitu
Gost
jablan u žitu
3 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Heil Plenki, vivat Vučić?

shumadinac
Gost
shumadinac
3 mjeseci prije
Reply to  jablan u žitu

Ma to su sve ovce, doći će pravi vukovi – na radost nas ovaca.

Stara kuka
Gost
Stara kuka
3 mjeseci prije
Reply to  jablan u žitu

Odjebi.

Ico
Gost
Ico
3 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Za stoku sitnog zuba su religije zlo.
Bartolomejska noć
Na dan tzv sv Bartolomeja, točnije u noći, su svojedobno u Francuskoj ( krvožedni ) katolici pobili 70 hiljada protestanata. Iz kojeg razloga su ih pobili? Kasica-prasica, kasica-prasica

Ici
Gost
Ici
3 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Ukidanje ( mada mi je teško u to ukidanje povjerovati ) religije bi bio najveći pozitivni događaj od kada postoji čovječanstvo! Čovječanstvo bi oslobodili teškog okova laži

Starina
Gost
Starina
3 mjeseci prije

Maske su nasilje!
Cjepivo je nasilje!
Zaključavanja starih je nasilje!
Protokoli koji ubijaju pacijente su genocid!
Čipiranje je nasilje!
Laž je nasilje!
Laž ubija!
Istina oslobađa!

jablan u žitu
Gost
jablan u žitu
3 mjeseci prije
Reply to  Starina

Istina oslobađa dok je laž ne strpa u zatvor.

KISIK
Gost
KISIK
3 mjeseci prije
Reply to  Starina

Stari moj,to ti je skoro novogovorni oblik mržnje?! 🙃

Starina
Gost
Starina
3 mjeseci prije
Reply to  KISIK

Imam pravo mrziti!
To je čak neophodno i potrebno ako želimo činiti dobro.
” Mrzite zlo, a ljubite dobro” (Amos 5:15).
Ako mrzimo zlo, nećemo činiti ono što nije Bogu po volji.
Kad mrziš laž znači da nećeš lagati niti ćeš podržavati lažove, i borit ćeš se istinom protiv njih.

Korso
Gost
Korso
3 mjeseci prije
Reply to  Starina

Prve tri stavke i nebi bile nasilje ako imaju pravi povod , međutim ovdje i sada taj povod je debelo problematičan i stvara nasilje!

pirat sa kariba
Gost
pirat sa kariba
3 mjeseci prije

pa sto ocekujete ? naprije su vas zatvorili u kuce da nemate kontakt sa drugim ljudima ,odnosno ,,ograniceni kontakt ,znaci nije neka prijetnja ako ste i protiv mjera.Medutim ako imate kontakt sa mnostvom ljudi preko interneta i razmjenjujete informacije ,koje su suprotne od njihovih ,organizirate se i suprotstavljate se ,e… Pročitaj više »

KISIK
Gost
KISIK
3 mjeseci prije

No way out?!
No way Jose!

Max
Member
Famed Member
Max
3 mjeseci prije

Diktatura dolazi.

Blaza
Gost
Blaza
3 mjeseci prije

Vjerujem da je sloboda govora sada jednaka kao i prije 10-20 godina. Razlika je što su se kritike prije 2020. god. upucivale susjedima, preko bare, u stvari cijelom svijetu a sada su usmjerene prema samima sebi. Car je gol, i to je teško pribaviti.

Blaza
Gost
Blaza
3 mjeseci prije
Reply to  Blaza

Ispravak: to je teško probaviti. Za vrijeme hladnog rata sve neistomišljenike su proglašavali komunistima.
Demokracija, sloboda govora, sloboda kretanja nikada nigdje na Zemlji nisu postojali. Svi izbori u cijelom svijetu su lazirani. Sve je LAZ.

Drago
Gost
Drago
3 mjeseci prije

Kad kabalisti za koju godinu zavedu i teror i ucjenu glađu, kad izlude narod da im postane svejedno kao Rumunjima 1989, biće kabali krnja bez maškara.

Ljubazni
Gost
Ljubazni
3 mjeseci prije

Svako ko provodi cenzuru neka mi se napuši qrca.

Tarvolok
Gost
Tarvolok
3 mjeseci prije

Prevađanje tekstova sa RTa ne zahtjeva puno truda.

čudila se aman ja
Gost
čudila se aman ja
3 mjeseci prije

zato ja imam svoje “protestne” majice s porukama,ali,šteta, nemam modnih pratitelja, a gledam nešto zidove po gradu, išarane sa totalno besmislenim črčkarijama…niko da napiše dobar grafit….kao da nema razloga…pa dobro,imam nešto krede , moraću…sramota praznih zidova i onih obesmišljenih!

Ico
Gost
Ico
3 mjeseci prije

Grafit: Dolje pobačaj!
Grafit ispod: Gore nabačaj!

norman
Gost
norman
3 mjeseci prije

Odvojite pola sata svog vremena 😉
https://www.youtube.com/watch?v=zy6mVAb-UjU

Istražuj
Member
Famed Member
Istražuj
3 mjeseci prije
Reply to  norman

zanimljiv klip.
hvala

4e 65 6b 64 6f 2e
Gost
4e 65 6b 64 6f 2e
3 mjeseci prije
Reply to  norman

Pjotr Petrović Garjajev, koji je radio ta istraživanja, u emisiji Na rubu znanosti govorio je o njima. Imao je predavanja u Sloveniji, Srbiji…

Korso
Gost
Korso
3 mjeseci prije

Dotičnog sam u par navrata slušao , a i čitao o tom experimentu u knjizi “Nulto polje” , ali moram priznati da je prilično nejasno prikazano

rimtu
Gost
rimtu
3 mjeseci prije
Reply to  norman

Super je, potvrdio mi je neke stvari.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik