Uskoro ćemo svi moći praviti jeftine baterije od onoga što nađemo u svome domu

Novi izvor energije
0
0

Prikupite nešto metalnih otpadaka sa smetlišta, ubacite ih u staklenu teglu sa uobičajenim kućnim hemikalijama i imaćete vrlo efikasnu bateriju.

“Zamislite kada bi tone metalnog otpada bile korištene za proizvodnju obnovljive energije, umjesto što postaju problem za procesiranje otpada i okolinu”, kazao je Cary Pint, docent na fakultetu za mehanički inženjering na Vanderbilt univerzitetu.

On je sa grupom saradnika napravio prvu čelično-mesinganu bateriju koja može skladištiti veliku količinu energije. Oni su izvršili anodizaciju, uobičajen hemijski tretman koji aluminijumu daje poliran izgled i izdržljivost, nad čelikom i mesingom i to običnim kućnim sredstvima i ustanovili da se tako površina ovih metala restrukturira u mrežu metalnog oksida debljine jednog nanometra. Ta mreža ima mogućnost neobično brzog i efikasnog skladištenja i emitovanja energije kada reaguje sa tečnim elektrolitima na vodenoj bazi.

Naučnici su ustanovili da ta mreža objašnjava brzo punjenje, ali i izuzetnu stabilnost baterije. Oni su testirali bateriju na 5000 uzastopnih ciklusa punjenja i pražnjenja, što je ekvivalent trinaestogodišnjem svakodnevnom punjenju i pražnjenju. Potom su izračunali da je baterija zadržala preko 90 % svog početnog kapaciteta.

Za razliku od eksplozivnih litijum-jonskih baterija za mobilne telefone, čelično-mesingane koriste nezapaljive vodene elektrolite koji sadrže kalijum hidroksid, jeftinu so koja se koristi u proizvodnji deterdženata.

Istraživački tim je posebno uzbuđen zbog toga što bi ovo otkriće moglo da promijeni proces proizvodnje baterija u budućnosti. Doći će, kako smatraju, do decentralizacije proizvodnje. Svako će moći praviti baterije za sebe i to po vrlo jeftinoj cijeni i to bukvalno od onoga što nađe u svome domu.

Istraživači su inspiraciju za projekat našli u “bagdadskoj bateriji“, jednostavnoj napravi iz 1. vijeka prije nove ere, za koju neki vjeruju da je najstarija baterija na svijetu. Bila je napravljena od keramičkog lonca, bakarnog lima i željezne šipke na kojoj su pronađeni tragovi elektrolita.

Sljedeći korak za ovaj tim istraživača biće pravljenje prototipa baterije koja će moći biti korištena u energetski efikasnim domaćinstvima.

baterijaEnergijanovi izvor energije
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI