fbpx

Velika Britanija zabranjuje korištenje kreditnih kartica za kockanje

kladenje - kreditne kartice

Zbog pokušaja suzbijanja problema s kockanjem, Komisija za kockanje Velike Biranije je priopćila da će ljudima će biti zabranjena upotreba kreditnih kartica za klađenje.

Zabrana koja na snagu stupa 14. travnja dolazi nakon revizije vladine komisije i ovog sektora, kojeg zovu „industrija klađenja“.

Objavljeno je da se ukupno u Velikoj Britaniji ukupno kocka 24 milijuna odraslih, od kojih 10,5 milijuna to radi preko interneta.

Zasebno istraživanje vladine komisije pokazuje da je 22% kockara koji na internetu koriste kreditne kartice spada u kategoriju „problematičnih kockara“.

Neil McArthur, izvršni direktor Komisije za kockanje, rekao je: “Kockanje putem kreditnih kartica može dovesti do značajne financijske štete. Zabrana koju smo danas najavili trebala bi umanjiti rizik od štete za potrošače koji se  kockaju novcem kojeg nemaju.“

“Znamo i da postoje primjeri potrošača koji su kockanjem nakupili na desetke tisuća funti duga, samo zbog dostupnosti kreditnih kartica. Postoje i dokazi da naknade koje naplaćuju kreditne kartice mogu pogoršati situaciju, jer potrošač može pokušati nadomjestiti i veće gubitke”, rekao je Neil McArthur.

Britanska ministrica kulture Helen Whately je rekla: “Iako se milijuni kockaju odgovorno, upoznala sam i ljude čiji su životi zbog ovisnosti o kockanju okrenuti naglavce.“

“Postoje jasni dokazi o šteti kod potrošača koji se klade novcem kojeg nemaju, tako da je apsolutno u redu da postupamo ovako odlučno kako bi ih zaštitili“, dodala je ministrica Helen Whately.

Zabrana će se primjenjivati na sve internetske i izvanmrežne proizvode za kockanje, osim lutrija koje se pokreću iz humanitarnih razloga. Te će lutrije morati pružiti značajnu razinu dodatne zaštite ugroženim ljudima.

Komisija je rekla da će se tiketi za te lutrije, kao i za Nacionalnu lutriju, moći kupiti kreditnim karticama u supermarketima i kioscima, ali samo ako se kupuju s drugim proizvodima.

Rekli su da bi bilo “nerazmjerno opterećenje trgovaca” zaustaviti plaćanje kreditnim karticama ako bi tiketi bili dio veće kupnje, te dodali da su lutrije, što se tiče ovisnosti, najmanje problematičan sektor kocke.

Zbog ove odluke su cijene dionica kladionica u utorak u početku pale, ali su se potom brzo oporavile.

Prema novim propisima, svi internetski operateri za kockanje morat će sudjelovati u „GamStop“ shemi samoisključenja i ponuditi je svim kupcima od 31. ožujka.

Ljudima koji se prijave na „GamStop“ će biti onemogućeno korištenje britanskih internetskih lokacija i aplikacija za kockanje za određeno razdoblje.

Brigid Simmonds, predsjednica Vijeća za klađenje i igre (BGC), rekla je „kako je to industrijsko tijelo snažno pozdravilo zahtjev da se sve kompanije pridruže GamStopu“.

“Provest ćemo zabranu plaćanja kreditnim karticama, koja se dodaje mjerama poput provjere starosti, markera provjera štete i pristupačnosti, dodatnog financiranja istraživanja, obrazovanja i liječenja, te novih kodeksa ponašanja za zaštitu potrošača”, rekla je Brigid Simmonds.

Adam Bradford, suosnivač grupe za sigurnije internetsko kockanje, rekao je da, „iako je zabrana kreditnih kartica u kocki dobrodošla, to nije čarobni štapić za rješavanje problema, jer se industrija kockanja i dalje treba poboljšati u mnogim područjima, na primjer , provodeći bolje provjere pristupačnosti igrača i biti pažljivija u oglašavanju”.

FOTO: Kako se Britanci kockaju, od internetskog klađenja do lota, casina  i drugih vrsta kockanja

BBC

 

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
8 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Velika Britanija/Džonson je Škotima, zabranila novi referendum o položaju u GBR.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
8 mjeseci prije

Čuj “industrija kocke”, kakva je to industrija. Što proizvodi? Tercijarni sektor u ekonomiji su usluge, ali jedno je usluga doktora kojeg plaćamo krooz doprinose, a drugo je usluga “male u kladionici”. “Industrija”, koji je korijen riječi, samo malo…..

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
8 mjeseci prije

Dakle, po Kljajiću: Ukupnost mehaniziranog i automatiziranog radnog procesa kojem je cilj prerađivanje sirovina u poluproizvode ili gotove proizvode. / Dakle, imamo i neoliberalni novogovor, gdje je kocka “industrija”.

Lucija
Gost
Lucija
8 mjeseci prije

Laki
😊 Hm…možda u engleskom rječniku pogledati “industry”; i u rječniku sinonima…?

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

Laki
Nije greska, sve stoji, to jeste industrija. Proces je automatiziran, bez sumnje, sirovina su ljudi koji su upali u ovu vrstu ovisnosti (nista slabija ovisnost, nego ona o teskim opijatima, po posljedicama za ovisnika i njegovu obitelj), a finalni proizvod je novi bogatas, kod kojega se preselio novac, ovih, prije navedenih. Nedavno citam, nasljednica, a sada vlasnica internacionalne kladionice Bet 365, ima dobit (ne promet), od simbolicnih 365 milona eura godisnje. Pa, reci druze, je li industrija. Sa jedne strane unisteni zivoti i obitelji, a na kraju proizvodne linije, novopeceni bogatasi, koji ne znaju sto sa novcima.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
8 mjeseci prije

banke nazivaju svoj kredit “proizvod”. valjda se zele predstaviti kao korisne, vrijedne ili jestive.

Amistad
Gost
Amistad
8 mjeseci prije

Kopiram prvi deo:
Zbog pokušaja suzbijanja problema s kockanjem, Komisija za kockanje Velike Biranije je priopćila da će ljudima će biti zabranjena upotreba kreditnih kartica za klađenje.

Pa sunce žarko, hajde barem jednom pročitajte šta ukucate.

SRT
Gost
SRT
8 mjeseci prije

Klađenje nije isto što i kockanje. Može biti, ali i ne mora.
Podržavam zabranu jer oni koji koriste kreditne kartice za kladionicu su kockari. Nadaju se da će od 100 napraviti 5000 u kratkom roku.
Oni koji su profitabilni na kladari imaju “banku” i s njom igraju.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
8
0
()
x