fbpx

Veštačka inteligencija puca Schrodingerovu jednačinu

Veštačka inteligencija

Cilj kvantne hemije je da predvidi hemijske i fizičke molekularne osobine na osnovu položaja njihovih atoma u svemiru i izbegavanje laboratorijskih eksperimenata koji zahtevaju značajne resurse i vreme. Generalno se to može postići rešavanjem Schrodingerove jednačine, ali u praksi je to teško postići.

Nedavno se veštačka inteligencija (AI) koristi za rešavanje Schrodingerove jednačine u kvantnoj hemiji. Tim naučnika sa Freie Universität Berlin razvio je sredstvo za izračunavanje osnovnog stanja jednačine sa veštačkom inteligencijom (AI), prema nedavnim rezultatima studije objavljenim u časopisu Nature Chemistry. Metoda dubokog učenja koju su razvili nemački istraživači sposobna je da postigne kombinaciju računarske efikasnosti i tačnosti bez presedana, navodi se u izveštaju.

AI je transformisao mnoga tehnološka i naučna područja, od računarske grafike do nauke o materijalima. „Verujemo da naš pristup može značajno uticati na budućnost kvantne hemije“, kaže profesor Frank Noe, koji je vodio timski rad. Ovu duboku neuronsku mrežu tim je dizajnirao kao novi način predstavljanja talasnih funkcija elektrona.

„Umesto standardnog pristupa komponovanju talasne funkcije iz relativno jednostavnih matematičkih komponenti, dizajnirali smo veštačku neuronsku mrežu sposobnu da nauči složene obrasce kako se elektroni nalaze oko jezgara“, objašnjava profesor.

Dr Jan Hermann sa Freie Universität Berlin, koji je dizajnirao ključne karakteristike metode korišćene u studiji, dodao je da je posebna karakteristika elektronskih talasnih funkcija njihova antisimetrija, što znači da su ovo svojstvo morali da ugrade u neuronsku mrežu za pristup na posao.

Ova karakteristika, poznata kao „Paulijev princip isključenja“, rezultirala je time da su autori svoju metodu nazvali „PauliNet“. Pored Paulijevog principa isključenja, funkcije elektronskih talasa imaju i druga osnovna fizička svojstva, a veći deo inovativnog uspeha PauliNeta je taj što integriše ta svojstva u duboku neuronsku mrežu, umesto da omogućava dubokom učenju da ih shvati jednostavnim posmatranjem podataka.

„Ugrađivanje osnovne fizike u AI neophodno je za njenu sposobnost da smisleno predviđa na terenu“, kaže Noe. „Ovo je mesto gde naučnici mogu značajno da doprinesu umetnoj inteligenciji i upravo na šta je fokusirana moja grupa.“

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
17 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Amazon
Gost
Amazon
3 mjeseci prije

Prava je poslastica čitati nešto malo van geopolitike i rara. Ovo će malo tko mrazumijeti. Kvantna kemija je razvaljena putem D L-a ovo je za IT granu štivo.

gost1983
Gost
gost1983
3 mjeseci prije
Reply to  Amazon

Slažem se. Odličan članak.

Nomen
Gost
Nomen
3 mjeseci prije
Reply to  Amazon

Kvantna mehanika pri opisu samo jedne čestice daje samo statističko ponašanje čstice, to je zbog Heisenbergovog načela neodređenosti, prema tome oni se samo mogu donekle približiti opisu stvarnog stanja ali ga nikad ne mogu do kraja defiinirat.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
3 mjeseci prije

Kakva korist od svega?
Da sutra izmislim stroj u koji ubacim pola cigle a on time snadbjeva NY godinu dana strujom, ubili bi me ko zeca a nacrte spalili i rasuli po oceanu pepel..

otpisani
Famed Member
otpisani
3 mjeseci prije

To ti je pitanje svih pitanja koje bi svaki normalan rob trebao sebi postaviti !

Od svega toga imamo samo štetu a korist imaju samo vlasnici planeta kojima smo mi sami našim robovanjem omogućili da do toga dođu ovdje na Zemlji.
Sva ova “znanstvena” dostignuća su i dovela do toga da smo postali višak i nepotrebne štetočinje koje sada treba potamaniti kao žohare…

efviefwvnwefvnwefvuw
Gost
efviefwvnwefvnwefvuw
3 mjeseci prije
Reply to  otpisani

Ovdje bi se složio sa tobom, pogotovo ovo zadnje što i ja tvrdim godinama, samo oni su nas namnožili u ovom broju, namjerno, da uništimo planet i da nas sad “spašavaju”. Ko što su 91-e posijali rat ovdje pa nas onda “spašavali”, ili ko što su “spašavali” planet u “voronteror”

shumadinac
Gost
shumadinac
3 mjeseci prije
Reply to  otpisani

Recimo glupo staklo na prozoru koje sprečava ulazak svežeg vazduha…

Venator
Gost
Venator
3 mjeseci prije

A da smisliš stroj koji će smisliti kako da izbjegne tvoje ubojstvo i unaprijediš svijet?

Moz da moz ne
Gost
Moz da moz ne
3 mjeseci prije

predvidi hemijske i fizičke molekularne osobine na osnovu položaja njihovih atoma u svemiru
Moze bit, al o cemu ide rec, verovatno predvida hemijske i fizicke osobine na osnovu polozaja njihovih atoma u molekuli

shumadinac
Gost
shumadinac
3 mjeseci prije
Reply to  Moz da moz ne

Originalan tekst garantovano kaže “in space” čime se htelo reći u prostoru a ne u svemiru.

gost1983
Gost
gost1983
3 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Da. Space znači prostor, a universe znači svemir (ako se radi o znanstvenom radu, ne kolokvijalnom govoru).

Tbilisi
Gost
Tbilisi
3 mjeseci prije

Ako ne znaš objasniti pojam sažeto i jednostavno, ne razumiješ ga.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 mjeseci prije

To je i dalje mnogo daleko od suštinske veštačke inteligencije, ona je u stanju da donosi zaključke na osnovu unetih informacija.

Suštinska inteligencija će biti onda kada bude imala bazu (korisnih, proverenih) podataka bar koliko ljudsku i kad bude u stanju da te informacije primenjuje interdisciplionalno – zakone iz prirodnih nauka ne samo da kombinije unutar različitih prirodnih nauka već da ih primenjuje i na društvenim i obrnuto bez ikakvih ograničenja.

efviefwvnwefvnwefvuw
Gost
efviefwvnwefvnwefvuw
3 mjeseci prije

Umjetna već vlada za onoga koji nam implementira binarni kod ko novog boga, ona nema granica, ko i svemir, ako i on nije laž. Stariji se sjećaju digitrona i kvarcnih satova, kako su nam uvalili novog gospodara koji je rođen tada, ima pola stoljeća.

Zigi
Gost
Zigi
3 mjeseci prije

Šteta., meni je ovo potpuno ne razumljivo od naslova do kraja! AI puca Shrodingerovu jednadžbu ????

otpisani
Famed Member
otpisani
3 mjeseci prije
Reply to  Zigi

Pitaj shumadinca, on će ti sve razjasniti! 😉

Ronin
Gost
Ronin
3 mjeseci prije

Da razjasnimo, Schrodingerova jednačina govori o statističkoj vjerovatnoći položaja elektrona u prostoru oko atomske jezgre (tu jednačinu sam izvodio na polaganju predmeta Fizikalna kemija 1). Jedini način da se riješi ova funkcija jeste eksperimentalno testiranje kroz puštanje kontrolisane valne energije ( mlaza fotona) i na taj način pokušati direktno pobuditi elektron u sferi oko atomskig jezgra pod kontolom vještačke inteligecije.Za kontrolisanu kemijsku reakiju neohodno je da se elektronu da tačno dozirana energija sa kojom bi on stupio u predviđenu interakciju sa drugim atomom (posebno značajno kod kovalentnih veza u organskim jedinjenjma).Izgleda nevjerovatno, ali je moguće…..

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik