fbpx

Zviždač govori kako je Appleova Siri prekršila prava privatnosti milijuna korisnika

Siri

2019. godine su se pojavile vijesti o tome da su Appleovi suradnici slušali snimke korisnika usluge Siri bez njihovog znanja ili pristanka, ali tvrtka “nije bila podvrgnuta nikakvoj istrazi”.

Zviždači, koji su 2019. izložili da su Appleovi suradnici slušali snimke korisnika bez njihovog znanja ili pristanka koji su izašli u javnost.

U pismu upućenom svim europskim regulatorima zaštite podataka, Thomas le Bonniec rekao je da je Apple počinio “ogromno kršenje privatnosti milijuna građana”.

Napisao je da, iako su vijesti o slučaju već procurile u javnost, tehnološki gigant „prema mojim saznanjima nije bio podvrgnut nikakvoj vrsti istrage“.

Gospodin Le Bonniec, kojeg je angažirao jedan od Appleovih podizvođača u Irskoj, Globe Technical Services, morao je slušati snimke korisnika i ispravljati pogreške u prepisivanju. Slušajući stotine snimaka Appleovih iPhona, iPada i Apple satova, mnogi od njih snimljeni su “izvan bilo kakvog aktiviranja Siri usluge”, što znači da korisnici nisu bili svjesni te akcije.

Appleovi uređaji su, osim što snimaju svoje vlasnike, također snimili govor roditelja ili djece vlasnika u kojima su bila otkrivana imena, adrese, poruke, pretraživanja i sve vrste razgovora, bez znanja korisnika da se to snima.

Takva snimanja obuhvaćala su snimanja osobnih podataka, uključujući razgovore o „raku, razgovore koji su se odnosili na mrtve rođake, religiju, seksualnost, pornografiju, politiku, školu, odnose ili drogu“, rekao je g. Le Bonniec.

U pismu je također navedeno da su radnici na drugom projektu pod nazivom, “Razvoj podataka”, također imali pristup tim snimkama. Ovaj projekt podrazumijevao je označavanje riječi u snimcima, koje treba povezati s korisničkim podacima. To uključuje telefonske kontakte, lokacije ili glazbu.

„Drugim riječima, osoblje dodijeljeno projektu imalo je pristup osobnim podacima korisnika i koristilo ih je kako bi te podatke mogli povezati sa Siri naredbama. To znači da su popisi za reprodukciju korisnika, podaci za kontakt, bilješke, kalendari, fotografije, karte itd. bili sakupljeni u ogromne skupove podataka, koje je Apple trebao iskoristiti za druge projekte “, navedeno je u pismu.

U kolovozu 2019., kao odgovor na ovu vijest, tvrtka Cupertino otpustila je 300 radnika s obavijestima unutar jednog tjedna, pod obrazloženjem kako firma kontrolira svoj audio program. Gospodin LeBonniec rekao je da “ništa nije učinjeno kako bi se provjerilo je li Apple zapravo zaustavio program”, dok su izvori rekli kako Apple nije ništa poduzeo.

Apple se reklamira svoje prakse zaštite privatnosti s konkurentima, kao što je Google, no Apple je vrlo često kritiziran zbog korištenja svojih načela kao alat marketinga, pogotovo u političkim svrhama.

„Vjerujem da Appleove izjave samo imaju za cilj samo uvjeravanje korisnika i tijela javne vlasti o tome da oni nešto rade, dok ih zapravo nije briga za pristanak korisnika, sve dok ih na to ne prisili zakon“, napisao je g. Le Bonniec. Na upit o komentaru, Apple nas je usmjerio na svoju objavu iz kolovoza 2019. i na stranicu za podršku pod nazivom ”Pitaj Siri & Privatnost”. Zanima nas službena izjava koju nismo još dobili.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
6 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
3 mjeseci prije

sad ce zvizdac za primjer ostalima gadno nastradat

Armagedon
Gost
Armagedon
3 mjeseci prije

I Siri i Alexa su prekrsili prava korisnika i krse i krsice . ali svi ko ih koristi su potpisali da to mogu naprviti.

Postovano Urednistvo Logicnog
Ako bi napisali neku temu o Razlikma Linux-a i Apple i Wndows-a na temu Sigurnosti .
Osobno mislim da je Windovs 10 radi poput virusa na stetu korisnika , skupjajuci i savajuci informacije o korisniku u bazu, zato su i ukinuli support windows 7. posto je on u tome bio ogranicenih mogucnosti,
Mislim da je Linux mnogo sigurniji od ova druga dva . Ali ipak bi trebalo malo vise strucnog obijasnjenja.
To jest dali je Linux siguran i koliko za samog korisnika .

L.R. Ucer sam citra da je neka zbrka Putina i Asada , Dali mozete doznati vise info. Nekakav sukob koji je tinjao a sada je isplivao vani
Putin otvoreno kritizirao Asada . Pitanje je kakvu Iran i Turska ima ulogu u svemu i dali je doslo do zasicenja . Ne izgleda dobro.

sobravia
Gost
sobravia
3 mjeseci prije

Armagedon zaboravljaš da danas za generaciju rođenu poslije 2000 godine, korištenje androida je vrhunac razumijevanja i inteligentnog napora.. Možda oko 30% populacine danas zna koristiti smrdljive Windowse. O odličnome Linuksu da i ne pričamo. Jednostavno, sve iznad jednog klika je previše za narod.

Max
Member
Max
3 mjeseci prije

Ništa novo ni čudno.

Bosanac
Gost
Bosanac
3 mjeseci prije

‘Svakoga dana u svakom pogledu sve vise napredujemo ….. sa spijuniranjem nasih klijenata’ 🙂

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
6
0
()
x