Znanstvenici stvaraju prve “žive” robote od 100 posto žabljeg DNK

zivi robot
15 komentara

Neki su znanstvenici već postavili pitanje mogu li se ovi organski roboti nazvati „živima“, s obzirom na to da nemaju reproduktivne organe i ne mogu se množiti.

Skupina američkih istraživača stvorila je, kako kažu, prve žive robote, koji su izrađeni od ćelija embrija žabe i koji se mogu programirati za određeni posao, pokazalo je njihovo istraživanje objavljeno u američkom časopisu Proceedings of the National Academy of Sceineces.

Joshua Bongard, stručnjak sa Sveučilišta u Vermontu koji je vodio novo istraživanje, opisao je robote kao “nove žive strojeve”, poznate i kao “ksenoboti”.

“Nisu niti tradicionalni robot niti poznata vrsta životinja. To je nova klasa artefakata: živi, programirani organizam“, istaknuo je Bongard.

“Ksenoboti” koje su stvorili istraživači su pod-milimetarske mrlje koje sadrže između 500 i 1.000 ćelija koje su u stanju preskakati Petrijevu posudu, samoorganizirati se, pa čak i prevoziti minimalan teret.

Sve je to osmišljeno uz pomoć superračunala koji je zapravo okupio stotine živih stanica u različitim konfiguracijama. Nakon što su znanstvenici postavili željeni način rada, algoritam je stvorio “projekte” stvorenja koja bi se najbolje mogla nositi sa zadatkom.

“Gledate stanice s kojima gradimo naše ksenobate i, genomski, to su žabe. To je 100-postotna DNK žaba – ali to nisu žabe. […] Kao što smo pokazali, ove žablje ćelije mogu biti koaksirane kako bi napravili zanimljive životne forme potpuno drugačije od onoga što bi bila njihova zadana anatomija“, objasnio je biolog Michael Levin sa Sveučilišta Tufts, drugi koautor studije.

“Kao što smo pokazali, ove žablje stanice mogu se spojiti tako da prave zanimljive životne oblike koji su potpuno različiti od onoga što bi bila njihova zadana anatomija.”

Dodao je da bi se “ksenoboti” mogli upotrijebiti za provođenje čitavog niza zadataka, uključujući “pretragu gadnih spojeva ili radioaktivnu kontaminaciju, prikupljanje mikroplastike u oceanima, [i] putovanja u arterijama kako bi se istisnuo plak”.

S tim u vezi vrijedi spomenuti da “živi” ksenoboti ne mogu ni sam evoluirati, niti se množiti, navodi se u studiji. Kad stanicama ponestane hranjivih sastojaka, ksenoboti jednostavno umiru.

robotikaŽivi robot
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shumadinac
4 godine prije

Neko juče reče da nauka danas ne napreduje… 🙂

Ivo
4 godine prije

O ovome smo slušali na predavanjima informatike pred 15 godina, već onda su radili organske nano-robote koje su eksperimentalno koristili za uništavanje stanica tumora, na način da su ih ubrizgavali direktno u krvotok. S time da je bilo predviđeno da se sami repliciraju u potrebnim količinama, jednom kad su pušteni u akciju. Nema apsolutno nikakve sumnje da se i ovi o kojima pišu u članku mogu razmnožavati sami ako se tako programiraju, međutim namjerno lažu, jer je to i onda bio kamen spoticanja. U biti postoji opravdan strah od mogućnosti da se takvi nano-bioroboti počnu nekontrolirano samo reproducirati, koristeći za to živu ili neživu materiju iz okoline. U takvom slučaju, i ukoliko bio robot ima određene karakteristike opasne po ljude, vrlo lako bi se našli pred ekstinkcijom kao vrsta. Nema ni najmanje sumnje da psihopate uvelike eksperimentiraju sa ovim malim čudovištima u onim bio-labovima podignutim u Gruziji I još nekim… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI