fbpx

„Zombi“ muve privučene gljivicama koje „kontrolišu um“ zauzimaju “pozu smrti“ da bi napale spore

Zombi muve

Tipično, parazitske gljivice započinju proces stvaranja spora nakon što je domaćinsko biće umrlo, ali ne sve. Neke napadaju žive organizme, prodiru u njihovu spoljnu odbranu i napadaju ih, čineći domaćina bolesnim i ponekad ga ubijajući.

U Danskoj su otkrivene dvije nove vrste gljivica koje „kontrolišu um“ i koje su sposobne ne samo da zaraze svoje žrtve – voćne muve – već i da ih primoraju da ostanu žive i izbacuju spore iz stomaka.

Latinskog naziva„Strongwellsea tigrinae“ i „Strongwellsea acerosa“, izbirljive manipulativne gljivice ciljaju samo dvije vrste danske muve – „Coenosia tigrina“ i „Coenosia testacea“, prema istraživanju sprovedenom na Univerzitetu u Kopenhagenu.

Studija koju je sproveo Univerzitet u Kopenhagenu u saradnji sa Prirodnjačkim muzejom Danske i objavljena u Journal of Invertebrate Pathology, opisuje gljivice koje napadaju i porobljavaju ove insekte.

Tipično, gljivice započinju proces stvaranja spora nakon što je domaćinsko biće umrlo, međutim to nije slučaj sa ovim parazitima, koji pribjegavaju onome što se naziva aktivnim prenosom domaćina (AHT).

Njihove žrtve ostaju nesvjesne činjenice da su bile meta i nastavljaju živjeti danima, miješajući se s drugim muvama. Međutim, gljivica tada počinje da troši njihove genitalije, rezerve masti i mišiće, na kraju stvarajući veliku rupu na trbuhu muve.

Nekoliko dana kasnije, zaražena muva se „kontrolisanog uma“od strane gljivice, srušila na leđa i zauzela „pozu smrti“ prikladnu da spore iz njenog tijela izbiju kao male rakete. Nakon toga, muva umire, dok su spore gljivice shodno tome raširene nadaleko.

“Ovo je uzbudljiv i bizaran aspekt biodiverziteta koji smo otkrili u Danskoj. Samo po sebi, ovo mapiranje novog i nepoznatog biodiverziteta je dragocjeno. Ali istovremeno, ovo je osnovno novo znanje koje može poslužiti kao osnova za eksperimentalne studije puteva infekcije i uključenih bioaktivnih supstanci“, kaže profesor Jørgen Eilenberg sa Odjeljenja za biljne nauke i nauke o životnoj sredini.

Prema studiji, gljivice zaraze mali procenat ove dvije vrste muva, koje, ironično, žive duže od drugih muva.

“Gljivica majstor lutkar”

Naučnici su posebno fascinirani sposobnošću ovih gljivica da održe muve dovoljno svježim da lete danima dok ih jedu iznutra. Neki nagađaju da gljivice možda proizvode supstance kojim „drogiraju“ svoje domaćine.

Slična su istraživanja i drugih vrsta gljivica koje zaraze cikade.

„Stoga sumnjamo da ove gljivice mogu da proizvode supstance slične amfetaminu koje do kraja održavaju visok nivo energije muve. U isto vrijeme imamo teoriju da gljivice takođe proizvode supstance koje drže mikroorganizme dalje od gljivične rane muve. Definitivno bismo željeli da nastavimo sa istraživanjem, jer to ima potencijal da otkrije i kasnije koristi te supstance, možda u medicini“, kaže Jørgen Eilenberg.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Facebook0
Twitter
Telegram
Reddit
Pretplati se
Obavijest
guest
16 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
27 dana prije

Lako je napadat spore !
Neka napadnu brze !

Boško Muva

shumadinac
Gost
shumadinac
27 dana prije
Reply to  Umpah Pah

:))))))))))))))))))))))))))

shumadinac
Gost
shumadinac
27 dana prije

Prvo, paraziti napadaju isključivo živog domaćina (krpelji, buve, vaške…).

Prosto je neverovatno da tako jednostavan organizam može da ostvari tako komplikovanu kontrolu. Odavno je poznato da bacil besnila stvara kod domaćina strah od vode jer kupanje domaćina smeta bacilu.
Iako je bacil neuporedivo jednostavniji od gljivica ipak je ovakav skup delovanja na domaćima gotovo nezamisliv: ne samo da probija njegovu odbranu što je već samo po sebi uspeh, ona ga kontroliše, štiti od zaraze na mestu gde ga je “pojela”, produžava mu život?!? i prisiljava ga da završi život u položaju koji joj omogućava najbolje širenje!!!

Ako je sve ovo tačno onda još samo da natera mušicu da joj peva…

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
27 dana prije
Reply to  shumadinac

Bum bacil Anatemu
da skup djelovanja pojeftini !

Domaćinu od gljivica
pokvarena šljivovica ?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
27 dana prije
Reply to  Umpah Pah

Kasnim sa brisanjem gornjeg nezgrapnog komentara(oprosti Shumy,ništa lično,
ne interesiraju me domaćini generalno,samo domaćice)!

”ZGRAPNA” KOREKTURA :

Pluseve ne tražim,
niti bi ih dao !

shumadinac
Gost
shumadinac
26 dana prije
Reply to  Umpah Pah

Brigu ne berry – komentar nisam shvatio kao napad “ad homeini” 😉

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
26 dana prije
Reply to  shumadinac

Od neoljuštene riže se dobiva bolest BERI-BERI (zaraziš berače u doba berbe
i za istu nadnicu beru li ga beru kao ludi) ?

doko
Gost
doko
27 dana prije
jefvniswfvwnerfvowuf
Gost
jefvniswfvwnerfvowuf
26 dana prije
Reply to  doko

Super ti je ovo.

BanOvan
Gost
BanOvan
26 dana prije
Reply to  doko

Ima li kakva gljivica komarcuša?

Branko Spehar
Gost
Branko Spehar
26 dana prije

Bill Gates a ti se jadan mučiš sa čipovima,jadan.

jefvniswfvwnerfvowuf
Gost
jefvniswfvwnerfvowuf
26 dana prije

Tako sada i nama uvaljuju “glivične spore” kroz hranu, vodu, zrak zatrovan kemtrejlsima i na kraju sa “novim cjepivima” da nas kontroliraju ko ove muhe.

Daniel Plainview
Gost
Daniel Plainview
26 dana prije

Vidio sam to na primjeru puža.

https://www.youtube.com/watch?v=Go_LIz7kTok

rimtu
Gost
rimtu
26 dana prije

Samo nisu rekli da ćete i to dobit u budućim cjepivima.

MilanI
Gost
MilanI
26 dana prije

Mislim da je jedan naucnik jos prije 30/40 godina ustanovio da gljivice u masi postaju inteligentan organizam. Mozda ne bi trebali da trazimo vanzemaljce u nasem obliku. One nam uticu na inteligenciju i daju nama majmunima svjetlo na kraju tunela. Licno sam bio zarazen candidom albicans i znam da 100% utice na razum. Jedino su Hrvati i Srbi otporni, da li na razum, da li utjecaj vanzemaljske inteligencije. Nekada su Druidi znali za to i svoj razum vezivali za pomoc biljaka, ponajprije hrastova, koji su nam davali posredstvo sa visim oblicima svijesti. Vjerovali, ili ne mi smo samo prelazni oblik kosmicke inteligencije. Salim se! Citaoci ovog portala neka rasudjuju prema svojim gljivicnim vezama u mozgu.

Stock
Member
Famed Member
Stock
26 dana prije
Reply to  MilanI

“Licno sam bio zarazen candidom albicans i znam da 100% utice na razum. Jedino su Hrvati i Srbi otporni”
Da…utiče na razum.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik