Tužbe protiv Facebooka mogu promijeniti okoliš društvenih medija u slučaju njihove uspješnosti, tvrdi stručnjak za cyber sigurnost

drustvene mreze- aplikacije - facebook - instagram
3 komentara

Ranije ovog tjedna, američka Savezna trgovinska komisija i 48 država podnijele su tužbe ispitivanja povjerenja protiv Facebooka, zbog njegove navodne anti-konkurentske prakse. Tvrtka je reagirala rekavši kako je sigurna da može prevladati tužbe. Pierluigi Paganini, stručnjak za kibernetsku sigurnost, razmišlja o mogućem rezultatu ove pravne bitke.

Sputnjik: Dvostruke tužbe protiv Facebooka koje je ovaj tjedan pokrenula vlada i više od 40 glavnih odvjetnika najozbiljnije su tvrdnje koje su do danas podnesene protiv diva društvenih mreža. Koliko bi one mogle biti štetne za tvrtku? Mislite li da će tužbe biti uspješne?

Pierluigi Paganini: Ne vjerujem da je to najozbiljnija tvrdnja do danas. O ponašanju Facebooka često se raspravljalo i kritiziralo ga se, posebno nakon otkrivanja slučaja Cambridge Analytice. U svakom slučaju, “dvostruke tužbe” predstavljaju novi problem za tvrtku, jer tvrde da div društvenih mreža koristi svoju moć kako bi naštetio konkurenciji na tržištu društvenih mreža i pogoršao kvalitetu ponude krajnjim korisnicima.

Mislim da tužbe neće postići puni uspjeh, jer je strategija mnogih organizacija prilično slična onoj kakvu koristi Facebook, a koja je trenutno pod povećalom.

Sputnjik: Koliko snage, autoriteta i utjecaja Facebook može izgubiti u slučaju uspjeha tužbi?

Pierluigi Paganini: Tvrtka riskira gubitak ogromne snage u godinama koje slijede. Uzmite u obzir da su akvizicije presudne za svaku tvrtku da bi ona mogla poboljšati svoje sposobnosti te kako bi smanjila moć izravnih konkurenata. Uspjeh tužbi mogao bi imati ozbiljne posljedice na strategiju tvrtke, njezinu globalnu ponudu i način na koji upravlja golemim brojem informacija, prikupljenih kroz brojne usluge.

Sputnjik: Kako bi ova pravna bitka mogla promijeniti krajolik društvenih medija? Hoće li to utjecati na druge tvrtke?

Pierluigi Paganini: Tužbe bi mogle imati učinak uragana, odnosno potpuno bi mogle promijeniti krajolik društvenih mreža. Uzmite u obzir da se same društvene mreže razvijaju, uključujući i mogućnosti razmjene poruka i mrežne kupnje. Te promjene podržavaju akvizicije koje bi mogle biti strateške za tvrtke koje bi se onda mogle probiti na tržište i u primjeni novih usluga. Ovo može utjecati na svaku tvrtku u industriji.

Sputnjik: U kojoj bi mjeri ovaj slučaj mogao stvoriti presedan? Hoćemo li budućnosti vidjeti da su društvene mreže sve više pod kontrolom vladinih propisa?

Pierluigi Paganini: To bi moglo stvoriti važan presedan, jer će tužbe prisiliti društvene medije na veću transparentnost u pogledu svojih strategija i načina na koji bi buduće akvizicije mogle utjecati na kvalitetu ponude za njihove korisnike. Vlade će nastaviti raditi na novim propisima, zbog ogromne moći koju danas imaju platforme društvenih medija. Cilj vladine uredbe bit će smanjenje te moći. Na primjer, predlaže se izdvajanje nekih tvrtki koje su divovi društvenih medija kupili.

Pierluigi Paganini
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bosanac
3 godine prije

Princip je isti, sve su ostalo nijanse

Yuri Bezmenov: The Four Stages of Ideological Subversion (1984 intervju)
https://youtu.be/0fx1BYwCwCI

3 godine prije zadnji put uredio Bosanac
AlanisM
3 godine prije

Neku večer sam slušala Robert F. Kennedy-a koji će dignuti tužbu protiv FB, Google i Twittera (a i “fact checkera”) zbog cenzure fizičkih lica na društvenim mrežama i svega što se ne slaže sa msm-om, na osnovu toga što su iste u biti produžena ruka države, jer se 1. amandman inače odnosi na zaštitu fizičkih lica od države, a privatne kompanije nisu uključene u 1. amandman.

Budući da su i FB i Google (Google = CIA) i Twitter debelo sponzorirani od administracije i uključene u operacije praćenja, administracija je i izgradila Silicijsku Dolinu, prema tome …

3 godine prije zadnji put uredio AlanisM
Max
3 godine prije

Tužuj dok ne nestanu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI