Facebook brendira Seymoura Hersha kao ‘lažno’ izvještavanje

Seymour Hersh - tajne sabotaze Sjevernog toka
26 komentara

Facebook je kritikovan nakon što je odlučio da označi izvještaje američkog istraživačkog novinara Seymoura Hersha kao “lažne”. Hersh je iznio tvrdnje o američkoj umiješanosti u sabotažu gasovoda Sjeverni tok i navodnu krađu američke pomoći od strane Kijeva, iako je gigant društvenih medija rekao da je “provjera činjenica” od strane medija povezanih s Norveškom i Ukrajinom opravdala upotrebu ove oznake.

Hersh je u februaru tvrdio da je prošlogodišnju sabotažu gasovoda Sjeverni tok, koji su izgrađeni za transport gasa iz Rusije u Njemačku, naredio američki predsjednik Joe Biden, a izveo zajednički američko-norveški tim. Obje nacije su negirale bilo kakvu odgovornost.

Hershov članak o sabotaži naftovoda, koji je objavio na platformi Substack, sada je Facebook označio kao “lažne informacije” , primijetio je u četvrtak novinar Michael Shellenberger. Facebook koristi treće strane, koje smatra nezavisnim provjeravačima činjenica, da donose odluke o tome da li da upozoravaju korisnike na sadržaj linkova objavljenih na platformi.

Dok su Hershove tvrdnje u procesu sporenja, Facebook je “odlučio da stane na stranu” i “cenzurira” veterana novinara, tvrdi Shellenberger .

Provjeravač činjenica u ovom slučaju bio je norveški javni servis NRK. Organizacija je 14. marta preštampala članak Faktisk.no, medijskog nadzornika koji NRK ubraja među svoje partnere. Nadzornik je tvrdio da je, na osnovu podataka otvorenog izvora, Hersh pogriješio u vezi s navodnom umiješanošću brodova norveške mornarice u sabotažu Sjevernog toka.

„Bilo da je Herš u krivu ili u pravu, o njegovom izvještavanju treba javno raspravljati, a ne cenzurirati“, insistirao je Shellenberger, koji je nedavno pomogao da se razotkrije cenzura društvenih medija kao dio Tviter fajlova.

“Facebookovi postupci su suprotni američkoj tradiciji slobodne i otvorene debate i njenom odbacivanju tajne, autoritarne cenzure”, dodao je on.

Hersh je prošle sedmice objavio još jedan bombaški izvještaj u kojem je tvrdio da su američke obavještajne službe svjesne velike pronevjere novca američke pomoći od strane ukrajinskog rukovodstva. Facebook je također označio izvještaj kao “lažan”, pozivajući se na mišljenje StopFake.org – medijskog nadzornika sa sjedištem u Ukrajini, koji je finansiran od Zapada, stvoren za borbu protiv “ruskih dezinformacija”.

StopFake je osporio Hershovu tvrdnju jer je Substack platforma za samoobjavljivanje, a ne takozvano naslijeđeno izdanje. Također se poziva na izjave američkih zvaničnika, koji su tvrdili da nisu vidjeli dokaze o preusmjeravanju američke pomoći u Ukrajinu. Da su Hershovi navodi istiniti, korupcija bi “bila poznata američkim revizorima i negativno bi uticala na pomoć Ukrajini”, navodi se u saopštenju.

Hersh je uporedio situaciju u Ukrajini sa onim što se dogodilo u Afganistanu tokom dvije decenije tamošnjeg vojnog prisustva SAD. Izvještaji američkih inspektora iz godine u godinu razotkrivaju rasprostranjenu korupciju, ali izgleda da to nije utjecalo na američku potrošnju na napore „ obnove “ na bilo koji način.

SADSeymour Hersh
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ForSale
11 mjeseci prije

Hahaha. američka tradicija slobodne i otvorene debate. Čega ba?

eks
11 mjeseci prije

Retke su istine u moru laži koje plasiraju vladari USA . Istina Simona Herša je potopljena lažima vladara USA . Iskreno, svi znaju ko je sabotirao Severni tok gasovoda, ali je retkost da neko sa kredibilitetom na zapadu iznese istinu .

Max
11 mjeseci prije

Sad im ne paše.

Grdi
11 mjeseci prije

Totalno su skrenuli …. i uopce nije cudo sto ameri i zapad opcenito idu putem dodo ptice ….
Samo zalosno je sto nas povuc sa sobom u otpadnu kanalizaciju ……

eks
11 mjeseci prije

Uzalud pokušaji da se istina pokrije i gurne pod tepih. To više ne prolazi. USA ludaci su u panici, jer je sve očiglednije da je USA-NATO-UKRO banda pred porazom , ali to banda ne može da prihvati i prizna. Zato guraju svoje vazale i sebe u katastrofu. USA-NATO-Ukro kontraofanziva će biti poslednji trzaj USA-NATO-Ukro nacista .

Schwarze Hunderte
11 mjeseci prije

Taj F.B. nije niti blijeda senka , onoga što je bio , prije samo par godina … Svi pogasili accounts ili naprosto odustali od njih – barem koje ja poznam …

Kardinale
11 mjeseci prije

Amerika osim sto tone ekonomski tone na svim poljima. Cancer divlja tamo a zeli metastazirati po svijetu

roljo
11 mjeseci prije

Facebook sam ugasio 2012te, od tada mi je ta nazovidrustvena mreza nepoznata. Prvo su me ljudi u cudu gledali, propitivali sa zasto, u cemu je fora. Kako je vrijeme odmicalo, upita je sve manje, i vec sada se postavlja pitanje u mome okruzenju, a ko to ima fb profil. To je toliko demode i besmisleno postalo, da malo koga znam da ima fb, a ako i ima, izvrsi logovanje jednom mjesecno. Besmislena mreza prenatrpana algoritmima koji ti prckaju po cookiesima i izbacuju agresivno reklame. Slicno je i sa Youtube. Koprcaju se, a realno jos koja godina i mogu da lagano gase FB i YTube.

tihobl
11 mjeseci prije

«Украјина се спрема да прода велике државне фирме по ниским ценама. Циљ је да се попуни буџет», — Bloomberg

Сада Украјина тражи инвеститоре који разумеју да висок ризик може донети велику зараду по завршетку рата.

«Продајом државних компанија Украјина може да заради више од 400 милиона долара, а још 190 милиона може да дође из закупа пољопривредног земљишта», — рекао је шеф Државног фонда за имовину Умеров.

tihobl
11 mjeseci prije

Пољски војни аналитичар Томаш Сакиевич сматра да НАТО од Пољске мора да направи нуклеарну силу која ће бити пандан Русији. Морамо имати не само нуклеарне бојеве главе, већ и ракете-носаче који су по својим способностима једнаки руском потенцијалу.

tihobl
11 mjeseci prije

Drama u tri cina:

I. Seul: isporucicemo oruzje i municiju Kijevu.

II. Moskva: onda mi isporucjemo Pjongjangu S-400, S-500 i iskandere.

III. ужна Кореја не испоручује оружје Украјини како би одржала стабилне односе са Русијом , – новинска агенција Јонхап, позивајући се на извор у канцеларији председника.

Према речима званичника, изјава председника земље Јун Сок Јола о могућем снабдевању Кијевом оружјем у будућности била је „теоретска“.

tihobl
11 mjeseci prije

Сирски је затражио хитан састанак у Генералштабу о ситуацији у Бахмуту, где се ситуација и даље погоршава. Временски услови не дозвољавају организовање контраофанзиве, а наредних десетак дана најављује се киша која ће у великој мери отежати снабдевање трупа у граду.

tihobl
11 mjeseci prije

Русија и Боливија прелазе на обрачуне у националним валутама. Сада ће Русија прихватити боливијску валуту – боливијано. Ово је веома актуелно у светлу жеље Росатома да учествује у развоју налазишта литијума у  Боливији. Боливија има огроман потенцијал у погледу развоја налазишта литијума.

tihobl
11 mjeseci prije

Губици Оружаних снага Украјине су око 300 хиљада погинулих. Однос губитака Оружаних снага Украјине и руске војске је отприлике 7:1, могуће 8:1. Ово је уживо изјавио Роберт Кенеди, нећак америчког председника Џона Кенедија. Син Роберта Кенедија се неко време борио у редовима Оружаних снага Украјине.

tihobl
11 mjeseci prije

Новинар немачког издања Die Welt упоредио је оружане снаге Украјине са војском Вермахта 1943 године.

Према његовим речима, “контраофанзива” коју је обећала Украјина завршиће се на исти начин као Битка код Курска за Немце – поразом.

tihobl
11 mjeseci prije

Канцеларија председника Украјине захтева победничке операције од Залужног како би се фокус померио са Бахмута, којег је све теже задржати.

tihobl
11 mjeseci prije

У граду Дрогобичу (област Лавова) посета гробљу се сада плаћа – 20 гривни по особи.

 Ако желите да посетите гроб вољене особе бачене у бахмутску кланицу морате да платите за то.

Janko
11 mjeseci prije

U demokratskim društvima vladavine prava trebalo bi biti ne samo normalno i uobičajeno negoi obavezno da se na optužbe odgovara argumentima i dokazima ,posebno ovakvog teškog medjunarodnog delikta .Ujesto toga Amerika paušalno izjavljuje da je sve laž,Danska ,Švedska i Norveška šute i nedozvojavaju saradnju Rusije u utvrđivanju činjenica i donošenju stručnog i istinitog zaključka.Dakle tko neće i kome ne odgovara istina ?!

Crni Golf 4 vrata
11 mjeseci prije

.. ‘fakebook’ je ustvari “konglomerat” američkih i britanskih tajnih službi, onaj dečko im je samo “kamuflaža”…… “u garaži izmislio kompaniju..” ha, ha, ha… jeb’o te……. “garaža milijarderi”…. 🎃… tako sam i ja htio postati milijarder, kupio garažu, mjesecima dolazio u nju vjerujući da ću se obogatiti i na kraju sam najeb’o jer mi samo računi za struju i vodu dolazili……………………..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI