Dokumenti pokazuju da je Bijela kuća vršila pritisak na Facebook da cenzurira govor

Facebook cenzura
5 komentara

Novootkriveni dokumenti sa Facebooka otkrili su da je administracija američkog predsjednika Joea Bidena vršila pritisak na najveću svjetsku platformu društvenih medija da cenzurira komentare svojih korisnika, potencijalno kršeći njihovo ustavno pravo na slobodu govora.

Predsjednik Odbora za pravosuđe američkog Predstavničkog doma i republikanac Jim Jordan dobio je dokumente usred istrage njegovog vijeća o navodnom “oružavanju” vlade od strane administracije. Dokumenti dokazuju da su Facebook i Instagram cenzurisali objave i promijenili svoju politiku moderiranja zbog “neustavnog pritiska Bidenove Bijele kuće”, tvrdi Jordan u četvrtak.

Među dokazima koje je citirao poslanik bio je i mejl zaposlenog Facebooka iz aprila 2021. upućen najvišim rukovodiocima Marku Zakerbergu i Šeril Sandberg. “Suočavamo se sa stalnim pritiskom vanjskih dionika, uključujući Bijelu kuću i štampu, da uklonimo više sadržaja koji obeshrabruje vakcinu protiv Covid-19”, rekao je pošiljatelj. U poruci se, na primjer, navodi da je Bijela kuća insistirala na cenzuri šaljivog mema koji je sugerirao da bi udarci mogli biti nesigurni.

Otprilike u istom vremenskom periodu, Nick Clegg, predsjednik Facebooka za globalna pitanja, poslao je poruku u kojoj je obavijestio svoje kolege da je Andy Slavitt, viši savjetnik Bidena za politiku Covid-19, „ogorčen“ što platforma nije uklonila anti-meme o vakcini. Clegg je rekao da se suprotstavio da bi uklanjanje sadržaja „predstavljalo značajan upad u tradicionalne granice slobodnog izražavanja u SAD“, ali je Slavitt zanemario tu zabrinutost i tvrdio da bi mem ometao vladine napore za uvođenje vakcine.

Same platforme društvenih medija mogu zakonski da biraju kako da ograniče svoj sadržaj, ali intervencija vlade da utiče na te odluke može da naruši prava na slobodu govora. Nakon što je izvještaj prošlog oktobra pokazao da je administracija postavila portal preko kojeg su savezni zvaničnici mogli da upućuju zahtjeve za moderiranje sadržaja Big Tech-u, Američka unija za građanske slobode je rekla: „Prvi amandman zabranjuje vladi da odlučuje umjesto nas šta je istina ili lažno – online ili bilo gdje. Naša vlada ne može da koristi privatni pritisak da zaobiđe naša ustavna prava.”

Jordan je ranije ove nedelje upozorio da će njegov komitet glasati da Zuckerberg smatra nepoštovanjem Kongresa osim ako Facebook ne dostavi dokumente koje je zatražio o vladinim intervencijama u moderiranju sadržaja. Tvrdio je da je komitet video dovoljno dokaza da veruje da se Facebook suzdržava od predaje dokaza koji bi pokazali da se suočio sa istim pritiskom vlade koji je ranije otkrio Tviter.

Direktori Facebooka su se plašili posljedica ako ne umire Bijelu kuću, rekao je Jordan. Tri mjeseca nakon što je Biden preuzeo dužnost, potpredsjednik Facebooka za javnu politiku, Brian Rice, napisao je u mejlu iz aprila 2021. da je Slavittovo odbijanje djelovao „veoma kao raskrsnica za nas sa Bijelom kućom u ovim ranim danima“. On je dodao: „S obzirom na to šta je ovdje u pitanju, takođe bi bila dobra ideja kada bismo mogli da se pregrupišemo i razmotrimo gdje se nalazimo u našim odnosima sa Bijelom kućom i našim internim metodama.

Drugi dokument je pokazao da su „tačke za razgovor“ pripremljene za Clegga da bi pomogao u izglađivanju odnosa sa administracijom. Jedan od prijedloga je bio da ukaže na to kako je kompanija postupila sa video snimkom Tuckera Carlsona koji je razbjesnio Bijelu kuću. Iako video nije prekršio pravila platforme, Facebook je smanjio njegovu distribuciju za 50% dok je bio u redu za „provjeru činjenica“.

Bijela kućaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Biti-ili-ne-biti
8 mjeseci prije

Nigel Farage je malo previše radio protiv globalističke agende – postigao je da Britanija izađe iz EU na njihov sveopći užas i zauzvrat su mu bankari obrisali bankovne račune i nigdje mu ne žele otvoriti novi račun.

Glavni izvršni direktor privatne britanske banke Coutts podnio je ostavku nakon što se suočio s reakcijom zbog “debankinga” popularnog britanskog političara Nigela Faragea.
Prema izvješću GB Newsa, Peter Flavel dao je ostavku na svoju poziciju u Couttsu, navodeći Farageov skandal debankiranja kao razlog za svoju odluku.
“U rješavanju slučaja gospodina Faragea pali smo ispod visokih bančinih standarda osobne usluge”, rekao je Flavel. “Kao izvršni direktor Couttsa ispravno je da snosim konačnu odgovornost za ovo, zbog čega se povlačim.”

Max
8 mjeseci prije

Fejsbuk je smeće.

Otac Zico
8 mjeseci prije

Nije ih trebalo dugo uvjeravati.

Keki
8 mjeseci prije

Sumnjam da je baš vršila pritisak, drage volje su oni sproveli ideju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI