Facebook, Twitter uklanjaju ”prozapadne” naloge

Facebook na Apple uredjaju
3 komentara

Twitter i Facebook izbrisali su mrežu sumnjivih naloga za koje se tvrdi da su uključeni u “tajne operacije utjecaja” na mreži, uključujući napore za promoviranje “prozapadnih” osjećaja i demoniziranje američkih protivnika, prema podacima kompanije koje su analizirali istraživači sa Univerziteta Stanford.

U partnerstvu s firmom za analizu društvenih medija Graphika, Stanford Internet Observatory je u srijedu izdao izvještaj u kojem se navode navodne operacije uticaja, pozivajući se na skupove podataka koje su obezbijedili Twitter i Meta, Facebookova matična kompanija.

Između jula i avgusta, platforme su uklonile “dva preklapajuća skupa naloga” za “manipulaciju”,  “spam” i “koordinisano neautentično ponašanje”, rekli su istraživači, napominjući da su pronašli sličnu “međusobnu mrežu naloga” na šest drugih stranice društvenih medija. Računi su koristili “obmanjujuće taktike” za “promoviranje prozapadnih narativa”, a mnogi su nastavili raditi skoro pet godina.

“Ove kampanje su dosljedno unapređivale narative promovirajući interese Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, dok su se suprotstavljale zemljama uključujući Rusiju, Kinu i Iran”, navodi se u izvještaju, dodajući da su računi “žesto kritizirali” posebno Moskvu.

Kako bi promovirali ovu i druge narative, računi su ponekad dijelili članke vijesti iz medija koje finansira američka vlada, kao što su Glas Amerike i Radio Slobodna Evropa, te linkovi na web stranice koje sponzorira američka vojska.

Iako ni Twitter ni Meta nisu mogli reći ko je upravljao računima, Twitter je naveo SAD i Veliku Britaniju kao “pretpostavljene zemlje porijekla”, dok je Meta rekao da se aktivnost prati do Sjedinjenih Država.

Izvještaj je također naglasio potencijalnu vezu sa američkom vojskom, jer su neki od najčešće praćenih naloga u skupu podataka javno objavili neku povezanost s Pentagonom. Iako ti računi nisu identifikovani u izveštaju, vojni portparol rekao je za Wall Street Journal da će zvaničnici ispitati ovo pitanje.

Neautentični društveni mediji obrađuju često kreirane lažne ličnosti koristeći slike profila koje je generirala umjetna inteligencija, i “iskorišćene” memove, kratke video zapise, hashtag kampanje i online peticije – u onome što se u izvještaju smatra “najopsežnijim slučajem prikrivenih prozapadnih [operacija utjecaja] na društvenim medijima” koju su ikada vidjeli nezavisni istraživači.

Međutim, podaci su također ukazivali na ograničenja takvih kampanja, budući da je “ogromna većina” od stotina hiljada objava pregledanih za izvještaj “primila samo nekoliko lajkova ili retvitova”. Štaviše, manje od jedne petine dotičnih naloga, ili 19 %, imalo je više od 1.000 pratilaca prije nego što su uklonjeni, što sugerira da su imali mali utjecaj.

Prozapadni Narativ
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zuzu
1 godina prije

Kasno Marko na Kosovo polje stiže.

Max
1 godina prije

Pa oni sami su prozapadni.

Jimmy
1 godina prije

Valjda proistočne??

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI