Otkrivena sudbina dolara u Rusiji

Dolar
6 komentara

Obim trgovine valutama “prijateljskih nacija” će se u bliskoj budućnosti višestruko povećati, kaže zamjenik ministra ekonomije Ilja Torosov, koji očekuje da će dedolarizacija ruske ekonomije samo dobiti zamah u bliskoj budućnosti.

Naglasio je da će kineski juan voditi proces usred snažne saradnje između Moskve i Pekinga, koja se još više produbila nakon posljednjih sankcija Zapada uvedenih Rusiji.

„Prelazimo na međusobnu trgovinu koristeći obračune u juanima i rubljama i udaljavamo se od dolara i evra“, rekao je Torosov za RT na sedmom godišnjem Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku. “Ovo neizbježno vodi tamo.”

Zamjenik ministra je dodao da su međusobna plaćanja rubljom i valutama “prijateljskih država”  jedan od glavnih ciljeva ruske vlade i njenih saveznika.

Prošlog mjeseca, trgovina juan-rublja premašila je uparivanje dolar-rublja na Moskovskoj berzi po prvi put ikada. Par juan-rublja je takođe premašio obim u paru evro-rublja krajem jula. U avgustu je ruski obim plaćanja u kineskoj valuti učinio ovu zemlju trećim najvećim tržištem na svijetu izvan kontinentalne Kine za juan.

DolarrusijaValute
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Njima ne treba.

gargamel
1 godina prije

Dolar ce biri tariguz .

Tupko Glupko
1 godina prije

Ovo bez ekonomskog rata protiv Rusije koji je trenutno u tijeku i isprovociran je od izuzetnih/Europe ne bi bilo moguće.

Uostalom, zašto bi Rusi koristili valute koje drastično gube vrijednost i inflacija ih izjeda?

Izgleda da EU ide onom – što gore, to bolje.

1 godina prije

Eto ,nema dolara , nigdje se ne spominje..game over..

hiber
1 godina prije

Da, prvi po trgovanju juanima je HongKong. Drugi Britanci. Treba Rusima jahanja da ih stignu. Premda se trude: za čip od 10 dolara daju tonu nafte.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI