Vojno-tehnička saradnja između Indije i Rusije se stabilno razvija

BrahMos
4 komentara

Denis Alipov, ruski ambasador u Indiji, rekao je u srijedu da se vojno-tehnička saradnja između Rusije i Indije stabilno razvija u skladu s novim zahtjevima.

„Naša saradnja u ovoj oblasti stabilno napreduje u skladu sa novim zahtevima“„U njima vidimo mnoge mogućnosti za proširenje prakse zajedničke proizvodnje i naprednog istraživanja i razvoja.“

Ambasador je rekao da su strane već počele sadržajno razgovarati o tome na samitu u Vladivostoku 2019. godine, kada je potpisan međuvladin sporazum o zajedničkoj proizvodnji rezervnih dijelova i komponenti i održavanju vojne opreme domaćeg porijekla, uključujući i mogućnost obezbjeđenja takve usluge na tržišta trećih zemalja.

Prema Alipovu, odlike rusko-indijske vojno-tehničke saradnje su međusobna spremnost da se uvaže interesi jednih drugih, kao i visok stepen prilagodljivosti promenljivim uslovima.

“To je zaista vremenski testirano partnerstvo. Rusija je jedina zemlja koja je spremna da dijeli napredne tehnologije sa New Delhijem,” rekao je on.

Ruski ambasador je dodao da su dvije zemlje imale zajedničke poduhvate i sporazume o lokalizaciji proizvodnje mnogo prije nego što je Indija usvojila državnu politiku za postizanje samodovoljnosti svog vojnoindustrijskog kompleksa kroz saradnju sa drugim narodima.

“Radi se o montaži tenkova T-90, borbenih aviona Su-30MKI i drugim oblastima. Štaviše, jedno od naših najuspješnijih zajedničkih poduhvata za proizvodnju supersoničnih projektila BrahMos samouvjereno ulazi na tržišta trećih zemalja. Ovo oružje će se isporučuju na Filipine, a interes za njih pokazuju i druge zemlje. To znači da pomažemo i našim indijskim prijateljima da prate kurs povećanja izvoza odbrambenih proizvoda”, rekao je Alipov.

IndijarusijaSaradnja
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

I nastavit če se jer je to obostrani interes.

tihobl
1 godina prije

Rusija je jedina zemlja koja je spremna da dijeli napredne tehnologije sa New Delhijem…

I ne samo to – Rusija je jedini saveznik indijaca zadnih 300 godina.
Ali ima jos nesto vaznije: Rusija i Indija su jedine dvije zemje koje su u stanju da razvijaju nauku. Evropa je postala sterilna jos prije 50 godina. Od nje nema nista, upropastena je do kraja. Amerikanci su se oslanjali na kupovinu naucnika, ali i tome dolazi kraj. Kinezi su previse prakticni za teorijska razmisljanja u fundamentalnim oblastima. XXII vije bice vijek Indije i Rusije.

Brkan
1 godina prije

Znaci, BrahMos i nije “nesto” danas, kada se spremaju prodavati ga Filipinima, tj. dati Amerikancima (?) Odnosno, znaci da vec postoji ucinkovita odbrana od BrahMos-a, jer ga inace nebi davali na pladnju. Spominju se ovdje i avioni… Zanimljivi su ti Indijci, kad covjek cita neko vrijeme o njihovom naoruzavanju ima dojam da se u avijaciji bas i ne snalaze ili neznaju sto hoce. Lovac SU-30 je jedan izvanredan lovac, ne moze se rijec reci protiv, a ova varijanta “mki” je napravljena upravo kao kooperacija ruske i indijske industrije za proizvodnju u Indiji i to davne 2000-te godine. Rusi ga masovno koriste, ali to je vec sada Druga liga. Rusi su napravili nekoliko novih modifikacija (svi oni su razvijeni od famoznog SU-27) i sada je udarna snaga ruske lovacke avijacije SU-34 i SU-35. Ovaj SU-35 bi uskoro trebao prevladati i zamjeniti sve ostale ruske lovce lovce. Indija ima zelju, znanje, pilote… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI