Snowden dobija rusko državljanstvo

Edward Snowden
27 komentara

Predsjednik Vladimir Putin dao je rusko državljanstvo uzbunjivaču američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) Edvardu Snoudenu.
Ime Amerikanca uvršteno je bez pompe na listu od 72 stranca koji su postali državljani.

Snowden, koji je podnio zahtjev za državljanstvo 2020. godine nakon što je dobio pravo na stalni boravak, nije komentarisao odluku od ponedjeljka uveče. Njegova supruga će također podnijeti zahtjev za državljanstvo, tvrdi njegov advokat.

Bivši  radnik Booz-Allena ne ispunjava uslove za mobilizaciju na ukrajinski front jer nije služio u ruskoj vojsci, rekao je advokat u izjavi za medije, polivajući hladnom vodom grozničave spekulacije na društvenim mrežama da bi Snowden mogao biti pozvan sada kada je službeno vojno sposoban ruski državljanin.

Iako se činjenica da je Snowden živio u Rusiji od bijega iz SAD-a 2013. smatrana “dokazom” da podriva američku vladu u ime Moskve, on je ostao na aerodromu Šeremetjevo po dolasku iz Hong Konga kako bi uhvatio povezni let na Kubu nakon što su mu SAD poništile pasoš usred ljeta. Navodno je bio na putu za Ekvador, gdje je podnio zahtjev za azil tadašnjoj vladi koja je bila prijateljska prema američkim disidentima.

Sjedinjene Američke Države i dalje žele da se Snowden vrati kući kako bi se suočio s optužbama za špijunažu u vezi s njegovim curenjem ogromnog keša dosijea iz 2013. koji otkriva opsežne nadzorne operacije NSA-e, koje su ciljale američke civile u daleko većoj mjeri nego što je to ranije bilo poznato javnosti. Međutim, umjesto da sam objavi dokumente, zviždač se obratio maloj grupi novinara i filmaša, uključujući Glenna Greenwalda i Lauru Poitras, dajući im upute da ih kuriraju i objave prema potrebi.

Nakon što je objavljivanje nekoliko uznemirujućih otkrića uz njihove izvorne dokumente u Washington Postu, The Guardianu i drugim establišmentima dovelo do toga da je Washington tražio Snowdenovu glavu, milijarder  i osnivač eBaya Pierre Omidyar brzo je otkupio cijelu arhivu, koristeći je kao temelj za njegovu kompanija First Look Media, koja je pokrenula The Intercept sa Snowdenovim dokumentima kao glavnim naslovom. Međutim, sajt nikada nije objavio više od 10 % fajlova koji su procurili tokom 15 godina koliko ih je hostovao. Uprkos Omidyarovim milijardama, The Intercept je zatvorio pristup tom malom dijelu arhive 2019.

Ta odluka je donesena bez konsultacija sa Snowdenom, koji se de facto proglasio osobom bez državljanstva radi objavljivanja njihovog sadržaja. Od tada, američki žalbeni sud proglasio je program nadzora koji je razotkrio nezakonitim.

rusijaSADSnouden
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Dijete mu ima rusko drzavljanstvo i roditelji ce ga dobiti na osnovu njega.

SIRIUS
1 godina prije

Bravo! Za zviždaće bi trebala postojati oaza sigurnosti. Zapadnjački zviždaći u Rusiju. A Ruski… ček, di su? Nema ih baš… i pritom ne mislim na Navalnije i slične…..

1 godina prije

bravooooo Mišooo!
zasluži ovakav pristup a ne samo moje komentare….kao sinoć pokazano.
 10 sati prije

i osvanuo je i ovaj …zzzzzzzzzzzzzzz nažalost Julian Asange je na krivom mjestu……..
..Prema službenom dekretu ruskog predsjednika…

“U skladu sa stavkom ‘a’ članka 89. Ustava Ruske Federacije, odlučujem: prihvatiti sljedeće osobe u državljanstvo Ruske Federacije: Edward Joseph Snowden, rođen 21. lipnja 1983., u Sjedinjenim Državama Amerika.”

1 godina prije

uz Juliana vrijedi naći mjesta i za cara hakera:
jedan od naslova i kad ga ubacim u tražilicu šokirao sam se na malo pokaza i guglavoj cenzuri……Pentagon Hacker McKinnon Wins 10-Year Extradition BattleAccused British hacker Gary McKinnon has won his ten-year battle to resist extradition to the U.S. on charges that he hacked Pentagon computers in the U.S.
….Hackers like McKinnon should be recruited, not prosecuted, if the US wants to dominate cyber warfare, one expert says…………………..

mrdo
1 godina prije

Amerikanac Snouden postao Rus, a Istrijani i Dalmatinci bi uskoro mogli da postanu Talijani. Baš fino što nema više Titove narodne Jugoslavije.

—————————
Buduća premijerka Italije: “Titu oduzeti orden, on je odgovoran za pokolj”

“Biće da sam uvek bila protiv ulaska Hrvatske u EU dok ne dođe do povrata imovine Esulima. Da ne govorim o povratku, direktno, Istre i Dalmacije”, rekla je svojevremeno Meloni. (B92)

ZZ Top
1 godina prije

Proslo je 9.mjeseci od pocetka spec.operacije u Ukrajini, hrvatski drzavni mediji i placenicki portali i pripadajuci im trolovi, nisu propustili jedan jedini dan da u udarnim nazovi vijestima ne spomenu ruse i putina.

U medjuvremenu inflacija, besparica, kradje, lopovluk, objavljen cak i popis stanovnistva, doduse sramezljivo ali krivac se zna, rusi-rusija-putin- crvena armija…..

Ajde bar nesto pozitivno, Srbi su pali na drugo mjesto mrzitelja svega hrvatskog i zapadnog…..

Brod ludjaka plovi u pakao, orkestar svira, van der lajen dirigira.

1 godina prije

Поздравляю, Эдуард Лонович!

Andreja
1 godina prije

E sad ce ga mobilizirat.

Max
1 godina prije

On ga je zasslužio.

Roccos
1 godina prije

E da je Asange učinio isto,zdimio u Rusiju sad bi mirno živio svoj život,ali eto povjerovao je ekvadorskim smradovima i sad trune britanskom Alcatrazu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI