Venezuela izdala prvih 100 milijuna jedinica kriptovalute Petro vrijednih 6 mlrd. dolara

Maduro i Chavez iza
11 komentara

Venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro je izjavio kako je naredio izdavanje prvih 100 milijuna jedinica nove kriptovalute Petro koju će podržavati državne rezerve nafte. Svaki Petro će biti podržan jednim barelom nafte, a 100 milijuna jedinica u vrijednosti od 60 dolara po barelu bi trebalo vrijediti gotovo 6 milijardi dolara.

Portal Oil Price se drži referentne vrijednosti od 60 dolara po barelu, iako je danas Brenta skočio na 68 dolara po barelu.

Zapadni analitičari i stručnjaci za kriptovalute kažu kako ovo zvuči Iako i dobro na papiru.

Taj je potez u velikoj mjeri zamišljen kao fantastična ideja analitičara, dok su oporbeni političari u Venezueli rekli da je projekt osuđen na propast, navodi Reuters.

“Nedostatak vladavine prava i pad proizvodnje vjerojatno neće dovesti do atraktivnosti kriptovalute među inozemnim ulagačima, da ne spominjemo sve veće američke sankcije namijenjene za suzbijanje tokova kapitala u Caracas”, prenosi Reuters, ali ipak podsjeća “kako kompanija Citgo, američka podružnica iz Venezuele, trenutno ne može vratiti svoju zaradu zbog mjera uvedenih protiv matične državne naftne kompanije Venezuele PDVSA”.

Bez imalo sumnje i usprkos skepticizmu analitičara, predsjednik Nicolas Maduro je priopćio da su dani pritiska na Venezuelu prošlosti i svaki će Petro vrijediti barel nafte iz bloka Ayacucho u pojasu Orinoco, za kojeg se procjenjuje da ima 5 milijardi barela nafte.

Švedska, Singapur i Estonija također uvode suverenu digitalnu valutu, ali Maduro je ubrzao venezuelanski projekt. Planira koristiti Petro kako bi izbjegao sankcije koje su zemlji nametnule Sjedinjene Američke Države i Europa, kako bi kaznili Caracas “zbog kršenja ljudskih prava”.

Stručnjaci koji su zamislili kriptovalute kao “decentraliziranu digitalni valutu”, bez ikakve podrške u dobrima ili resursima, su ogorčeni. Naime, po njihovom mišljenju se sve treba temeljiti na ponudi i potražnji, a države i vlade ne bi trebale imati nikakvog utjecaja na vrijednost i tokove digitalnog novca.

“Umjesto prave digitalne valute, Caracas nastoji stvoriti digitalizirani barter sustav koji zaobilazi globalni financijski sustav”, kaže Joshua Satten, stručnjak iz indijske kompanije Wipro.

“To je pomalo zastrašujuće i vrlo zabrinjavajuće”, zaključio je Satten.

Nakon Venezuele, Rusija u zaobilaženju sankcija razmislja o „kriptorublji“
Venezuela će kriptovalutu Petro u početku podržati s 5 milijardi barela nafte
Petro – Venezuelanski „Bitcoin“ – Novo monetarno oružje protiv SAD-a
Bitcoin može porasti i na 50 000 dolara, ali su ga preoteli Wall Street i lešinarski fondovi

DolarKriptorubljaKriptovalutePetro
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
6 godine prije

Baš da vidimo, ako ih plasira, sve se mijenja

Laki Topalović
6 godine prije

Sto milijuna barela mogu uzeti Rusija i Kina bez problema

Istina
6 godine prije

Petro na Intranetu a BTC na Internetu.
?

Nostradurus
6 godine prije

>>“Umjesto prave digitalne valute, Caracas nastoji stvoriti digitalizirani barter sustav koji zaobilazi globalni financijski sustav”, kaže Joshua Satten, stručnjak iz indijske kompanije Wipro.<<

Pa naravno, kompenzirana robna razmjena otežava ekonomsko porobljavanje.

apolo
6 godine prije

Meni se ne cini lose. Kriptovaluta ce zamjeniti nekadasnju trampu. EURO I DOLAR su vec bivsi ako se ovo aBd desi

lisac
6 godine prije

Može li se očekivati vojni odgovor cionista na ovaj ‘financijski terorizam’?

tuf
6 godine prije

Zavrsilo prije nego pocelo, venezuelanski parlament odbio Petro s obrazlozenjem da je ilegalan

fdsdsa
6 godine prije

Ima pravo raditi kako hoce, a imaju i ovi drugi, a imamo i mi. Ili smo shvatili znacaj kriptovaluta ili ne – na kraju ce biti smao to vazno. A i jedan i drugi nacin moze dovesti i u dobro i lose.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI