Venezuela će kriptovalutu “Petro” u početku podržati s 5 milijardi barela nafte

Maduro - Venezuela
30 komentara

S ciljem borbe protiv financijske blokade Sjedinjenih Američkih Država je početkom prosinca predsjednik Venezuele Nicolas Maduro najavio stvaranje kriptovalute Petro, temeljene na rezervama nafte u zemlji,

“Najavljujem da će Venezuela stvoriti novi monetarni sustav temeljen na domaćim rezervama nafte. Venezuela će stvoriti kriptovalutu Petro, kako bi stvorila i unaprijedila svoj monetarni suverenitet, a s ciljem provođenja svojih financijskih transakcija, unatoč financijskoj blokadi”, rekao je tada predsjednik Venezuele.

“Osim nafte, nova virtualna valuta će se temeljiti na plinu, zlatu i dijamantima“, nastavio je predsjednik, čija zemlja posjeduje najveće svjetske rezerve nafte.

I dok se vode polemike oko volatilnosti Bitcoina, njegove vrijednosti i činjenice da su u igru s ovom kriptovalutom ušli veliki ulagači, poput lešinarskog fonda BlockTower Capital i financijskih divova CME Grupe i suparničkog Cboe Global Marketsa, sa sjedištem u Chicagu (SAD), Caracas je službeno priopćio čime će podržati svoju državnu kriptovalutu.

Kriptovalutu Petro će u početku osigurati sa 5 milijardi barela nafte, a odgovarajući dokument je predstavio predsjednik zemlje Nicolas Maduro, izvještava EFE.

nafta, bušotina, novac

Nafta koja će služiti kao pokriće za venezuelansku kriptovalutu će biti isporučena iz polja “Ayacucho 1” iz pojasa Orinoco. Maduro je izjavio kako ovo polje ima 5 milijardi barela dokazane nafte i prikazao je potvrdu izdanu od strane tvrtke.

“Za svaki Petro – barel nafte. Svaki Petro je jedan barel”, rekao je venezuelanski predsjednik, što bi značilo da bi cijena kriptovalute bila relativno niska, ali manje podložna volatilnosti, jer je vezana za vrijednost nafte, koja je danas dosegla relativno dobru cijenu od 66 dolara po barelu.

Dakle, ovdje nemamo slučaj kao kod Bitcoina, koji je u suštini računalni program i u bilo kojem trenutku se može dogoditi bilo što.

Petro vrijedi koliko vrijedi barel nafte, a računa se prema tečaju dolara, bilo da se transakcije provode u dolarima, juanu, euru ili nekoj od nacionalnih valuta zemalja s kojima posluje državna naftna kompanija PDVSA.

Vlada zemlje je odlučila stvoriti vlastitu kriptovalutu upravo kako bi smanjila utjecaj američkih sankcija na gospodarstvo, kada su u Washingtonu onemogućili pristup Venezueli kreditnim sredstvima.

Maduro je izjavio da će u budućnosti zalihe zlata depozita Arco Minero, blizu pojasa Orinoco, također podržati kriptovalutu Venezuele.

“A tako ćemo postupiti i s dijamantima”, rekao je.

Kao što smo naveli, Maduro je najavio stvaranje kriptovalute “Petro” početkom prosinca, rekavši kako će to pomoći zemlji da se suoči s ekonomskom krizom. Učinke ovog eksperimenta vlada očekuje u vrlo kratkom vremenu i Petro bi se mogao pokazati revolucionarnim načinom zaobilaženja američkih  sankcija, obzirom da je za brojne druge kriptovalute dokazano da su, nakon nekoliko godina “slobode”, pale pod utjecaj američkih financijskih divova.

Prema današnjoj cijeni crnog zlata, kriptovaluta Petro, podržana s pet milijardi barela nafte vrijednih 66 dolara, znači prvi manjak od 330 milijardi petrodolara.

Petro – Venezuelanski „Bitcoin“ – Novo monetarno oružje protiv SAD-a

Bitcoin može porasti i na 50 000 dolara, ali su ga preoteli Wall Street i lešinarski fondovi

PDVSA
FOTO – Naftni pojas Orinoco
BitcoinBTCkriptovalutamaduroPDVSAPetro kriptovaluta
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Koča Popović
6 godine prije

Beskrajno se veselim emancipaciji Venezuele i svih potlacenih zemalja. Tekstovi ovog portala su pravo osvjezenje u novinarstvu Juznih Slavena. Imam jedino primjedbu u vezi novih drustveno-ekonomskih pojava poput Bitcoina. Autor navodi:
“Dakle, ovdje nemamo slučaj kao kod Bitcoina, koji je u suštini računalni program i u bilo kojem trenutku se može dogoditi bilo što.”-sto naprosto nije tocno. Bitcoin je dobro zamisljen i definiran puno transparentnije od npr. dolara koji se tiska do beskonacnosti bez sankcija i realnih osnova u gospodarstvu. Broj Bitcoina je konacan i tocno definiran, algoritam njegova nastanka je matematicka funkcija, datoteka vlasnistva je javna i svima dostupna! Oko toga nema prevare. Problem nastaje oko sistema u kojem zivimo i njegove pohlepe, a to je kapitalizam koji ovu kriptovalutu nasilno pretvara u robu i oko nje na burzi stvara balon pridajuci joj atribute koje realno nema da bi ovladala njome. Svecano obecajem da vise necu o Bitcoinu.

čitalac
6 godine prije

“Petro vrijedi koliko vrijedi barel nafte, a računa se prema tečaju dolara…”
!?!

Miki
6 godine prije

Know how i podpora Petro kriptovaluti dolazi iz Slovenije.

Alerik
6 godine prije

Maduro kaže:Venezuela će stvoriti kriptovalutu Petro, kako bi stvorila i unaprijedila svoj monetarni suverenitet – što implicira da Venezuela sad nema monetarni suverenitet. Znamo da Venezuela ima godišnju inflaciju od 4115% (sad vjerojatno i veću) i da je to znak potpune nesposobnosti državnog vodstva koje ne zna koristiti činjenicu monetarnog suvereniteta (inflacija u venezuelanskom slučaju znači da Vlada tiskanjem novca bez pokrića u proizvodnji ili bilo čemu drugomu u stvarnosti svakodnevno pljačka vlastito stanovništvo, upravo onako kako je to činila i Jugoslavija. Inflacija se zaustavlja u 24 sata, kao što znamo. Postoje dva načina, jedan je vezivanjem domicilne valute uz neku drugu, kao što je to učinila Hrvatska, BiH, Srbija pa količina valute u optjecaju ovisi samo o vanjskom dugu i novom priljevu strane valute. Drugi je način nekreditni. Ograničiti banke u multiplikaciji depozita, uvesti im obavezne rezerve na 50% i sam određivati strogim nadzorom nad kreacijom novca svoju inflaciju).… Čitaj više »

bbbb
6 godine prije

Blaž je najviše poentirao skužeći igrokaz sile………

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI