fbpx

Venezuela će kriptovalutu “Petro” u početku podržati s 5 milijardi barela nafte

Maduro - Venezuela

S ciljem borbe protiv financijske blokade Sjedinjenih Američkih Država je početkom prosinca predsjednik Venezuele Nicolas Maduro najavio stvaranje kriptovalute Petro, temeljene na rezervama nafte u zemlji,

“Najavljujem da će Venezuela stvoriti novi monetarni sustav temeljen na domaćim rezervama nafte. Venezuela će stvoriti kriptovalutu Petro, kako bi stvorila i unaprijedila svoj monetarni suverenitet, a s ciljem provođenja svojih financijskih transakcija, unatoč financijskoj blokadi”, rekao je tada predsjednik Venezuele.

“Osim nafte, nova virtualna valuta će se temeljiti na plinu, zlatu i dijamantima“, nastavio je predsjednik, čija zemlja posjeduje najveće svjetske rezerve nafte.

I dok se vode polemike oko volatilnosti Bitcoina, njegove vrijednosti i činjenice da su u igru s ovom kriptovalutom ušli veliki ulagači, poput lešinarskog fonda BlockTower Capital i financijskih divova CME Grupe i suparničkog Cboe Global Marketsa, sa sjedištem u Chicagu (SAD), Caracas je službeno priopćio čime će podržati svoju državnu kriptovalutu.

Kriptovalutu Petro će u početku osigurati sa 5 milijardi barela nafte, a odgovarajući dokument je predstavio predsjednik zemlje Nicolas Maduro, izvještava EFE.

nafta, bušotina, novac

Nafta koja će služiti kao pokriće za venezuelansku kriptovalutu će biti isporučena iz polja “Ayacucho 1” iz pojasa Orinoco. Maduro je izjavio kako ovo polje ima 5 milijardi barela dokazane nafte i prikazao je potvrdu izdanu od strane tvrtke.

“Za svaki Petro – barel nafte. Svaki Petro je jedan barel”, rekao je venezuelanski predsjednik, što bi značilo da bi cijena kriptovalute bila relativno niska, ali manje podložna volatilnosti, jer je vezana za vrijednost nafte, koja je danas dosegla relativno dobru cijenu od 66 dolara po barelu.

Dakle, ovdje nemamo slučaj kao kod Bitcoina, koji je u suštini računalni program i u bilo kojem trenutku se može dogoditi bilo što.

Petro vrijedi koliko vrijedi barel nafte, a računa se prema tečaju dolara, bilo da se transakcije provode u dolarima, juanu, euru ili nekoj od nacionalnih valuta zemalja s kojima posluje državna naftna kompanija PDVSA.

Vlada zemlje je odlučila stvoriti vlastitu kriptovalutu upravo kako bi smanjila utjecaj američkih sankcija na gospodarstvo, kada su u Washingtonu onemogućili pristup Venezueli kreditnim sredstvima.

Maduro je izjavio da će u budućnosti zalihe zlata depozita Arco Minero, blizu pojasa Orinoco, također podržati kriptovalutu Venezuele.

“A tako ćemo postupiti i s dijamantima”, rekao je.

Kao što smo naveli, Maduro je najavio stvaranje kriptovalute “Petro” početkom prosinca, rekavši kako će to pomoći zemlji da se suoči s ekonomskom krizom. Učinke ovog eksperimenta vlada očekuje u vrlo kratkom vremenu i Petro bi se mogao pokazati revolucionarnim načinom zaobilaženja američkih  sankcija, obzirom da je za brojne druge kriptovalute dokazano da su, nakon nekoliko godina “slobode”, pale pod utjecaj američkih financijskih divova.

Prema današnjoj cijeni crnog zlata, kriptovaluta Petro, podržana s pet milijardi barela nafte vrijednih 66 dolara, znači prvi manjak od 330 milijardi petrodolara.

Petro – Venezuelanski „Bitcoin“ – Novo monetarno oružje protiv SAD-a

Bitcoin može porasti i na 50 000 dolara, ali su ga preoteli Wall Street i lešinarski fondovi

PDVSA

FOTO – Naftni pojas Orinoco

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
31 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije

Beskrajno se veselim emancipaciji Venezuele i svih potlacenih zemalja. Tekstovi ovog portala su pravo osvjezenje u novinarstvu Juznih Slavena. Imam jedino primjedbu u vezi novih drustveno-ekonomskih pojava poput Bitcoina. Autor navodi:
“Dakle, ovdje nemamo slučaj kao kod Bitcoina, koji je u suštini računalni program i u bilo kojem trenutku se može dogoditi bilo što.”-sto naprosto nije tocno. Bitcoin je dobro zamisljen i definiran puno transparentnije od npr. dolara koji se tiska do beskonacnosti bez sankcija i realnih osnova u gospodarstvu. Broj Bitcoina je konacan i tocno definiran, algoritam njegova nastanka je matematicka funkcija, datoteka vlasnistva je javna i svima dostupna! Oko toga nema prevare. Problem nastaje oko sistema u kojem zivimo i njegove pohlepe, a to je kapitalizam koji ovu kriptovalutu nasilno pretvara u robu i oko nje na burzi stvara balon pridajuci joj atribute koje realno nema da bi ovladala njome. Svecano obecajem da vise necu o Bitcoinu.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Koča Popović

Jebes bitcoin , jebo dolar i dojce marku , jebo kunu uzduz i popreko , dok se ne vrati jugo dinar nema nama mira i prosperiteta na balkanu .

antun comb
Gost
antun comb
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

pogotovu onaj dinar sto je imo 50 nula….nema ti “juge” vise, prdnula u cabar.

tinpu
Gost
tinpu
3 godine prije
Reply to  antun comb

Zato nam je rvacka na diku i zivlja nego ikad! Bez vlastitih banaka, bez vlastitih telekomunikacija, bez vlastite energetske opskrbe, sa 100.000 stanovnika godisnje u busevima i avionima smjer deutschland, ireland i sl., sa kunom blokiranom uz euro tako da ne mos ni prdnut a kamoli nesto financijski podesavat, sa superefikasnim i pravednim pravosudjem, sa trodiobom vlasti na nivou science fiction-a, sa barem 400.000 laznih branitelja, 350.000 blokiranih i 400.000 nezaposlenih, sa partijskim uhljebima na svakom koraku, potkapacitiranim debosima u vladi i saboru, sa lazljivom, oportunistickom trepetusom na pantovcaku, sa penzicima koji kopaju po kantama za smece, a eto onako usput smo u trajnom sukobu sa bas svim susjednim drzavama. No, nije sve tako crno, u EU smo (amen!), imamo vojnike na Baltiku i u Afganistanu, koji HR brane daleko od kuce., milijardu eura novih zaduzenja, a uskoro i nove avione, kako bi mogli braniti ono, sto ionako vec dugo nije nase… … treba nama ADZ-coin, pa da vidis prosperiteta!

mars
Gost
mars
3 godine prije
Reply to  tinpu

@ tinpu – izvanredan i što je najtragičnije, istinit opis stanja stvari, ali koji jednoćelijski organizmi nisu u stanju da priznaju.

victory
Gost
victory
3 godine prije
Reply to  tinpu

“…sa trodiobom vlasti na nivou science fiction-a,…” 🙂 🙂 🙂 🙂 oplakah

Blaž
Gost
Blaž
3 godine prije
Reply to  tinpu

Da, za razliku drzave koja je imala Goli otok, seljacima uzimala sto je njihovo, doživotnog diktatora za predsjednika, koga se nije moglo kritizirati, a u 80-ima imala toliko napredno gospodarstvo da su se uvodile redukcije struje, a banane bile luksuz…Bilo je toliko dobro da su milijuni išli raditi vani, a kad kupio dvoje traperica u Trstu carinici bi te pilali kao da si svercao kokain…O jakom jugo Dinaru s 50 nula i novinama koje su koštale 500000 dinara , nije potrebno pricati….Da, Hrvatska je puna mana i lopova, ali kao primjer navoditi Jugu stvarno jo groteskno…Mada, naravno ni u njoj nije sve lose, bilo je ok stvari, ali navoditi je kao primjer , hvala lijepo, ali ne….Crvena elita i njihovi potomci uživali su u ukradenim vilama, luksuzu i putovanjima, ali zašto o Jugi ne pričaju djeca pravih proletera, bilo im je tako dobro da su udarnici koji su završili na novčanicama umrli u bijedi od gladi i alkohola….

faust
Gost
faust
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Slobodno vratite hiperinflatornu valutu ali bez nas Hrvata.Nama je kuna predobra,za to smo se borili upravo protiv balkanaca

mars
Gost
mars
3 godine prije
Reply to  faust

@ faust – e vala ste se i izborili. Ako se ovakav tempo bježanije, pardon, ekonomskog iseljavanja nastavi, za 20 godina u Hrvatskoj će živjeti sve Arapi, crnci i Kinezi, a Hrvati će osnivati zavičajne kolonije i klubove po Njemačkoj, Austriji, Engleskoj, SAD, i sl. tako da o slavnim danima borbe možeš sutra pričati istim tim Arapima, crncima i Kinezima, kojima će do toga biti stalo k’o i do lanjskog snijega.

faust
Gost
faust
3 godine prije
Reply to  mars

Jesmo,jesmo.I preokrenuti ćemo negativne trendove upravo uz pomoć brojne i bogate dijaspore,točno kao Irska.Nemojte se prerano veseliti

Miki
Gost
Miki
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Ti bi da si milijarder prema broju nula na dinarima!? 🙂

čitalac
Gost
čitalac
3 godine prije

“Petro vrijedi koliko vrijedi barel nafte, a računa se prema tečaju dolara…”
!?!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  čitalac

Barel se uvijek piše u dolarima, čak i kada se njime trguje u drugim valutama. Nema veze s dolarom. Putin je u Vladivostoku dao otkaz nekom direktoru carine jer je , sa strane, da bi mu bilo lakše za pojmiti s koliko para barata, dao ukor pred isključenje jer je vodio računicu u dolarima, a trgovina je bila rublja-juan, ako se ne varam.jednako je moglo pisati , sad mi se ne da, 66 dolara, 60 eura , na primjer. Mi u Europi imamo predodžbu što je 60 eura

čitalac
Gost
čitalac
3 godine prije

Da, da.. Samo, nije se lako otresti dolara…

Blaž
Gost
Blaž
3 godine prije
Reply to  čitalac

Cudno da Maduro kao Židov ima problema s financijama….. Otkad nema Chaveza , drzava i financija u teškoj banani….Naravno Ameri igraju svoji igru, ali da nije Hugo do koljena u diplomatskim igrama , isto je istina

Miki
Gost
Miki
3 godine prije

Know how i podpora Petro kriptovaluti dolazi iz Slovenije.

kojaglupost
Gost
kojaglupost
3 godine prije
Reply to  Miki

wow

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije

Maduro kaže:Venezuela će stvoriti kriptovalutu Petro, kako bi stvorila i unaprijedila svoj monetarni suverenitet – što implicira da Venezuela sad nema monetarni suverenitet. Znamo da Venezuela ima godišnju inflaciju od 4115% (sad vjerojatno i veću) i da je to znak potpune nesposobnosti državnog vodstva koje ne zna koristiti činjenicu monetarnog suvereniteta (inflacija u venezuelanskom slučaju znači da Vlada tiskanjem novca bez pokrića u proizvodnji ili bilo čemu drugomu u stvarnosti svakodnevno pljačka vlastito stanovništvo, upravo onako kako je to činila i Jugoslavija. Inflacija se zaustavlja u 24 sata, kao što znamo. Postoje dva načina, jedan je vezivanjem domicilne valute uz neku drugu, kao što je to učinila Hrvatska, BiH, Srbija pa količina valute u optjecaju ovisi samo o vanjskom dugu i novom priljevu strane valute. Drugi je način nekreditni. Ograničiti banke u multiplikaciji depozita, uvesti im obavezne rezerve na 50% i sam određivati strogim nadzorom nad kreacijom novca svoju inflaciju).
Vjerojatno je ideja o kriptovaluti nesposobnim socijalistima došla odozdo .- naime, dobar dio inteligencije (profesora, studenata) preživljava rudarenjem bitcoina.
Nema nikakve sumnje u to da će socijalisti i ovo s Petrom upropastiti.
Vjerojatno su zamislili da vezivanjem valute uz naftu prisile sve kupce nafte na plaćanje u Petru za što bi kupci morali dati-druge valute, juane, eure, dolare, rublje. Tako bi socijalisti pretvorili svoju naftu u tuđe valute.To mogu i bez Petra.
Ali što bi sutra kad se svih 5 milijarda barela nafte iscrpi i u Venezuelu uđe svih 330 milijarda dolara? Petro bi živo na čemu? Na burzi, moš mislit!?
Za Venezuelu nema nade dok god se ne odrekne propalog socijalzma. Budući da im Vlada i nacionalna naftna kompanija PDVSA kasni u otplati dugova, što je tehnički bankrot (kao što je to bio iz istog razloga i u slučaju Agrokor), pitanje je hoće li se vlasnici obveznica prije uknjižiti na tu naftu, nego što Maduro smisli što će i kako s Petrom.

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  Alerik

Pričaš koještarije. Ekonomska kriza u Venecueli izazvana je prvenstveno ekonomskim ratom od strane usa i nema veze sa socijalizmom ili ne-socijalizmom. Valjaš tipičnu imperijalističku propagandu. Bilo koja zemlja bi otišla na dno ako je pritisnuta sankcijama i ekonomskom sabotažom, osim velikih tipa Rusija. A o trenutnom podrivanju Venecuele je napisano puno, malo se obrazuj prije nego kreneš valjati šuplje fraze.

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije
Reply to  Ivo

Socijalistima su uvijek krivi drugi, zanimljivo:)

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Alerik

U pravu si.Kriv je drugi.U ovom i u bezbroj drugih slučajeva gramziva i kolonijalna politika USA.Dobro ti znaš samo se praviš mutav.

faust
Gost
faust
3 godine prije
Reply to  Alerik

Nisu sposobni shvatiti da su oni sami uzrok problema

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  Alerik

Trolaš ti…

antun comb
Gost
antun comb
3 godine prije
Reply to  Ivo

a ovo je interesantno, ko u naj slavnija doba envera hodze I nikolaja causeskua, cim odudaras od sluzbene partijske linije odma si troll. ahahaaa. vi se izgleda svi nedje skupite pa bacite kolektivni drkanjac na sliku staljina i mao ce tunga. da mi je samo znati koji lik je gazda ovog foruma, ahahaaaa

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  antun comb

i ti si se priključio antuntune, počela noćna šihta znači. Zašto te zanima tko je gazda foruma, moraš prijaviti šefu?

Tomica
Gost
Tomica
3 godine prije
Reply to  Alerik

Naravno, uvijek tako izvrću stvari. Kapitalisti im uvedu sankcije da im pomognu a ovi em što ne znaju to da iskoriste nego im još drugi kriv.

victory
Gost
victory
3 godine prije
Reply to  Alerik

Ja kao socijalist tvrdim da za pizdarije koje povremeno pišeš si kriv isključivo ti.

antun comb
Gost
antun comb
3 godine prije
Reply to  victory

nemojte pocet sjeci vene ili piti praljkovacu. gledam jutros CGTN eno vam kinezi od AIRBUS-a narucili aviona za 5.2 milijardi dolara. interesantno da nisu narucili od rusa za 50 milijardi rubljački

Hezbollah
Gost
Hezbollah
3 godine prije
Reply to  Alerik

Na početku teksta piše da će se koristiti rezerve nafte samo iz polja Ayacucho1, što znači da samo to polje ima 5 mlrd barela, a ne cijela Venezuela. Svi dobro znamo da Venezuela ima najveće rezerve nafte na zapadnoj hemisferi, a vrlo vjerojatno i na cijeloj planeti, zato su ih ameri zajahali.

faust
Gost
faust
3 godine prije
Reply to  Hezbollah

Kad su sami nesposobni iskoristiti prirodna bogatstva i treba im da ih jaše drugi,tko god to bio

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije

Blaž je najviše poentirao skužeći igrokaz sile………

POVEZANE VIJESTI

Izbornik