Nakon Venezuele, Rusija u zaobilaženju sankcija razmišlja o “kriptorublji”

Kriptorublja

Moskva i Caracas ozbiljno razmatraju mogućnost uvođenja vlastite kriptovalute, piše The New York Times. Prema riječima predsjednika Venezuele, Nicolasa Madura, virtualna valuta “Petro” će omogućiti plaćanja zaobilazeći američke sankcije. S druge strane, ruski dužnosnici također su došli na ideju “kriptorublje”, kojom bi zaobišli sankcije i učinkovitije pratili transakcije, dodaje NYT.

“Vlade Rusije i Venezuele su izrazile nadu da će uvođenje kriptovalute pomoći njihovim zemljama da izbjegnu američke sankcije”, pišu autori članka Nathaniel Popper, Oleg Matsnev i Ana Vanessa Herrero.

“Ono što je izgledalo kao “marginalni koncept” sada je već priznato na svjetskom tržištu. Venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro je najavio plan stvaranja kriptovalute “Petro”, koji će biti sličan Bitcoin, ali će se temeljiti na nafti i drugim prirodnim resursima. S druge strane, Rusija također razmatra ideju uvođenja “kriptorublje”.

“Tako ćemo moći poslovati s našim partnerima širom svijeta, bez obzira na sankcije”, rekao je posebni savjetnik predsjednika Putina za ekonomiju, Sergej Glazjev.

“Prema mišljenju ekonomista i stručnjaka za kriptovalute, planovi Rusije i Venezuele možda neće biti tako uspješni kao što se naizgled čini. Razlog je u tome što su Bitcoin i druge kriptovalute decentralizirani sustav“, piše The New York Times, što je točno, jer Moskva i Caracas namjeravaju koristiti ovu tehnologiju samo za zaobilaženje američkih sankcija, a ne za špekulativna ulaganja na tržištu postojećih kriptovaluta.

Prema Maduru, “Petro” će pomoći zemlji da “prevladava financijske blokade i omogućiti kretanje prema novim oblicima međunarodnog financiranja”.

Međutim, veza između valute i vladinih naftnih kompanija može učiniti “Petro” neatraktivnim za ulagače, kažu američki stručnjaci, iako je odlučeno da će “Petro” biti podržan s 5 milijardi barela rezervi nafte, kasnije s dijamantima i zlatom.

Što se tiče Rusije, neki dužnosnici Središnje banke i Ministarstva komunikacija su nagovijestili stvaranje “kriptorublje”. Gospodarska situacija u Rusiji je mnogo bolja nego u Venezueli, ali vodstvo zemlje isto traži načine za zaobilaženje američkih sankcija.

Prema riječima ministra komunikacija Nikolaj Nikiforova, “kriptorublja” će biti kreirana po blago različitoj shemi od Bitcoina. Nova će valuta pojednostaviti vladi praćenje transakcija od kojih bi druge zemlje imale koristi, zaključuju autori članka The New York Timesa.

Venezuela će kriptovalutu Petro u početku podržati s 5 milijardi barela nafte

Petro – Venezuelanski „Bitcoin“ – Novo monetarno oružje protiv SAD-a

Bitcoin može porasti i na 50 000 dolara, ali su ga preoteli Wall Street i lešinarski fondovi

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

avatar
10000
5 Grupirani komentari
5 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
9 Komentatori
Bobiivica17 novembarNekiGostastana satana Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
bbbb
Gost
bbbb

Sve je ovo promocija novog “sredstva” koji će ustolićiti digitalnu valutu na grobu do sada največe prevare gotovine. Promociju rade isti koji i osnovaše papir bez vrijednosti zvani gotovina. Odlučili su da promociju novog sredstva porobljavanja, goreg nego gotovina, rade preko kao nazovi opozicije njima, kao kriv je kondom koji to radi a ne onaj koji hebe. Dvije stvari su uništile planet i zemljane, nafta i digitalija. Sami smo pohlepom i sebičnošću sebi napravili zatvor za robove i teraformirali zemlju i živi svijet a i same sebe. Koliko bi svijet bio ljepši da čemerikom i danas lutaju milionska krda bizona koje love indijanci a ne da ukradeni kontinent lovi nas po planetu da nas utamniči.

aleksandar
Gost
aleksandar

da, ovo je jos gore od papira.

NekiGost
Gost
NekiGost

Kad smo kod toga, pade mi na pamet nešto za što bi mogao poslužiti Bitcoin. Nažalost, ništa dobro.

Naime, Bitcoin nema apsolutno nikakvog pokrića za svoju vrijednost. To je zapravo samo niz 0 i 1 pohranjen negdje. Nema ništa što bi moglo jamčiti njegovu vrijednost ili s čime bi se njegova vrijednost mogla uspoređivati, ne?

Pa sad. što bi se desilo da “vrijednost” Bitcoina još poraste? Još puno poraste…

I da onda puno ljudi uloži puno novca, prvenstveno dolara, u Bitcoin? I da onda svi Bitcoinovi nestanu ili se, zbog neke greške u sustavu (virusa ili čega već), izbrišu? Sav taj novac nestaje.

A znamo da ima previše novca bez pokrića, ne?

Nije li to idealan način da se riješi viška novca, koji ionako ne bi trebao postojati?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Ne bih se složio, jer je novac danas ionako virtualan, samo 4% eura, npr , imaš u fizičkom obliku, ostalo su sve brojke na monitoru ili bankovnoj knjižici, kmpu, mobitelu . itd. Ovdje je razlika što imamo kriptovalute koje podržava ponuda i potražnja i obični su program i Petro s 5 milijardi barela nafte, za sada. Ako bude kriptorublje, bit će podržana isto nečim. Nije isto, kolko se ja razumijem.

NekiGost
Gost
NekiGost

Ah, ne. Ovo se odnosilo baš na Bitcoin pa je malo offtopic…

Petro mi djeluje u redu baš zato jer ima podršku u nečemu konkretnom. Nadam se da će sa kriptorubljom biti slično.

davor
Gost
davor

Lako za kriptovalute, kad će krenuti Petrogradska agencija za kreditni rejting?

astana satana
Gost
astana satana

kada hilari i zapad optuzuju ruse to izgleda kao neka imbecilna prica medjutim oni su u pravu jer rusi koji su dio svjetske vlade odvojili su se od dosadasnjeg kursa i krojit ce drugaciju sudbinu svijeta sto oni koji su bolje informirani odnosno oni koji su otvoreni za primanje svih vrsta informacija mogu spoznati dok oni koji vjeruju i samo nekom programu ili dogmi utisnutom od djetinjstva to nisu u stanju

17 novembar
Gost
17 novembar

veliki putin slijedi naredbe velikog brata . sve je ovo plan prema porobljenju stanovnistva .

Bobi
Gost
Bobi

Svi koji imaju bankovni račun su već porobljeni, jedino što danas još mogu kupiti i 5 kruhova dnevno ako hoće, a tada će dobit jedan suhi tost ako tako kaže čip. No pustinjaka je uvijek bilo i bit će, bar se nadam

ivica
Gost
ivica

BTC je od početka trojanski konj, a satoshi nakamoto je šifra za langley. Cilj uklanjanje keša iz opticaja i totalno porobljavanje svjetskog stanovništva, kao i globalno pionirstvo – kontrola digitalnih svjetskih financija.
žaba je u teći na laganoj vatrici.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik