Nakon Venezuele, Rusija u zaobilaženju sankcija razmišlja o “kriptorublji”

Kriptorublja
10 komentara

Moskva i Caracas ozbiljno razmatraju mogućnost uvođenja vlastite kriptovalute, piše The New York Times. Prema riječima predsjednika Venezuele, Nicolasa Madura, virtualna valuta “Petro” će omogućiti plaćanja zaobilazeći američke sankcije. S druge strane, ruski dužnosnici također su došli na ideju “kriptorublje”, kojom bi zaobišli sankcije i učinkovitije pratili transakcije, dodaje NYT.

“Vlade Rusije i Venezuele su izrazile nadu da će uvođenje kriptovalute pomoći njihovim zemljama da izbjegnu američke sankcije”, pišu autori članka Nathaniel Popper, Oleg Matsnev i Ana Vanessa Herrero.

“Ono što je izgledalo kao “marginalni koncept” sada je već priznato na svjetskom tržištu. Venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro je najavio plan stvaranja kriptovalute “Petro”, koji će biti sličan Bitcoin, ali će se temeljiti na nafti i drugim prirodnim resursima. S druge strane, Rusija također razmatra ideju uvođenja “kriptorublje”.

“Tako ćemo moći poslovati s našim partnerima širom svijeta, bez obzira na sankcije”, rekao je posebni savjetnik predsjednika Putina za ekonomiju, Sergej Glazjev.

“Prema mišljenju ekonomista i stručnjaka za kriptovalute, planovi Rusije i Venezuele možda neće biti tako uspješni kao što se naizgled čini. Razlog je u tome što su Bitcoin i druge kriptovalute decentralizirani sustav“, piše The New York Times, što je točno, jer Moskva i Caracas namjeravaju koristiti ovu tehnologiju samo za zaobilaženje američkih sankcija, a ne za špekulativna ulaganja na tržištu postojećih kriptovaluta.

Prema Maduru, “Petro” će pomoći zemlji da “prevladava financijske blokade i omogućiti kretanje prema novim oblicima međunarodnog financiranja”.

Međutim, veza između valute i vladinih naftnih kompanija može učiniti “Petro” neatraktivnim za ulagače, kažu američki stručnjaci, iako je odlučeno da će “Petro” biti podržan s 5 milijardi barela rezervi nafte, kasnije s dijamantima i zlatom.

Što se tiče Rusije, neki dužnosnici Središnje banke i Ministarstva komunikacija su nagovijestili stvaranje “kriptorublje”. Gospodarska situacija u Rusiji je mnogo bolja nego u Venezueli, ali vodstvo zemlje isto traži načine za zaobilaženje američkih sankcija.

Prema riječima ministra komunikacija Nikolaj Nikiforova, “kriptorublja” će biti kreirana po blago različitoj shemi od Bitcoina. Nova će valuta pojednostaviti vladi praćenje transakcija od kojih bi druge zemlje imale koristi, zaključuju autori članka The New York Timesa.

Venezuela će kriptovalutu Petro u početku podržati s 5 milijardi barela nafte

Petro – Venezuelanski „Bitcoin“ – Novo monetarno oružje protiv SAD-a

Bitcoin može porasti i na 50 000 dolara, ali su ga preoteli Wall Street i lešinarski fondovi

BitcoinKriptorubljaKriptovalutePetroPetro kriptovaluta
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bbbb
6 godine prije

Sve je ovo promocija novog “sredstva” koji će ustolićiti digitalnu valutu na grobu do sada največe prevare gotovine. Promociju rade isti koji i osnovaše papir bez vrijednosti zvani gotovina. Odlučili su da promociju novog sredstva porobljavanja, goreg nego gotovina, rade preko kao nazovi opozicije njima, kao kriv je kondom koji to radi a ne onaj koji hebe. Dvije stvari su uništile planet i zemljane, nafta i digitalija. Sami smo pohlepom i sebičnošću sebi napravili zatvor za robove i teraformirali zemlju i živi svijet a i same sebe. Koliko bi svijet bio ljepši da čemerikom i danas lutaju milionska krda bizona koje love indijanci a ne da ukradeni kontinent lovi nas po planetu da nas utamniči.

davor
6 godine prije

Lako za kriptovalute, kad će krenuti Petrogradska agencija za kreditni rejting?

astana satana
6 godine prije

kada hilari i zapad optuzuju ruse to izgleda kao neka imbecilna prica medjutim oni su u pravu jer rusi koji su dio svjetske vlade odvojili su se od dosadasnjeg kursa i krojit ce drugaciju sudbinu svijeta sto oni koji su bolje informirani odnosno oni koji su otvoreni za primanje svih vrsta informacija mogu spoznati dok oni koji vjeruju i samo nekom programu ili dogmi utisnutom od djetinjstva to nisu u stanju

17 novembar
6 godine prije

veliki putin slijedi naredbe velikog brata . sve je ovo plan prema porobljenju stanovnistva .

ivica
6 godine prije

BTC je od početka trojanski konj, a satoshi nakamoto je šifra za langley. Cilj uklanjanje keša iz opticaja i totalno porobljavanje svjetskog stanovništva, kao i globalno pionirstvo – kontrola digitalnih svjetskih financija.
žaba je u teći na laganoj vatrici.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI