Ruski jezik bi trebalo da izumre u Ukrajini

Aleksej Danilov
106 komentara

Ruski jezik treba iskorijeniti u Ukrajini jer ga Moskva navodno koristi kao sredstvo za vršenje utjecaja na Ukrajince, tvrdi jedan od ključnih sigurnosnih zvaničnika zemlje.

Ruski jezik nije ništa drugo nego „element neprijateljske propagande i ispiranja mozga našem narodu“, rekao je Aleksej Danilov, šef ukrajinskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu, u emisiji „Veliki Lvivski razgovori“ u petak.

Zvaničnik je takođe govorio u prilog tome da Ukrajinci umjesto toga uče engleski. Prema Danilovu, sama ideja da Ukrajinci moraju razumjeti ruski jezik je „opasna priča.”  „Vidi, ne želimo ništa od njih [Rusa]. Zašto nas ne ostave na miru? Neka idu u svoje močvare i grakću na ruskom jeziku”, naveo je on.

Visoki zvaničnik je nastavio sa kritikama stručnjaka i stručnjaka koji govore ruski dok su se pojavljivali na ukrajinskoj TV.  Prema popisu iz 2001. godine, otprilike 14,3 miliona Ukrajinaca (29 % stanovništva) govori ruski kao maternji jezik. Neke druge procjene navode taj broj i više.

Jezik je posebno rasprostranjen u istočnim i južnim dijelovima zemlje. Još od puča na Majdanu 2014., Moskva stalno optužuje ukrajinsku vladu da sistematski diskriminiše one koji govore ruski.

Uočena kršenja prava jezičke manjine navela su i secesionistički pokreti u Donjeckoj i Luganskoj oblasti, čiji su dijelovi kasnije postali Donjecka, odnosno Luganska Narodna Republika.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno je upozorio svoju zemlju da ne uzima znakove od onih koji se bave ”kulturom otkazivanja”. Govoreći na konferenciji za medije u Astani u Kazahstanu, on je istakao da oko tri miliona Ukrajinaca stalno živi u Rusiji.

“Kako možemo zabraniti njihov jezik i kulturu? Ništa slično nam ne pada na pamet”, dodao je Putin.

Komentarišući izvještaje o čovjeku koji je kažnjen u Moskvi zato što je u svom automobilu slušao ukrajinsku muziku, predsjednik je rekao da su pokušaji da se ukrajinski jezik zabrani u Rusiji „sami po sebi nezakoniti.”

jezikrusijaŠef Bezbjednostiukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
106 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Kao NEO NACISTIČKA TVOREVINA Ukrajina mora umrijeti i nikada više oživjeti.

eks
1 godina prije

Amerikanci pripremaju napad na Herson. Veći broj američkih i engleskih vojnika se uključuje direktno u rat protiv Rusije. 101. vazdušno-desantna divizija američke vojske već je stigla na granicu Rumunije i Ukrajine. Sa drugih frontova u Ukrajini Amerikanci premeštaju Ukre i NATO vojnike i koncentrišu za napad na Herson . Konačno je skinuta maska sa priče o “plaćenicima” , jer se radi o NATO vojnicima koji već duže u velikom broju ratuju protiv ruskih snaga. Sada otvoreno.

Tupko Glupko
1 godina prije

Ovaj visokopozicionirani ukrajinski političar bi ukinuo ruski jezik. U državi gdje Rusi čine 17,3% populacije. A na Wikipedijinoj stranici možete pročitati sljedeće (što ptovrđuje i napisano u tekstu Logičnog): “67% of Ukrainians speak Ukrainian as their primary language, while 30% speak Russian as their primary language.” Hoće li sadašnja ukrajinska vlast sada protjerati/zatvoriti/ubiti 30% Ukrajinaca kojima je ruski materinji jezik? Ne zaboravimo da je još u ožujku pod optužbom za veleizdaju Zelenski suspendirao 11 proruskih ukrajinskih političkih stranaka, a suspendirana je i najveća oporbena stranka Platforma za život koja ima 44 zastupnika u parlamentu s 450 zastupničkih mjesta.  To je ta demokracija u Ukrajini kojoj se Europa divi. Kakvo će samo ogromno razočaranje Ukra biti kada ih Zapad uskoro prisili na primirje i odricanje od dijela teritorija. I počne prije toga polako otkrivati prljavo rublje Ukra što sve ove mjesece rata skrivaju. Izgleda da će tek onda shvatiti da su… Čitaj više »

Max
1 godina prije

To je etničko čiščenje i kulturocid.

1 godina prije

fasizam..ideja nastala na podrucju kvarnera,ne u samoj italiji.na balkonu danasnjeg radija rijeke,prvi put je dignuta desnica u zrak kao znak politicke pripadnosti.njegove prve odlike su bile zatiranje slavenskih imena i slavenskog JEZIKA.moze svatko misliti sha hoce o ratu u ukrajini,ali ukrajinski rezim je svakako fasisticki nastrojen.hvala.

Dokurčilomi
1 godina prije

Samo prvo veliki broj Ukrajinaca mora naučiti Ukrajinski.

tihobl
1 godina prije

Putin grijesi – ukrajinstinu treba zatrijeti. Taj vjestacki konstrukt koji je u osnovi antiruski treba unistiti do kraja. Ni takozvani ukrajinski jezik ne treba da ostane. Jer sta je ukrajinstina – mrznja prema svemu ruskom. Putin jos nije dovoljno zreo, ali za koju godinu shvatice da mora potpuno deukrajinizovati i denacifikovati cijelo podrucje.
Ako to ne uradi imace stalni terorizam u RF. Juce je u uljanovskoj regiji uhapsen ukrajinac sa ogromnom svastikom na grudima i tetovazama po tijelu. Mlad dripac koji godinama zivi u RF. Pokusao je da vrbuje ruse u teroristicku celiju i da vrse diverzije. Medju 3 miliona kojima se hvali Putin kako ih niko ne dira takvih imas koliko hoces. Zato Rusija mora odratiti potpunu deukrajinizaciju i denacifikaciju kako unuci nbi ponovo imali isti problem.

Optimista
1 godina prije

Jezici sibirskih naroda… ?????

Ringo10
1 godina prije

Nacizam I fasizam
Rusija treba oduzet Ukrajinu Ono sto joj pripada pa Nek onda zabranjuju sta hoce

Ivica TodoricCvjecar
1 godina prije

Ovi su ludji nego mi 91.

Tupko Glupko
1 godina prije

Danas Rusi uništili još više elektroenergetskih postrojenja u Ukrajini nego u prošlom napadu sa poslanih 36 raketa.

Vojni analitičar
1 godina prije

Za narod koji je debelo zakasnio s formiranjem nacionalne svijesti i koji još uvijek nije baš sam sa sobom razjasnio jesu li poseban narod ili samo ogranak ruskog naroda ovi Ukrajinci se jako puno kurče.

A što se učenja stranih jezika tiče, upravo nametanje i prihvaćanje učenja engleskog širom svijeta je najočitiji primjer „elementa neprijateljske propagande i ispiranja mozga” svakom narodu. Jer baš učenje i znanje engleskog čini ljude podložnijima američkoj propagandi i anglosaksonskoj kulturnoj hegemoniji

Alex
1 godina prije

U Rusiji 21. stoljeća “antifašizam” je jednostavno postao pravo ruskog lidera da definira nacionalne neprijatelje. Pravi ruski fašisti, poput Aleksandra Dugina i Aleksandra Prohanova, dobili su prostor u masovnim medijima. I sam Putin oslanjao se na rad ruskog fašiste između dva rata Ivana Iljina. Za ruskog predsjednika “fašista” ili “nacista” je jednostavno neko ko se protivi njemu ili njegovom planu da uništi Ukrajinu. Ukrajinci su “nacisti” jer ne prihvataju da budu Rusi i pružaju otpor.
Nazivanje drugih fašistima dok si sam fašista je suštinska putinistička praksa. Jason Stanley, američki filozof, to naziva “propaganda podrivanja”. Riječ je o mistici čovjeka koji nasiljem liječi svijet, a uz propagandu će se pokušati održavati do kraja. Ima li itko ovdje intelektualnih
sposobnosti da me demantira, ali ne na
način “ad hominem” ?

mrdo
1 godina prije

uKRAJinski jezik ne postoji, isto kao i što ne postoji država uKRAJina. Takozvani ukrajinski jezik je dijalekt ruskog sa gomilom riječi iz poljskog. Slično kao i “zagorski jezik”, sa gomilom riječi iz slovenačkog.

CroExit
1 godina prije

Dovoljno je pogledati sliku ovog fašiste gore, i sve ti je jasno.

Siniša
1 godina prije

Mrzim crne uniforme, ko god da je nosi neka je zabije tati u dupe.

tihobl
1 godina prije

Prema ukrajinskim izvorima, tokom udara u zapadnom delu zemlje, ruske krstareće rakete su naglo promenile putanju, izbegavajući PVO Oružanih snaga Ukrajine, i pokrenule neočekivane napade na Vinicu i Luck.
Kako proizilazi iz dostavljenih informacija, uprkos svom prilično jednostavnom i predvidljivom letu, neke od raketa su promenile putanju i umesto da lete kroz vazdušni prostor iznad Hmeljnickog i Ternopoljskog regiona, rakete su neočekivano pristupile iz oblasti Ivano-Frankivsk.
Zatim su se naglo okrenule na sever i precizno gađali ciljeve u reonu Luck.
Razlog za to je razmeštanje sistema PVO u ovim regionima, koji bi trebalo da štite puteve snabdevanja oružjem sa Zapada.
Međutim, zbog nepredvidive putanje raketa, ukrajinska vojska nije mogla ništa da uradi.

tihobl
1 godina prije

NATO grebe oruzje po dnu kace. Spali su na slanje vatrogasnih helikoptera armiji Zelenskog:

Москва позива Португал да се уздржи од пребацивања руских ватрогасних хеликоптера Ка-32А11ВС у Кијев. Они сматрају да је Португалија одлучила да преда Украјини шест руских ватрогасних хеликоптера кршећи обавезу дату приликом куповине опреме. У Русији кажу да Лисабон нема право да никоме пребацује хеликоптере руске производње без сагласности Русије. Португал је 2007. године купио шест руских хеликоптера Ка-32 модификације из 1997. године под ознаком „А11ВС“. Тренутно је од тих шест хеликоптера, 5 оперативно.

tihobl
1 godina prije

Јуриј Подољака:

У региону Херсон су десантне јединице РФ уништиле механизовани батаљон Укровермахта.

Први механизовани батаљон 28 одвојене механизоване бригаде Украјинске војске потпуно је уништен од стране руских десантних јединица.

Батаљон је био опремљен македонским и словеначким тенковима.

tihobl
1 godina prije

У Врховну раду Украјине стигао је нацрт саопштења о признавању Белорусије као територије коју је Русија “привремено окупирала”
Документ има за циљ да предложи страним земљама да се признавањем руске окупације белоруске територије Влади Лукашенка одузме међународно правни субјективитет, истакао је народни посланик украјинске Раде Алексеј Гончаренко.
Циљ таквог документа је, такође, да се суспендује учешће Белорусије у међународним организацијама, пре свега, у УН.

tihobl
1 godina prije

Liz Trus ide za sefa NATO.

tihobl
1 godina prije

Размере данашње штете су упоредиве или чак могу да превазиђу последице удара од 10. до 12. октобра – Укренерго Kad rukovodstvo drzavne kompanije prizna da je danasnja steta veca od one prije 10 dana onda se moramo zapitati o tvrdnjama Zelenskog: Rusija je ostala bez raketa. Rusija je odradila masovne udare sa desetinama pogodaka. Nasa PVO radi odlicno, svaki dan rusimo stotine ruskih dronova I pored toga sto nasa PVO radi odlicno opet smo dozivjeli masovan udar. Kad pogledam snimke vidim da radi ruska artiljerija. Rade visecjevni bacaci i TOS. Rade konkursi, strune i slicna oruzja. U poslednje vijeme rade i lanceti. Sve ostalo kindzali, iskanderi, X-101, bastioni i ostale rakete rade samo eksperimentalno, na svaka 3-4 mjeseca izvedu udare sa ogranicenim brojem projektila. Isti fazon je sa terminatorom kojeg su samo dva puta poslali u borbu i po obavljenom zadatku vratili preko granice. I geranji su bili samo eksperiment… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Бивши директор ЦИА и бивши командант америчких и НАТО снага у Авганистану Дејвид Петреус не искључује да у сукобу у Украјини може учествовати „мултинационални“ контингент који предводе САД, а не сам НАТО.
Vec je prebacena 101. u Rumuniju.

So baby talk to me
1 godina prije

Pa hoće da.. U onom malom delu koji će da ostane od Ukrajine do kraja

tihobl
1 godina prije

МИ6 је пренео обавештајне податке Канцеларији председника Украјине и Генералштабу да би Кина могла да помогне Русији у уништавању Маскових сателита који учествују у рату у Украјини. Пекинг може искористити ситуацију да се заштити од сателитског система Старлинк.

Извор: Резидент

tihobl
1 godina prije

Ваздушно-космичке снаге Русије лансирале су ракету-носач „Сојуз-2.1в“ са војним сателитима, саопштило је Министарство одбране Русије.

„У интересу Министарства одбране Русије, са космодрома Плесецк у Архангелској области лансирана је ракета-носач лаке класе ‘Сојуз-2.1в’ са свемирским летелицама“, наводи се у саопштењу руског војног ресора.

Сателити ће деловати у интересу руског Министарства одбране, а њихови циљеви и задаци су поверљиви, наводи телевизија „Звезда“.

tihobl
1 godina prije

Кина није дозволила да авион са пољским Министром одбране у њему прође кроз њен ваздушни простор у правцу Сеула, где је требало да се воде преговори о испоруци оружја.
Као резултат тога, авион се окренуо и вратио у Пољску.

tihobl
1 godina prije

Постали смо свесни неких детаља о плановима украјинске команде да заузме нуклеарну електрану Запорожје.

Као што знате, недавно су Оружане снаге Украјине већ покушале да је заузму. За то се припремао одред од око 250 украјинских војника. Десант преко Дњепра није успео. Већина нападача на чамцима и глисерима је уништена.

Није било могуће саставити нови ваздушно-десантни одред међу украјинском војском, пошто су мобилисани одлучно одбили да учествују у овој авантури.

Да би извршили овај задатак, кустоси НАТО-а формирали су одред од око 200 страних плаћеника. Већина њих су амерички и британски маринци.

Овај одред се спрема да поново пређе Дњепар и заузме нуклеарку Запорожје.

Као што смо већ писали, овај објекат је веома важан за руководство Украјине. Поготово после данашњих насртаја на украјински енергетски систем који је већ близу потпуног уништења.

Извор: Репортер Руденко

tihobl
1 godina prije

Vecerasnja vijest:

Најмање 30 дронова камиказа Герањ-2 полетело је са територије Крима ка Украјини.

tihobl
1 godina prije

Sta ocekivati od Vucica i Brnabicke.
A sta je potpisao Plenki?

Lucija, prva
1 godina prije

Evo opširnije ono što govori @tiho “Ruske zračne snage uništile su bataljun Oružanih snaga Ukrajine tenkovima iz Makedonije i Slovenije Divizija zračno-desantnih trupa Rusije uništila je bataljun ukrajinskih oružanih formacija, opremljen tenkovima iz Makedonije i Slovenije. Ruski padobranci su tijekom uspješne obrane lišili Oružane snage Ukrajine tenkova T-72 i oklopnih transportera MTLB i BRDM koje su Ukrajini isporučile zemlje NATO-a. Tijekom uspješne obrane u smjeru Krivoj Rog, jedinica ruskih zračno-desantnih snaga likvidirala je 1. mehanizirani bataljun 28. zasebne mehanizirane brigade ukrajinske vojske. Ranije, 21. listopada, rusko Ministarstvo obrane objavilo je kartu specijalne operacije u Ukrajini. Na njoj možete pratiti napredovanje ruskih trupa. Službeni predstavnik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov izjavio je istog dana da su ruske oružane snage osujetile pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da forsiraju rijeku Žerebec u regijama Luganske i Donjecke Narodne Republike, prilikom čega je uništeno 25. ukrajinskih vojnika. Osim toga, ruske su trupe tijekom dana osujetile dva… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

Odlučila sam staviti komentar i odgovor na njega sa FB. Oboje izvrsni. (nadam se i po adminovom mišljenju). Jako dobro ilustrira zašto je bitno da na NEKIM mjestima budu pametni i obrazovani. Kod nas …Medved, Filipović itd. Ali, i… Košić, recimo. Gdje je to od jednog Vrhovca ili Strosmayera? Ma čovječe, ne kod nas. U cijeloj EU !!! “Rusi nikad nisu izasli iz kamenog doba?! …? Dostojevski, Tolstoj, Puskin, Turgenjev, Saltikov-Scedrin, ,Ljermontov, Jesenjin, Goncarov, Bulgakov, Gorki, Brodski, Solzenjicin, Gogolj, Trubeckoj, samo u oblasti svetske i evropske knjizevnosti. Berdjajev, Gumiljov, Sestov, Rerih, iz oblasti filosofije i ezoterije. Nizinski, Musorgski, Sostakovic, Cajkovski, Rastropovic, Rimski-Korsakov, Stravinski,Okudzava, Visocki, iz muzickih sfera. Pavlov, Lovasev, kao i brojni drugi naucnici i istoricari. Ne da mi se da pisem toliko. Razumem da kao germanofili i srbofobi, mrzite Ruse zbog ovog rata, ali napisati ovakvu notornu glupost, da su trogloditi, a toliko dali celom svetu u kulturi, umetnosti… Čitaj više »

Tamarino
1 godina prije

Nacisticka politika

Alp Arslan
1 godina prije

Rusija mora pobjediti i uništiti ukrajinske naciste! Smrt fašizmu sloboda narodu!

tri p
1 godina prije

Kad se zoveš Aleksej Danilov i želiš zabranit Ruski jezik? Šizofrenija.

Mark
1 godina prije

Zar ti još ne shvačaš da je Ukraina poligon Nato imperijalista(Britanska kruna i Ameri) u borbi protiv Rusije i uz pomoć našmrkanog Zelenkovića i ostalih Banderovaca uništavaju Europu. Pogledaj samo ove naše kradezeovce koji se ulizuju Briselskoj drolji i ostaloj bagri i boli ih ona stvar za domovinu. Sigurno te nije zanimalo šta zadnjih 8 g. Ukrainska vlast ubija i terorizira Rusko večinsko stanovništvo u tim sada oslobođenim republikama , mada oni i ostale manjine maltretiraju ali Rusi su im trn u oku tako da nije bilo druge nego udariti po toj Hazarskoj sotonističkoj gamadi .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI