Američki ratni avioni ”generalno” ne ispunjavaju ciljeve performansi

Lockheed Martin F-35
30 komentara

Samo četiri od 49 tipova američkih vojnih aviona ispunila su “ciljeve sposobne za misiju” u većini godina između 2011. i 2021. godine, otkriva izvještaj koji je ove sedmice objavio Vladin ured za odgovornost. “Ciljevi sposobni za misije aviona uglavnom nisu ispunjeni”, navodi se u dokumentu objavljenom u četvrtak. Studija je otkrila da jedan model ozloglašeno skupog F-35 nije ispunio ciljeve svake godine do sada.

Samo je helikopter UH-1N Twin Huey zrakoplovnih snaga postigao savršen rekord za spremnost, ispunjavajući ciljeve misije svake godine od 2011. do 2021. godine, navodi se u izvještaju. Mornarički protivpodmornički EP-3E zadovoljio je kriterijume u sedam od 10 godina, dok su bombarderi B-2 i špijunski avion RC-135S-W Cobra Ball ispunili uslove u šest od tih godina. Mornaričko komandno mjesto E6-B Mercury bilo je uspješno u pola vremena.

Ostatak ogromne flote Pentagona bio je plovidbeni manje od polovine vremena, međutim – a njih 26 nije prošlo ni jednu godinu u decenijskom periodu koji se razmatra. Zrakoplovni model F-35, čiji je razvoj koštao preko 1,6 biliona dolara, ispunio je kriterije spremnosti samo u dvije od 10 godina koliko je bio u funkciji, a njegov rođak iz marinskog korpusa nije prošao nijednu godinu. F-22 i F-16 lovci vazduhoplovnih snaga takođe su pali svaki put.

Istraga je zaključila da je prosječna stopa spremnosti za let opala tokom posljednje decenije za svaku diviziju vojske osim vojske, ostavljajući samo dva od 49 tipova aviona sposobnih za misije od 2021.

Problemi uključuju kritične probleme u lancu snabdijevanja, problem koji muči američku ekonomiju u cjelini, ali još gore za vojsku, gdje se visokospecijalizirani lanci snabdijevanja oslanjaju na kompanije koje su zauzele tržište za jedan određeni dio. Neplanirano održavanje i nedostatak obučenog osoblja za njegovo izvođenje također su visoko rangirani na listi problema koji zadržavaju avione na zemlji.

Čak i naizgled pozitivni pomaci, kao što je pad operativnih troškova i troškova podrške (O&S) za 2,9 milijardi dolara od 2011. godine, prikrivali su dublje neuspjehe. Avioni koštaju manje za rad jer su provodili više vremena na zemlji, utvrdio je GAO, a troškovi održavanja u 2021. godini bili su 1,2 milijarde dolara veći nego deceniju ranije.

izvještajRatna AvijacijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
1 godina prije

Ništa zato, bitno je da su homotranslezbo jedinice u punom sastavu.

Max
1 godina prije

Katastrofalni rezultati za velesilu.

CWRK
1 godina prije

I oni bi htjeli takvim zrakoplovstvom zauzdati Kinu. Toplo im preporučujem zmajarstvo ili zračno jedriličarstvo!

AJeTo
1 godina prije

Za cijenu f 35 ameri su osim aviona dobili nevjerojatnu količinu tehničkih saznanja kako se to ne radi.

Keks
1 godina prije

Hehehe, ali sustavi koje su dali Ukrajni—-DELAJU….i to kak…

Zagorski
1 godina prije

Reklama je danas najjaca stvar.Lako je bombardirati Afganistan,jer ameri imaju nebo,tj. misle da imaju.Srbi su pokazali cijelom svijetu sve o njihovim nevidljivim F 117 Nighthawk i tkz. stealth tehnologiji.Rusi to ne puse.Padaju sovjetskom tehnologijom druge polovice dvadesetog stoljeca.
Pitanje je samo jel smiju.

tihobl
1 godina prije

Prosjek starosti aviona je 29 godina. A pilota imaju za manje od pola aviona.

gostgost
1 godina prije

Naravno, Mišo nastavlja tradiciju nestavljanja linkova koji upućuju na originalni članak.

tihobl
1 godina prije

Predsednik Nikaragve Danijel Ortega, predložio je ruskom rukovodstvu, da otvori vojne centre na teritoriji njegove države. Ovo se navodi u članku nemačkog izdanja „Die Welt“.

Sharky
1 godina prije

Pa to se odavno zna samo što je javna tajna.

giovani
1 godina prije

Holywood svašta napravi.

Vojni analitičar
1 godina prije

Nema brige. Tako dugo dok trudne pilotkinje imaju posebo prilagođene kombinezone i uniforme i dok vojno osoblje redovno pohađa tečajeve inkuzivnosti američko zrakoplovstvo će uspješno donositi i braniti demokraciju širom svijeta.

Lucija, prva
1 godina prije

Koliko “stručnjaka”…

Neda mi se komentirati.

Gnostik
1 godina prije

Kombinacijom korupcije,nepotizma,zapošljavanja preko veza i veziica nesposobnih u tom sektoru moraš dobiti taj rezultat.

Provjerena formula.

Partizan
1 godina prije

Prije 3 godine američki admiral je govorio u US Senatu i javno izjavio da im je flota na 30%. Šta dotrajalo, šta pokvareno.

ogo
1 godina prije

Kupite Ruske avione a svoje prodajte EU oni jedva cekaju da ih kupe kad opljackaju vlastite narode

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI