Sjeverna Koreja otkriva detalje o raketi korištenoj u ICBM testu

Nova raketa
12 komentara

Sjeverna Koreja je otkrila detalje o svom najnovijem testiranju interkontinentalne balističke rakete (ICBM), rekavši da je koristila noviju municiju dugog dometa, uz upozorenje da će stalne prijetnje SAD-a i njihovih saveznika dovesti do njihovog “samouništenja”.

DNRK je rano u petak ispalila projektil Hwasong-17 sa lokacije u blizini glavnog grada Pjongjanga, izvijestila  je u subotu državna Korejska centralna novinska agencija (KCNA), nazvavši municiju “novom vrstom” ICBM. Navodi se da je cilj testa bio “provjera pouzdanosti i rada sistema naoružanja”, koji je prvi put razvijen 2020. godine i koji je završio svoj prvi let tek ranije ove godine.

Uz druge visoke zvaničnike vladajuće Radničke partije Koreje, sjevernokorejski lider Kim Jong-un također je bio prisutan da posmatra lansiranje. On je rekao da je test bio potreban da bi se ojačalo Pjongjangovo “preovlađujuće nuklearno odvraćanje”, navodeći “vojnu prijetnju SAD-a” i njenih saveznika u regiji.

„Test će pokazati SAD-u, Južnoj Koreji i drugim sljedbenicima da je vojna kontra igra protiv nas samouništenje i da će morati preispitati mudrost svojih izbora“, nastavio je Kim. “Moramo jasno pokazati snažnu volju naše stranke i vlade da uzvratimo na neprijateljsko ludilo agresije i ratnih vježbi koje pokušavaju uništiti mir i stabilnost Korejskog poluotoka.”

Prema vojnim zvaničnicima koje citira KCNA, Hwasong-17 je prešao udaljenost od skoro 1.000 km (620 milja) i dostigao visinu od 6.040 km (3.750 milja) prije nego što je „tačno sletio u planirane vode Istočnog mora Koreje .” Smatra se da je to oružje sjevernokorejska raketa najdužeg dometa, koja je navodno sposobna da pogodi kopno SAD-a.

Dok su brojevi KCNA generalno u skladu s onima koje su predstavili Japan i Južna Koreja, japansko ministarstvo odbrane je saopćilo da je ICBM sletjela unutar ekskluzivne ekonomske zone Tokija, oko 200 km (124 milje) zapadno od njegove prefekture Hokaido.

Nakon testiranja u petak, Južna Koreja je izvela novu rundu vježbi bojeve vatre u znak odmazde, a njena vojska je obećala da će “odlučno odgovoriti na sve prijetnje i provokacije, uključujući sjevernokorejski interkontinentalni balistički projektil”.

DNRK se glasno usprotivila nekoliko rundi zajedničkih ratnih igara u Washingtonu, Seulu i Tokiju, osuđujući ih kao pripreme za napad. Sjevernokorejske snage ispalile su salvu projektila, raketa i artiljerijskih metaka u more u znak protesta protiv vojnih vježbi proteklih sedmica, uključujući dva ICBM-a samo ovog mjeseca.

icbmKim Jong UnSADSjeverna Koreja
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nepoželjni
1 godina prije

Može se postaviti pitanje od kuda sjevernoj koreji svo to znanje i financijska sposobnost za ta i druga tehnološka dostignuća.
Ja sam uvjeren da na teritoriju S Koreje već godinama obitava jedna “radna jedinica bogova” koja u svojim laboratorijima upošljava korejske znanstvenike pa osim vojne tehnologije potrebne za obranu samostalne, male zemlje, dobiva i razna druga znanja, naročito u računalnim tehnologijama.
… a državna samostalnost podrazumijeva financijsku suverenost koja joj garantira da štampa toliko novca koliko je potrebno za svekoliki samostalni razvoj a taj novac onda kruži unutar zemlje i garantira normalan životni standard … jer zbog izoliranosti koju im je nametnuo zapadni svijet nemaju drugog izbora

Zsphere
1 godina prije

Ako je raketa dostigla visinu od 6.040 km onda bez problema može gađati bilo koju tačku teritorije svoga protivnika. Po ovim rezultatima Koreja je vjerovatno četvrta u svijetu u raketnoj tehnologiji. Indijski Agni-5 je na testovima letio do 5500 km u dužinu ali je altitudu imao na samo 100 km u visinu. Pretpostavlja se da moze dobaciti do 8000 km. Ali ovo korejsko čudo je otišlo 6000 km u visinu dakle poprilično u svemir i odatle praktično moze pasti na bilo koju tačku planete. Nisam neki ekspert ali ne znam da je Indija ili neka država sem Rf, Kine i Use ista slicno testirala.

tihobl
1 godina prije

Lazu japanci. Ruski geometri su izmjerili da je pala na 210 km od Japana.

O ovome vec sam pisao dva puta. Nova vijest je da je drug Kim poveo kcerku na izlet i pokazao joj raketu prije lansiranja. Fotke njih dvoje sa raketom u pozadini obisle su svijet.

PS. CIA je utvrdila da Kim ima troje djece, dvije kceri i sina. Ali CIA je utvrdila da je pobio pola familije iz protivaviionca.

Max
1 godina prije

Ovo je bilo direktno upozorenje SAD da ne kreću na Sjever,

tuf
1 godina prije

Obzirom na otrežnjavajući gubitak iluzija o američkim sustavima zračne obrane uopće me ne bi čudilo da bi sjevernokorejski ICBM zaista i završio svoj život na način za koji je dizajniran – iznad glava američkih građana.
Donald je bio pragmatičniji u razgovorima s Kimom, čak mu je predlagao investiranje u turističkom sektoru. Onda mu je siva eminencija, još za vrijeme posjete Koreji, spakirala vojne vježbe i sve se vratilo na početne postavke.

Mrđo
1 godina prije

Slava Sjevernoj Koreji,imaju muda i pokazuju ih,US-ranci im ne mogu ništa

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI