Moskva odgovara na zamisli Kijeva o mirovnom summitu

Mirovni pregovori Ukrajine i Rusije
8 komentara

Takav bi događaj bio održiv bez Ukrajine, ali ne i bez Rusije, rekao je visoki diplomat

Prijedlog Kijeva o takozvanom “mirovnom summitu” usred njegovog sukoba s Moskvom bio bi nemoguć ako Rusija ne bude pozvana, rekao je u utorak prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri UN-u Dmitrij Poljanski. Pišući na Telegramu, diplomat se osvrnuo na ideju koju je u ponedjeljak iznio ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitry Kuleba da se takav događaj održi pod pokroviteljstvom UN-a do kraja veljače kako bi se obilježila godišnjica ruske vojne operacije protiv Ukrajine. Ured glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa priopćio je da je on spreman posredovati u razgovorima, ali samo ako sve strane pristanu na to.

Međutim, Kuleba je također zahtijevao da se Moskvi prije nego što joj se dopusti da se pridruži pregovaračkom stolu suoči s “međunarodnim sudom” i da bude procesuirana za svoje navodne ratne zločine.

Poljanski je također odbacio optužbe Kijeva o tome da je Rusija postala članica Vijeća sigurnosti UN-a na općenito “nezakonit način”. Takve je izjave proglasio “glupostima” na koje nitko ne obraća pozornost.

“Ako pokušate spojiti ove dvije vijesti, one se međusobno isključuju. Kakav bi to ‘mirovni summit’ mogao biti bez Rusije?” upitao je, međutim, dodavši kako nije teško zamisliti da se takav događaj odvija bez Ukrajine.

Ruski diplomat opisao je takav događaj kao “scenarij iz noćne more” za ukrajinske dužnosnike, koji, predvodeći takve inicijative kao što je mirovni summit bez Rusije, zapravo čine takav ishod vjerojatnijim. Ideju o ”Globalnom mirovnom summitu” predložio je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski ranije ovog mjeseca. Prema ukrajinskom čelniku, trebalo bi se usredotočiti na “formulu mira” od deset točaka koju je on sastavio. To uključuje obnovu “teritorijalne cjelovitosti” Ukrajine, povlačenje ruskih postrojbi, razmjenu zarobljenika “svi za sve”, kao i sud za one koje Kijev optužuje za agresiju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u nedjelju je ponovio da je Kremlj i dalje otvoren za razgovore o Ukrajini, dodajući da je Kijev taj koji odbija pregovore. Moskva je također inzistirala da Ukrajina mora “priznati realnost na terenu”, uključujući novi status regija Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje kao dijelova Rusije, kao preduvjet za bilo kakve mirovne pregovore.

Mirovni SamitrusijaukrajinaUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Zelenski trazi mirovni samit bez Rusije, samo sa amerima, englezima i Briselom.
Ispada da je u ratu sa zapadom, a da mu je Rusija saveznik.

tihobl
1 godina prije

Кадиров:

Специјална операција ослобађања окупираних територија Донбаса одвија се по плану. У овој фази не уочавамо значајније препреке. Оперативне задатке решавамо плански и без журбе, што нам омогућава да значајно умањимо губитке у људству“

Amar
1 godina prije

Ukrajinci po nalogu zapada samo provociraju Ruse,a od pregovora svakako nece biti nista jer ih Rusi ne zele.

Umpah Pah
1 godina prije

Samit dok su sami

Bidan i Zelenski ?

Max
1 godina prije

Skretanje pažnje.

Tupko Glupko
1 godina prije

Dok Zelenski ne ode sa funkcije, rat u Ukrajini će trajati.
Idealno po Rusiju bi bilo da ga Ukri sami smijene, ali njima se izgleda još masovno gine.

goran
1 godina prije

da zelenski,shvatio si da gubiš državu komad po komad pa bi sad na kurvinski način došao do pobjede,neće ti to upalit ljudino,rusija je stalna članica vijeća sigurnosti odmah čim se un sastavio,gdje je bila ukrajina tada a gdje pogotovo sada i još da ti diktiraš uvjete,ma da ne bi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI