Ruskoj vojsci u Ukrajini se suprotstavlja ”gotovo cijeli Zapad”

Ruska vojska
90 komentara

Rusija se bori sa udruženim naporima gotovo svih zapadnih zemalja protiv njene vojne operacije u Ukrajini, rekao je načelnik ruskog generalštaba, general armije Valerij Gerasimov.

„Moderna Rusija nikada nije videla takve razmere i intenzitet neprijateljstava“, rekao je Gerasimov, koji je ranije ovog meseca imenovan da vodi grupu združenih snaga Moskve u Ukrajini, rekao je u ponedjeljak listu Argumenti i fakti.

„Našoj zemlji i njenim oružanim snagama danas se protivi gotovo cijeli kolektivni Zapad“, dodao je general, govoreći o obimnoj vojnoj podršci koju su Kijevu pružile SAD i druge zemlje članice NATO-a tokom sukoba.

Rusija je dugo insistirala da su borbe u Ukrajini zapravo „proxy rat“ koji protiv nje vodi Zapad. Ranije ovog mjeseca, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je umiješanost SAD i njihovih saveznika u ovaj sukob “očigledna”.

Sekretar ruskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost Nikolaj Patrušev je takođe sugerisao da „događaji u Ukrajini nisu konfrontacija između Moskve i Kijeva“, već sukob između NATO-a – „SAD i Engleske prije svega“ – i Rusije.

I Vašington i Brisel tvrde da nemaju namjeru da se direktno miješaju u sukob, ali je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u oktobru izjavio da „ako [ruski predsjednik Vladimir] Putin pobijedi, to nije samo veliki poraz za Ukrajince, već biće poraz i opasan za sve nas.”

Prema riječima Gerasimova, osim događaja u Ukrajini, ruski Generalštab ostaje fokusiran i na osiguranje vojne sigurnosti zemlje s obzirom na druge postojeće prijetnje. Jedna od njih je “želja NATO-a da se proširi kroz uključivanje Finske i Švedske”, koje su se prijavile za pridruživanje vojnom bloku koji predvode SAD u maju, rekao je on.

rusijaukrajinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
90 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Gerasimov nema pojma – pa u toku je “specijalna operanija demilitarizacije i denacifikacije…” a možda ja grešim možda se ne radi samo o Ukrajini 😉

Šta je tražio Putin u decembarskom ultimatumu – mesec i po dana pre “specijalne operacije? Tražio je povratak NATO na granice od 1997. A kad ga nisu poslušali, krenuo je u rat – ima li koga da mu to nije jasno? Ukrajina je samo ispipavanje i navlačenje protivnika – da li neko u to sumnja?

Nasau
1 godina prije

Rat stardanja ubijanje krv nikad gladna zvijer nece stati s pohlepom mi balkanski narodinsmo.beznacajni u ovoj igri sto da radimo kad su nam na celu pijuni izdajnici ,mozemo samo.promatrati i moliti se Bogu da ovaj bratoubilacki rat stane jer sto drugo se danas moze onaj ludak zelenksi s 50o miliona eura gura djecu tudju u propast tuznk zalosno slavenski narodi opet u klaonici za sotone .

Mlata
1 godina prije

Ovcama nametnuto da se mlate terminima “zapad”, “brisel”, “moskva”, “london”, “vašington” i u sred žara borbe ne shvataju da njihovog čobana ne interesuju granice..granice su samo sredstvo manipulisanja! Uh..probaj ovo objasniti zatucanom Hrvatu, Srbinu itd

Yugo45neregistrovan
1 godina prije

Nisu baš Rusi “sami”u ovom ratu,zašto “zapad”koji ima tek 1/4 ukupnog broja stanovnika planeta toliko proglašavati moćnim,možda samo možda tehnološki donekle superiorniji ali to je tek beznačajna razlika,Rusi imaju na svojoj strani najmanje 2/4 ostatka planeta i sve resurse za 100 narednih godina,bez obzira na sve za Ruse i za ostatak slobodnog i dobronamjernog svijeta ovo može biti odlučujuća bitka,možda Rusi izgledaju trapavo ,šlampavo ali su potpuno svjesni svoje uloge.

Tone
1 godina prije

Portal Webtribune, članak iz francuskih medija. “Opet Bundestag želi da pošalje tenkove u Ukrajinu. Sve se to događa, pod moralizirajućim izjavama na forumu u Davosu potomaka evropske elite, koja je pomogla nacističkoj Njemačkoj”

gargamel
1 godina prije

Ne razumijem naslov,” gotovo cijeli zapad”. Tu treba obavezno reći i neke istočne zemlje, osim ako Balkan neko smatra zapadom.Ako si član Nato ,učestvuješ u ratu.

tihobl
1 godina prije

Gledam sta ovi rusi rade oko Severska. Ljetos kad su oslobodili Lisicansk nastavili su napredovati za nato trupama koje su bjezale i ceceni su usli u Seversk. A onda je dosla naredba da se povuku jer su preduboko usli. Njima nije bilo jasno kako preduboko kad su izravnali liniju i skratili front, pa im je iz Moskve stigla depesa da citav avgust djacima dijele skolski pribor po Donbasu. Od tada se nije culo za cecene do prije dva dana kad su sa novorsima uzeli selo juzno od Marinke u kome je bilo skladiste municije (sad ce ih ponovo rasorediti na humanitarne aktivnosti dalje od fronta). Nakon oslobodjenja Soledara kad su vagnerovci unistili ostatke jedinica koje su se izvukle u selu Sol i kad su artiljerijom razbili pojacanja koja su im isla preko ravnice mogli su bez otpora krenuti na Seversk kojeg su drzali najslabiji bataljoni rezervista. Administracija, SBU i oficiri… Čitaj više »

Jure
1 godina prije

Ako Rusija ne bude porazena, zapad ce nayebati tako da ce biti nekadasnja svoja sjena, nikad vise nece biti slavan , mocan i utjecajan kao nekada.

Max
1 godina prije

Odavno jasno.

ergo
1 godina prije

Zelenskiy upozorava na odlaske. 
Više se očekuje u narednim danima.

Među onima koji odlaze je i zamjenik ministra obrane zemlje, Vyacheslav Shapovalov, nakon što je ukrajinska novinska kuća optužila ministarstvo obrane za navodno napuhavanje cijena zaliha hrane za trupe.

Među njima je i Oleksiy Symonenko, zamjenik glavnog tužitelja, nakon što je navodno proveo desetodnevni novogodišnji obiteljski odmor na španjolskoj obali unatoč ratu.

Zamjenik predsjedničkog ureda, Kyrylo Tymoshenko, koji je bio kritiziran zbog vožnje sportskih automobila tijekom invazije, skoro godinu dana vozio sportska auta i sad dobio otkaz. LOL

Micko
1 godina prije

Ne samo protiv zapada već protiv cijelog svijeta. Čitam da neka država Magreba šalje tenkove Ukrajini. Teško je kad kao Rusija probaš uvjeriti države svijeta u ono u što ni ti ne vjeruješ. Rusija se priključila PfP-u (NATO) 1994. godine a sad proziva neke države za nešto slično.

Amar
1 godina prije

Rusi moraju usvojiti zakon da su zemlje koje naoruzavaju ukrajinske naciste ucesnici u ratu,i zatim nuklearno bombardovati.Prvo Berlin jer je ovo sve nacisticko njemacko maslo,pocev od puca 2014 sa njemackim agentima bracom klicko,pa preko Minskih sporazuma pa sve do ovog rata.Ne koriste ukrajinski nacisti dzabe hitlerovske simbole,oni su u stvari njemacka vojska.Njemci se boje odgovora Rusa zato se kriju iza amerike,koja kao ko fol vodi glavnu rijec.

goran
1 godina prije

dragi rusi braćo naša slavenska mi narod nemamo ništa protiv vas ni protiv vaše države vašeg naroda vaše kulture,dapače tu dijelimo jako mnogo sličnih stvari,tako da vi sa nama ni mi sa vama niti ratujemo niti želimo ratovati.
tu ratujete sa vojskom koja sluša jebene političare,tako da vi ratujete sa njima a ne sa nama.
kada nato bude počeo masovno gubit vojsku i kada budu pokušali novačit ljude mene če uhvatit priziv savjesti.

Siniša
1 godina prije

Nešto ne štima u kod ukronacisti.
Hvataju ljude po ulici,prave im sačekuše ili hvataju ko im naleti.
Nema se izgleda ljudstva.

Herc
1 godina prije

Stvorila se psihoza oko tenkova kao da će Ukri sa par stotina krševa dobit rat u nekoliko dana . ko će vozit te tenkove,pa municija,gorivo i rezervni dijelovi Spalit će im Rusi do jednog prije dolaska na frontu.Svaki tenk treba labudicu sa koje silazi malo prije fronta.
Koliko ja vidim ukro mafija se ubija međusobno i hapse jedni druge. Klan bande Kličko drži Kijev i zasad je primirje sa bandom Zelenskim samo do kad.

Voltaire
1 godina prije

Povjest se ponavlja..a ishod ce biti isti, 4 rajh protiv rusa. 🙂

Hobart
1 godina prije

Sami su si krivi ….trebali su biti pametniji i budniji prije 10 g.i spriječiti ono sranje od “majdana”!!!

gorski
1 godina prije

U Kijevu kazu da ce tenkovi ili kampfpanzer ici u Poljsku po gorivo. Za upravljati tenkom Leopard triba 4 vojnika a oni ce biti dobrovoljci/placenici iz nato zemalja

Nebo-jsa
1 godina prije

Two British citizens killed in Ukraine, kazu englesi da su oni bili humanitarci

Logistika
1 godina prije

Ne postoji pravda,ne postoji dobar gospodar,samo sukob interesa.Rusi su pokazali kakvi su gospodari dok su držali istočni blok (u istočnoj Njemačkoj vozio se moskvić,u zapadnoj Mercedes).Za razliku od Rusa,Amerika kada ti ga stavi bar koristi vazelin.Zato svi trebate biti sretni što su Ameri jači od Rusa (dokaz tome je činjenica da linija razgraničenja više nije Berlinski zid nego ruska granica kod Belgoroda).

nessy
1 godina prije

Ne dao Bog, da im Rusi odgovore kako su zasluzili. Nece nitko ostati da odluci pobjednika. Nikada svijet nije bio pod cizmom jedne nacije, kao sada USA. Ni Rimsko carstvo, ni Britanska imperija nisu imale toliki opseg utjecaja.

Tim
1 godina prije

Vidite Ukrajinci, Zapad krvari uz vas, krvari plavom tintom i odlučnim možda od europskih zemalja dobijete pravo oružje da se izborite za interese Amerike. Naravno, sve ćete to platiti hipotekarnim kreditom Blekroka, a kolateral je Ukrajina. Jedino ostaje za sada hipotetsko pitanje, kada se vojna skladišta Europe i Natoa isprazne, ekonomija ode dovraga, Ukrajinaca ponestane, a Rusi pobijede, gdje će im biti kraj?

Rimtutituki
1 godina prije

Bolje da se zapad nije ni blamirao,sad tek moraju gurat naprijedkjsta sta kosta,.reputacija vaznija od glave na ramenima

Promatrac
1 godina prije

Rusli dužnosnici su uobičajeno kontradiktorni. Ako smatraju da vode rat protiv NATOa, zašto ne uzvrate NATOu? Radije će rasipati javni novac na dužnosnike koji baš ništa ne postižu takvim izjavama. To što se čude količinom neprijateljstva najbolje sami mogu riješiti odustajanjem od Ukrajine i onog lažnog narativa o progonu nacista.
Nerado s sa Stoltenbergom u nećemu ipak vrijedi složiti. Pobijeda Rusije bi bio poraz svega civiliziranog, a to see najbolje vidi i po komentarima ovdje gdje nesvrstavanje na stranu Ruske agresije prate uvrede na osobnoj razini, intrigantno od strane osoba koje na toj istoj razini ne poznaju sugovornika.
Nadalje, mislimd a ruski vođenje rata vrijeđanjem kroz portale može išta polučiti doli mrženje spram same Rusije.

CroExit
1 godina prije

Šahovskim rječnikom igraju simultanku.

Tim
1 godina prije

Na koncu, kad svi namire svoje interese, najveći ološ Ukrajine pobjegne na Jadran sa ukrajinskim parama da se mi bakćemo s njima i njihovim kriminalnim navikama, kao da svojih lopina nemamo dosta i kada se pobije najbolje i najmlađe od ukrajinskog i ruskog naroda, će se ponoviti afganistanski scenarij i ostaci Ukrajine prepustiti najogavnijim hijenama.

mikiyugo
1 godina prije

Rusi,ako su pametni,ce mobilisati milion ljudi i govna zgaziti.

Dokurčilomi
1 godina prije

Po naslovu bi se dalo zaključiti kako je NATO u ratu s Rusijom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI