Zelenski obećava ‘nestanak granica’ između Ukrajine i Poljske

Zelenski i Duda - Ukrajina i Poljska
13 komentara

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski sastao se u srijedu u Varšavi sa svojim poljskim kolegom Andrzejem Dudom, tokom svoje prve zvanične posjete Poljskoj od početka neprijateljstava između Rusije i Ukrajine u februaru 2022.

„Stali ste rame uz rame sa nama i mi smo zahvalni na tome“, rekao je Zelenski tokom sastanka, obećavajući „nema granica u političkom, ekonomskom i – posebno važnom – u istorijskom smislu“ između dve zemlje.

Poljski predsjednik je, sa svoje strane, obećao da će nastaviti podržavati Kijev u sukobu, otkrivši da je Varšava spremna poslati sve svoje borbene avione MiG-29 u Ukrajinu ” u budućnosti”. Poljska je ranije obećala 14 svojih aviona sovjetske proizvodnje.

“Danas pokušavamo da dobijemo za Ukrajinu… dodatne garancije, garancije bezbednosti, koje će ojačati ukrajinski vojni potencijal”, rekao je Duda, dodajući da je Kijev štitio celu Evropu od, kako je rekao, pretnje “ruskog imperijalizma”. ”

Poljska je bila jedan od najvećih saveznika Zelenskog, prenoseći različitu opremu za jačanje ukrajinske vojske, uključujući tenkove i samohodne haubice, kao i prikupljajući međunarodnu podršku za takve isporuke. Moskva je, međutim, tvrdila da Varšava ima alternativni plan, optužujući je da gura Kijev u vojnu katastrofu kako bi zauzela zapadne ukrajinske zemlje.

U utorak je šef ruske Spoljne obavještajne službe (SVR) Sergej Nariškin tvrdio da je vojna pomoć Poljske Ukrajini zapravo dio tajnog plana zauzimanja zemlje usmjerenog na određene teritorije koje su istorijski pripadale Poljsko-litvanskom savezu, a koje su danas deo Ukrajine.

„Preuzimanje kontrole nad zapadnim teritorijama moderne Ukrajine, takozvanih Kresy ‘granične zemlje’ na poljskom, je željeni san poljskih nacionalista,” rekao je Nariškin, dodajući da Varšava vidi „kolaps ukrajinske državnosti nakon vojne poraz kao uslov za realizaciju ove ideje.”

Tokom sukoba koji je u toku, Naryshkin je više puta upozoravao na navodne poljske planove na teritoriji Ukrajine. Varšava je, međutim, demantovala takve tvrdnje, odbacujući ih kao operaciju informacionog ratovanja.

Andrzej DudaPoljskaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
1 godina prije

Nestanak granice – za početak . Onda sledi nestanak Ukrajine – onog dela koji neće biti Rusija .

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Želje li to i Poljaci 😁 ?!

NOVI STARI
1 godina prije

kad si Poljska pripoji “svoje”?!?!

Antee
1 godina prije

Velika Poljska jer samo tako se može dio ukrajinskog teritorija podvući pod NATO.

Zelenski će predati Ukrajinu Poljskoj.

tihobl
1 godina prije

Kijev je trazio povratak Rusije u granice iz ’91.
Rusi su prihvatili prijedlog i vracaju se na granice iz 1891.

Ivan
1 godina prije

Zbog ovog nepodojenog majmuna Zelenskog ce i Poljska dobiti batina. Poljaci trebaju ukloniti s vlasti sto prije idiota Dudu dok im ne bude kasno. Jer ta ih budaletina vodi u rat kao sto je i Zelenski odveo Ukrajinu.

MNK
1 godina prije

Jedini koji u Poljskoj sanjaju o preuzimanju zapadnih teritorija Ukrajine sigurno nisu to isti ljudi koji sad podupiraju Ukraijinu (vecina naroda), poljska vlada ili bila koja politicka stranka u parlamentu, nego mali dio ekstremne desnice koja cijelo vrijeme sire rusku retoriku, oni uvijek najglasnije vicu o Volynju i tzv. Kresima i to sve zajedno uklapa se u rusku propagandu samo da imate razlog za stvaranje takvih clanaka.

Max
1 godina prije

Mislim da im je dao Galiciju ali Iskanderi u Bjelorusiji će to spriječiti.

Grdi
1 godina prije

Jel netko pisao o prosvjedima poljskih seljaka protiv zelenskog za vrijeme posjeta? ….

ogo
1 godina prije

Kad dodje 10000 Hrvatskih rezervista na bojno polje ujediniti ce i Poljsku iUkrajinu sa Rusijom.
Cekamo rasplet.

Novak
1 godina prije

Aha, ma da, ma da, kao njega se nešto pita, i kao on o nečemu odlučuje!?!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI