Više civila je poginulo i povrijeđeno u ukrajinskom granatiranju Donjecka

Snage Donjecke Narodne Republike
8 komentara

Ukrajinske snage podvrgle su u nedjelju grad Donjeck i njegovu neposrednu okolinu artiljerijskoj i višecevnoj vatri. U napadima su poginula najmanje tri civila, a oštećene su kuće i infrastruktura, navode lokalni zvaničnici.

Najzapadniji kvart Petrovski u gradu, koji je gotovo svakodnevno gađan ukrajinskim trupama, čini se da je najteže pogođen, sa višestrukim pogocima registrovanim u toj oblasti. Prema rečima gradonačelnika Alekseja Kuzmina, jedan civil je ubijen, a petoro je povređeno.

Granatiranje je gađalo isključivo stambena područja okruga, bez vojnih ciljeva na vidiku, pokazuju snimci koje je gradonačelnik podijelio na internetu. Granatiranje je oštetilo najmanje dvije stambene kuće, a krhotine su pogodile lokalnu umjetničku školu, razbile prozore i oštetile ulaz. Devet drugih stambenih kuća i autobuska stanica oštećeni su na drugim mjestima širom grada, izvijestio je gradonačelnik.

U odvojenom incidentu, jedan civil je povrijeđen u ozloglašenoj i međunarodno zabranjenoj mini PFM-1 ‘latica’. Mine, koje su kijevske snage izlile na grad pomoću kasetne municije na raketni pogon, odnijele su 112 civilnih žrtava, uključujući desetoro djece, usred sukoba koji je u toku, prema lokalnoj posmatračkoj grupi. Tri žrtve PFM-1 su podlegle povredama.

Dvije žene ubijene su u gradu Makejevka, koji se nalazi odmah sjeverno od Donjecka. Grad je bio izložen vatri iz višecevnih raketnih bacača, a najmanje pet projektila je pogodilo njegove stambene četvrti. Uznemirujući snimak incidenta, koji kruži internetom, prikazuje žrtve kako hodaju pored puta, očigledno čuju nadolazeći projektil i pokušavaju da se zaklone. Raketa je, međutim, pogodila pravo na sred puta, usitnjavajući žene komadićima.

Narodna Republika Donjeck inkorporirana je u Rusiju prošlog oktobra, zajedno s Narodnom Republikom Lugansk i bivšim ukrajinskim Zaporožjem i Hersonskim regijama, nakon referenduma na kojima je lokalno stanovništvo velikom većinom glasalo za taj potez.

donjeckrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
1 godina prije

Ništa novo, ali sramno do kraja. Svoju nemoć i poraze na bojnom polju NATO-Ukri “nadoknadjuju” ubijanjem civila u gradu Donjeck . To čine od 2014. godine neprekidno, a za sve to vreme propagandom šire narativ da Rusi samo ubijaju civile. Gebels bi pozavideo propagandi NATO-Ukra i zapada u celini.

Ne mogu šutjeti
1 godina prije

Navikli, rade to od 2014. ako ne i ranije. Teško je sad promijeniti navike a vjerovatno i malo uživaju u tome. Sad će ih napasti EU i SAD zbog zločina.

Ringo10
1 godina prije

Nije mi jasno da Rusi ne mogu da ih istjraju iz tih uporista iz kojih granatiraju civile

Max
1 godina prije

Gdje je sad UN?

abc
1 godina prije

Ukrajina oslobađa zemlju na taj način, da masovno ubija svoje građane i spaljije/ruši vlastite gradove, hidroelektrane, skladišta hrane, itd.
Nešto u toj propagandi ne štima…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI